Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

генераторът на Руслан Кулабухов

<< < (80/170) > >>

valex:
Никъде във видеата не съм виждал реле. И Руслан не е споменавал. А и да има реле: къде стои превключващия контакт?

mito_kupona:
Спретнах схемата на синхронизацията на Акула, но да знаете, че не работи така, както е дадена, играх си цял ден с нея. Остава да направя силовата част на Тесла качера и после трябва да се направи един инвертор с автоматично подържане на честотата или АПЧ, както казват руснаците.
     Дайте някакви схеми или идеи за такъв инвертор, който да има обратна връзка с резонансния кръг на изхода тривитковата намотка, кондензатора и индуктора, с токов трансформатор и да поддържа автоматично честотата.

EDM electronics:
Рано, рано сутринта давам следната идея:
АПЧ може да стане с обратна връзка между изходния кръг и входния генератор, като се следи изходното напрежение със зададена константна стойност, чрез компаратор, който от своя страна ще управлява генераторната времезадаваща RC-група. Усилването на компаратора трябва да се подбере опитно, за да не се самовъзбужда схемата. Добре е да се ползва PWM-контролер. Аз винаги предпочитам SG3525. В него има всичко необходимо за целта, включително и компаратор.
Как да се въздейства на RC-групата?
Ами чрез напрежението. Променя се напрежението на групата, променя се и зареждането на кондензатора, който управлява генератора на триъгълно напрежение - оттам и честотата. Т.е. резистора може да се върже директно на изхода на компаратора.
Друг начин.
С оптрон. Последователно на резистора на RC-групата се връзва оптрон, който променя съпротивлението и оттам честотата.
Друг начин.
Чрез транзистор. Слага се транзистор последователно на резистора и като се управлява базата му от компаратора, се променя времезадаващата верига - оттам и честотата.
Има и други начини. Въпрос на въображение.

Може да се направи и синхронизация с другия генератор. Това става със синхронизиращ импулс директно във времезадаващата верига. Така двата генератора ще бъдат винаги във фаза. И т.н. и т.н. ..............

mi68:
Здравейте,
  Аз имам друг подход, ползвам двуизводен синусоидален генератор. Честотата се определя от резонансната система и винаги съм в резонанс. Постигането на стояща вълна чрез резонанс не е достатъчно условие за стабилна работа на установката, но е икономичен подход без алтернатива, следователно допълнително трябва да се ползват инерционни сили. Това се постига лесно с различни диаметри в бобините в съотношение около три пъти в диаметър или 10 пъти в лице. Конструкцията е като ТТ, първичната е с голям диаметър може конус, а вторичната е с малък диаметър. В последните конструкции на Руслан виждаме същата идея. 

valex:
Предлагам водещ да е ТТ като честота защото той е по-капризната част, а генератора на индуктора да се синхронизира с ТТ.
Бих препоръчал PLL като https://www.fairchildsemi.com/datasheets/MM/MM74HC4046.pdf до 12MHz. На другите фирми са до към 4.7MHz. Като сигнала от ТТ може да се раздели на произволен коефицент и така да се подаде към чипа. Той ще синхронизира VCO и входния сигнал (съответно на честота примерно 3 пъти по-ниска от ТТ). Може и плавно да се върти фазата. Изхода трябва да има съответните драйвери.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия