Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Търся генератор на правоъгълни импулси + ключ

<< < (4/14) > >>

mentgele:
Реално на мен не ми трябва генератор, а нещо което да накъсва DC на импулси.

Реално излиза, че нищо не разбираш. Съжалявам, ако се обиждаш от този факт, но ще те разбера- едно време и аз се обиждах когато някой ми казваше да прочета нещо.
 Сега по втората част на цитата -" а нещо което да накъсва DC на импулси", нещото, което може да ти накъсва прав ток без електроника е един диск с пластини, който се върти. Свързваш ги през една, и това ти е общата четка, другата четка е по периферията. Когато този диск се завърти се получава - он-офф-он-офф, и т.н. Получава се безкрайно включване и изключване  на контакта между четките. Това представлява механичен електрически ключ. Подавайки през този ключ право напрежение , при въртенето на диска  то се накъсва. Реално имаш "имаго-нямаго", т.е.  нула и единица. На този принцип работят всички цифрови устройства- бинарен код или двоичен код, което е едно и също.
 При тази механична постановка е трудно постижимо достигането на високи честоти на превключване на механичният ключ. Както сам се сещаш, броя на он-офф-он-офф... в секунда , зависи от броя на пластините и оборотите с които се върти диска. Ако някои си е играл с такава постановка се съмнявам в домашни условия да е постигнал честота на накъсванията повече от 500 херца.

И реално идваме до това, което на теб /не/ ти трябва - генератор.... на импулси. Защото по механичен начин трудно можеш да достигнеш честотите за които говориш.

nizo:
Михаил Кузмов, прав си. С 555 таймер е най-лесно.

Значи какво излиза. Вземам един кит с 555 таймер. Захранвам го с 12VDC. Изхода ще управлява по-слаб транзистор, който пък ще накъсва друго 20V захранване и ще го подава на мосфетите. Това ли е схемата?

nizo:
mentgele, всичко е точно така както го казваш с изключение на частта, че не съм го разбрал. Именно защото механично накъсване на високи честоти е трудно, търся електронно такова. Дали ще кажа квадратен импулс или накъсано DC е все тая. Не ми трябва генератор от гледната точка на това, че мосефетите искат кратки положителни 20V импулси. Един хубав функционален генератор може много повече, но за мен е важно тоя ключ да щрака бързо. :)

Михаил Кузмов:
Ако трябва с думи да рисуваме схемите да, това е схемата ! Биполярните таймери SA,SE,NE 555 според data sheet ги дават до 500 khz ! Друг е въпроса, дали китовете са добре конструирани, за да няма възбуждане при по високите честоти ! LMC 555 e SIMOS технология и според data sheet, го дават до 3 mhz ! Препоръчвам LMC 555, можеш да го захраниш  спокойно с 12 в. ! Нямам представа китовете какво предлагат ! Аз сам си конструирам и изпълнявам, според нуждите на експеримента ! Предложи някой да го обсъдим ! Като отличен вариант за управление на MOSFET e изхода да има емитерен повторител ! Ако в кита липсва, лесно се добавя ! По този начин ще имаш генератор на положителни импулси, честотно и с коефициент на запълване управляем ! Ако захранването е 12 в. на изхода ще имаш почти 12 в. импулси ! Напълно достатъчен размах за управление на MOSFET ! Друго захранване не е нужно ! Освен силовото разбира се, и тук не трябва да бъркаш нещата ! Понеже нямам представа от силовата ти част, добре би било да имаш подходящ драйвер,който при гаф да спаси управлението ! Това е за сега ! Решението е в твои ръце !

hyparh:
Аз, също като nizo, не съм по електрониката. Ако се наложи да си направя някаква електронна схема, просто я копирам без разбиране, стига да е достатъчно опростена.
Моята цел е да накъсвам високо DC напрежение от умножител (80-90kV) с правоъгълни импулси. Този умножител се захранва от 10kV/50Hz траф. Но с такова захранване не съм сигурен дали въобще е възможно да се приложи някакъв контрол над изходното напрежение...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия