Автор Тема: Как работи RAM pump?  (Прочетена 102881 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #60 -: Февруари 24, 2019, 06:19:50 pm »
   Направих едни сметки, но още не съм много сигурен дали са верни. Нека да приемем, че скоростта на червеното топче може да се разложи на две съставящи - радиална и "тангенциална", които са взаимно перпендикулярни. Оказва се, че "тангенциалната" съставяща е постоянна по големина през цялото време на въртенето, т. е. Vt = w.r = const. Нараства само радиалната съставяща Vr. Не съм много сигурен в резултата от сметките ми понеже се получава, че за един оборот червеното топче "отлита" на близо 27 метра като стартира от радиус r0 = 0.1 метра и w0 = 10 rad/s. Иначе ъгълът на траекторията излезе, че е почти точно 45 градуса в края на оборота, което си е доста правдоподобно. Може да излезе, че и общата енергия се запазва, но още ще смятам. Интересна е също и посоката - вижте какви са посоките в началото и каква е посоката в края на оборота. Прилагам файл с набързо направена програмка, която ми нарисува сметките - начертани са радиусите до червеното топче през един ъглов градус.
п. п. По-нататък като си подредя сметките мога да отворя нова тема по въпроса.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #61 -: Ноември 24, 2019, 12:12:25 pm »
   Ето нещо интересно за RAM-помпите (хидротараните) - https://www.youtube.com/watch?v=cu6OovtzEWU&feature=youtu.be&t=3&fbclid=IwAR3D39fi-PQbK44_ac6N4gdZquuaQX0PdCRR7lsMqdJ1gXBFnIERt8yUx84
   Не съм се задълбавал в анализи, но твърдението е, че тези устройства от видеото работят и без нуждата от течаща вода и при това произвеждат големи количества СЕ. На минута 17:00 от видеото се показва и прословутия опит във варела, за който се чудехме как работи. Показва се и експеримента със Сегнер-турбината като се оказва, че тя се захранва именно с този нов вид хидротаран. Прилагам две снимки от видеото за нагледност.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 382
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #62 -: Ноември 24, 2019, 09:54:32 pm »
   Ето нещо интересно за RAM-помпите (хидротараните) - https://www.youtube.com/watch?v=cu6OovtzEWU&feature=youtu.be&t=3&fbclid=IwAR3D39fi-PQbK44_ac6N4gdZquuaQX0PdCRR7lsMqdJ1gXBFnIERt8yUx84
Иван Димов,  благодаря за информацията, лично за мен най-интересната част е обясненията и динамиката представена в интервала 24:20-30:20 относно хидро-ударния колебателен контур (напомни ми един много отдавнашен коментар който направх относно как се разпространява, и проявява, надлъжна и напречна вълна във твърд материал). Оставяйки другата част, само това като информация си заслужава осмислянето и разбирането.

По отношение на останалата част, въобще не е ясно дали има такива устройства, даже и само като прототипи, въпреки показания снимков материал ( който всъщност може да е взет от много места и изобщо да няма връзка с принципа, като това не е критика а просто констатация ). А устройството показано като домашен генератор си е направо като взето от страниците на научно-фантастичен роман.

Настрана от устройствата, осъзнаването на ефекта и особено работата и динамиката ударните вълни и движение на наляганията на флуида във един такъв хидро-ударен колебателен контур си е много полезна работа.

За тези които искат да задълбаят повече в този материал, ето на какво попаднах: http://vitanar.narod.ru/hydropower/hydropower.html

Това което ме учуди и доста заинтересува е направената връзка между хитро-ударния ефект и ефекта на Юткин, които е абсолютно реален ефект, с почти никаква теоретична интерпретация ( въпреки че може да има, но просто ние да не сме запознати с динамиката ). При ефекта на Юткин се създава хидро-ударен ефект с порядък от 100 хиляди атмосфери, което е довело до интересно индустриално използване на ефекта.

Интересна е идеята във видеото което пуснахте относно използването на пиезо-електрически материал, във формата на цилиндър, за извличане на енергията, понеже поне теоретично, ефекта на Юткин би трябвало да е обратим.  Тоест точно от хидро-ударна вълна (във формата на запълнен кръг), с минимално ( почти без ) движение на водна маса ( така да се каже ) да се получи електрическа енергия, точно поради движението на границите на тази вълна (във вид на пръстен)  със пиезо цилиндъра.

Което всъщност е може би най-интересното е че ефекта на Юткин се счита като най-оптималния начин на трансформиране на електрическата в механична енергия, което отново, при обратимост на процеса, предполага най-ефективен начин на трансформиране на механичната в електрическа.
« Последна редакция: Ноември 24, 2019, 10:22:34 pm от epwpixieq-1 »