Автор Тема: Как работи RAM pump?  (Прочетена 98547 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #15 -: Юли 15, 2014, 10:06:01 am »
   Медитирайте братя! Ефектът на фунията е много важен. Прилагам файл. Триенето малко променя нещата, но приблизително се случва точно това, което съм нарисувал. В резултат предната и задната топки обменят енергия като общата им енергия нараства, казах защо.

Velektra

 • Гост
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #16 -: Юли 15, 2014, 10:13:28 am »
   Медитирайте братя!
Ако се медитира, може и да се замъгли мозъка и това, което пишеш да е вярно, но ако се разсъждава, няма да се получи същия ефект.
"... общата енергия на трите топки нараства"  :o
Стеснението ли е причина да нараства енергията? То било много лесно!
Това да не са ядрени топки?

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 091
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #17 -: Юли 15, 2014, 01:27:36 pm »
Иване ефект на фунията има само в главата ти и когато преточваш джибромицина!  :) Всъщност това явление се нарича "хидравличен удар" и се дължи на кинетичната енергия на водата.
Импулса и енергията между реалните тела се предава чрез сила! Когато разпишеш целият процес стъпка по стъпка, пак може да спорим! Ако кажеш, че А = Б, трябва и да се обосновеш. Всяко друго твърдение е плод на твоята фантазия и аз го причислявам към художественото творчество. Ако точната наука не ти се отдава, не се бъзикай с нея!
П.п. Майсторе, май вече е време да заключиш и тази тема, че простотиите и небивалиците дойдоха в повече.  ;D
« Последна редакция: Юли 15, 2014, 01:44:13 pm от Maistora52 »

Неактивен paparosko

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 183
 • Пол: Мъж
 • толерантен
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #18 -: Юли 15, 2014, 01:42:38 pm »
Законите за запазване на енергията и при рам помпата са железни. Да не говорим за евентуалните загуби. Или к.п.д. по-малко от единица.
И гъ*а да си съдереш не е възможно да изкараш повече енергия на изхода, от вложената.

И тъй, входящо водно ниво - по-ниско ниво на помпения агрегат - по-високо от входящото ниво на изходния контур. Това е схемата на рам помпата. Целта в общия случай е, без добавена електрическа или някаква друга енергия да се качи вода от едно ниво на по-високо ниво.

Е, това наистина става, но в крайна сметка сбора от каченото количество вода, плюс изхвърлената на халос вода ще бъде винаги по-малко от подаденото количество вода на входа на помпения агрегат.

Тук очевидно няма използване на допълнителна СЕ, но въпреки това за определени случай тази помпа няма равна на себе си, макар и тези случаи да са наистина частни.

Например за терен, който непременно се нуждае от воден ресурс, без ел.енергия, но наблизо минава река, обикновено с по-ниско от необходимото ниво на коритото и ето един идеален случай за използване на рам помпа.

Доколкото разгледах клипове за рам помпи в ЮТуб, има и такива, които гарантират до 2 кубика вода на час. Това смятам, че е достатъчно за поливането на едно еднофамилно натурално стопанство.

 :)
« Последна редакция: Юли 15, 2014, 01:46:38 pm от Maistora52 »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #19 -: Юли 18, 2014, 02:11:52 pm »
   Е с това обяснение в историята "ке влезнем"! ;D Прилагам файл. Имаме тяло с обща маса M+m, което се движи със скорост V. В резултат на външни механични причини тялото е принудено да обменя импулс между собствените си части. Така частта с маса М забавя скоростта си от V до стойност V-dv, а в същото време частта с маса m увеличава скоростта си от V до V+dV. Стойностите на dv и dV се определят в зависимост от М и m според закона за запазване на импулса: M.dv = m.dV (тук за по-голяма яснота разглеждам и dv и dV като положителни числа, все едно имаме равенството 5.3=3.5). Това означава, че по-масивното тяло променя с по-малко скоростта си (има по-малко ускорение dv/dt). И обратно, по-лекото тяло се ускорява повече (има по-голям прираст на скорост dV). Законът за запазване на импулса идва от равенството на силите, с които двете тела си взаимодействат, т. е. с каквато сила едното тяло спира, с такава сила другото тяло се ускорява, но разликата в масите води до разлика в ускоренията за да има равенство на силите F=M.a1=m.a2. Така по-голямата маса М получава по-малко ускорение, а по-малката маса m получава по-голямо ускорение.
   В приложения файл съм написал формулите за кинетичната енергия на тялото преди и след обмена на импулс между двете му части M и m. Във формулата за Ек след обмена има два израза в скоби, повдигнати на квадрат. Като се повдигне квадрата се получават два израза в скоби като всеки от тях има по три събираеми. Сумирането на първите събираеми от двата израза (разбира се умножено по съответните половин маси) дава Ек преди обмена. Сумирането на вторите събираеми (разбира се умножено по съответните половин маси) дава нула, защото числата са равни (според закона за запазване на импулса), умножени по едно и също V, но едното е +, а другото - и така вторите събираеми отпадат. И остава да съберем третите събираеми, умножени по съответните половин маси - именно третите са прирастта на допълнителна енергия.
   Нарисувал съм и една схема за експеримент за тестване на теорията. Имаме вертикална стъклена тръба, завиваща хоризонтално и свиваща се във фуния. Определен обем вода се пуска внезапно от високо. Падайки надолу, той придобива скорост V, с която се "удря" във фунията. В резултат се получава разслояване по скорости - част от водата се ускорява, а друга се забавя. Имаме обмен на импулс между частици с предварително равни скорости и така едни се забързват, други се забавят, а общо енергията нараства.
   Така работи Ram помпата, така работят и маховиците на Рамос, хидрото на Капанадзе и т. н.
   Толкова по теорията - който разбрал, разбрал. Аз излизам от "теоретичен" и преминавам в "работен" режим. А вие намалете "джибромицина" за да ви се "отдава" науката повече!
« Последна редакция: Юли 18, 2014, 04:20:22 pm от Maistora52 »

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 078
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #20 -: Юли 18, 2014, 02:59:21 pm »
@ИванДимов... примера със стесняващата се тръба е много добър. Сега си представи, че не пускаш водата внезапно, а тя просто си тече кротко (между другото точно така изглежда соплото на турбината във ВЕЦ-овете, но това е друг въпрос).
Ти излизаш с идеята, че при този внезапен удар на водата част от нея ще има много голяма енергия. Да, съгласен съм. Обаче освен тази малка част от водата с много голяма енергия ти ще имаш и една голяма тръба, пълна със спряла вода, която трябва да ускориш за да повториш отново целия цикъл.
Представи си твоята постановка на която трябва да измерим количеството отдадена енергия за ... 1 минута да речем. За тази една минута ти ще имаш време за ... примерно за 10 цикъла, 10 "изстрела" на вода с голяма скорост от по 1-2 секунди. Но ще имаш и периоди, през които спрялата вода ще трябва да се ускори за да "гръмне" отново. И след като изтече тази една минута ще се окаже, че ако си беше оставил водата да тече равномерно и беше усвоявал енергията й непрекъснато, ще получиш пак толкова, ако не и повече енергия.

Най-най грубата аналогия е, че ти подаваш променлив ток, а ние говорим за прав ток. Аз ти подавам 12 волта прав ток ти ми подаваш ток, чието напрежение се колебае от 0 до 24 волта. Количеството работа което мога да свърша обаче ще е еднакво (ако имам подходящия ел. мотор който да работи с прав и променлив ток).
Да, ако говорим за даден, точно определен достатъчно малък момент - твоя ток ще ми доставя повече енергия, ако го улуча във върха на синусоидата. Но през останалото време аз ще трябва да чакам да ти се дигне напрежението, за да си свърша работата. Но ако времето за измерване е по-голямо от 1 пълен такт на твоето изобретение то енергията за това време ще е абсолютно еднаква - независимо дали водата тече равномерно и непрекъснато, или на тласъци.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #21 -: Юли 18, 2014, 03:38:12 pm »
   juliang, не ме карай да се повтарям. Сметнал съм енергията на цялата вода преди и пак на цялата вода след обмена на импулса. Оказва се нарастване на енергията като цяло - няма значение, че едната вода е бавна, а другата бърза. То и при хидрото на Капанадзе имаме такива забързвания и забавяния по тръбите, но като цяло принципът дава свободна енергия. Това че влагаме предварително някаква енергия докато засилим спрялата вода няма значение, нали после тя като се удари във фунията ни връща входната енергия и освен това ни дава прираст, който може да ползваме за други цели. Алгоритъмът е следния:
   1. Влагаме енергия 100% за засилване на водата за първоначален пуск - това ни е целият разход.
   2. Удар на водата във фунията и вече имаме 140% примерно.
   3. Вземаме от тези 140% само 100% и с тях пак засилваме водата за втори цикъл.
   4. И междувременно ни остават по 40% от всеки нов цикъл.

   Така имаме само приходи при един единствен разход за стартиране на машината. Затова се казва, че машината се самозахранва - тя си взема своите 100% за да се храни, но дава 140%, от които ние ползваме 40%. Какво неясно има? Медитирайте! А ако някой иска да види всичко какво съм писал досега, нека цъкне с мишката върху Иван Димов и после върху покажи участието, което е под името ми.

п.п. ЧРД на Васил Левски!
« Последна редакция: Юли 18, 2014, 03:48:24 pm от Иван Димов »

Velektra

 • Гост
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #22 -: Юли 18, 2014, 05:51:11 pm »
Иван Димов, в тотално грешни теоретичи разсъждения, а от там и формули се намираш!
След опита, който ще правиш ще говорим. Още ми е мъчно за труда ти и електродите, които вложи в предишния си опит, за да установиш, че и тогава не ти бяха верни формулите.
Само ще ти подскажа: Екпреди и Екслед е само за сравнения и анализи, а не за участие във формули. Кинетичната енергия на едно тяло е такава в "момента на говоренето" както се казва за обяснение на сегашно време в българския език.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 570
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #23 -: Юли 18, 2014, 10:00:09 pm »
Стига бе Иван Димов
Винету е настъпил мотиката веднъж, Поразяващата ръка два пъти. А ти цял живот ли ще я настъпваш?   ;D ;D ;D
Наистина са ти тотално грешни разсъжденията в случая. От къде си ги изсмука тези "140% примерно". Защото според мене са 70 - 80% - примерно!
« Последна редакция: Юли 19, 2014, 11:52:55 am от Maistora52 »

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 874
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #24 -: Юли 18, 2014, 10:49:22 pm »
Иване стига с тая фуния, разбрахме че не познаваш водата. Според мен Ram помпата може да се направи да работи и без да изхвърля вода, без външна енергия, ама това няма да стане с фуния и формули, а с познаване на водата по-отблизо.
« Последна редакция: Юли 19, 2014, 11:53:23 am от Maistora52 »

Неактивен lazy

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 102
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #25 -: Юли 18, 2014, 10:55:40 pm »
             Ако може да се постигне 140%, то това означава, че всичката вода може да се върне в изходно положение(височина). Освен това ще може да се повдигне допълнителна тежест, равна на 40% от масата на водата за времето, което е нужно за "преобръщането" на цялото количество, което е било във водоема.

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 766
 • Пол: Мъж
  • http://analogov.com
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #26 -: Август 01, 2014, 09:48:01 am »
Хората, пишещи за свръхединица при класическия хидротаран дали са погледнали това видео...

<a href="https://www.youtube.com/v/qWqDurunnK8" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/qWqDurunnK8</a>

...и ако да, какво са разбрали  ??? ...или пък прочели материали с по-подробни обяснения и разчети кое-как-защо ??? Има създадена теория на хидравличния удар, обяснявящя процесите и всичко това е известно от доста време, но явно е по-лесно да се гадае, съчинявайки собствени фантастични теории. :(

Накратко ефективността на въпросната помпа зависи от отношението на височината на изкачване h към височината на входящия воден пад H. При изменението му в границите 2-10, КПД на помпата се мени в границите 0.9-0.5 Точка по въпроса!

Свръхединицата явно се е явила в сънищата на някои хора и те са си повярвали.  :)

Друг е въпросът дали е възможно постигането на автономно устройство, базирано на хидротарана. Оказва се, че ДА и го има реализирано като работеща установка, намираща се в Испания, генерираща ел.енергия с мощност 1МВт без да използува каквито и да е горива или ВЕИ като слънце, вятър и т.н.. Но конструкцията е изменена, макар и на същия принцип. Засега това е единствената, доказано работеща автономна енергиина установка с реални възможности за изместване на класическите ел.централи от всякакъв тип.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #27 -: Август 01, 2014, 07:21:04 pm »
   getca, ти май искаш с един замах да ни откажеш да търсим обяснение на това, как така Капанадзе е направил затворена система от тръби и с малко клапани в стил хидроудар прави КПД>1. Аз се опитвам да дам обяснение с фунията по-горе и мисля, че има логика в нея. Там се получава така, че част от водата се забавя докато изтласква друга част, която пък се забързва. Имаме обмен на импулс между частиците на водата и то специфичен обмен. Първоначално частиците са с еднаква скорост (енергия). После едните се забавят и въпреки че са по-бавни, успяват да отдадат енергия на по-бързите от предния край на фунията. Получава се един вид "обратен теч" на енергията - от ниско към високо, от студено към топло, от по-бавното към по-бързото. Малко невероятно звучи - как така по-бавните частици ще догонят по-бързите за да ги блъснат и ускорят. Аз затова нарисувах и онази скица с трите топчета (виж по-горе). Средното топче се вклинява между другите две (поради стеснения участък) и така избутвайки ги за да си направи място, забързва предното и забавя задното. Нещо подобно става и при автомобилните задръствания при стеснение от две ленти в една. Обяснението ми е класическо, разпиши подробно формулите от по-горе и ще видиш, че съм прав. Там прирастите на скорост dV са всъщност "делта"V, т. е. достатъчно големи са и осезаемо енергията нараства.
   И дай я тази теория за хидравличния удар да я видим. То е явно, че старите теории нещо "куцат", а новите още не са "проходили". Все пак "хидрото" на Капанадзе е на подобен принцип и щом има КПД>1, то трябва да търсим обяснение. Може да не го намерим от първия път, но защо да не опитваме?

Неактивен Phantom

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 49
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #28 -: Август 01, 2014, 08:22:40 pm »
Здравейте ! Рядко пиша тук. Това е така, защото искам да не пиша глупости, а само важни неща.

Както вече е споменал колегата getca малко по-нагоре, Хидравличният удар е известен много отдавна и си има разработена теория описваща много точно самият процес. За да вкараме хидравличният таран в работа , трябва да се знае, че "печалбата" от 1 брой таран е минимална. Това е така, защото дебита е малък. НО ! Има нещо много важно, което пренебрегваме. А именно, че ние Не влагаме никаква енергия за да преместим обем вода на височина h намираща се по-високо от равнището на водоема, от който черпим водата. според логиката, тогава вместо 1 брой таран, то нека се поставят 10 , 20 или повече. По този начин може да се увеличи общият дебит за минута. А пък падащата свободно вода, всеки знае как да впрегне в работа.

Ето и клип за хидравличен таран направен от руснаците с дебит 1800 л./час !  Или  5 литра за 10 секунди ! Това не е ли достатъчно ?
https://www.youtube.com/watch?v=VFxUaO9Cs_w
« Последна редакция: Август 01, 2014, 08:27:21 pm от Phantom »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как работи RAM pump?
« Отговор #29 -: Август 01, 2014, 08:53:51 pm »
   HristoDimovHristov, при Капанадзе може и дюзи да има и най-различни тънкости. Това с дюзата също сме го коментирали, някои му казват Venturi ефект. Силната струя от дюзата в средата увлича край себе си още вода от дебелата тръба. Рано или късно ще се разбере всичко.