Справочници, схемотехника, теория > CNC машини

Ето го и мойто творение

<< < (2/19) > >>

montanar:
Значи идеята е да се направи компютърно управлявана фреза за дърво работеща в 3-те измерения
разбира се стъпкови мотори ще се ползват - спрял съм се на едни сравнително малки и евтини около 0.5Nm мисля че за дърво ще са подходящи.
Истина е, че да се проектира и изработи подобна машинка си е голяма гимнастика - особено с ограничен бюджет.
Но в предвид, че от месеци разработвам проекта, съм подготвен за повечето трудности.

И все пак форумът си е един вид мозъчен тръст и току виж дойде и някоя свежа идея....

Предвиждам, че ще почна да зациклям покрай драйверите и контролера на моторите, но да стигна до тях.

Радико:
Имах някъде една проста схемичка за управление от компютър през принтерския порт. две интеграли са общо и малко други джаджи. качваш на компютъра "mach3" и си готов. Е ще ти се наложи да си поиграеш доста с настройките докато схванеш кое как се прави. Ама майката му е ровене в нета и четене, много четене 

montanar:
По образование и призвание съм комп. инженер та там надали ще имам особени трудности - но с калибрирането наистина ще е много голяма играчка
мъката ще ми е с драйверите и захранванията освен ако си ги купя а не да си ги изработя

Радико:
калибрирането е чисто софтуерна работа и се прави изцяло в maсh3 иначе онази схема е всичко от което имаш нужда. Тя е с три изхода за три стъпкови мотора. Това което си почнал можеш да ползваш и 12 волта изход от компютъра, който ще ти управлява машината. Нямаш само захранване за мотора който ще върти инструмента. Но там може да сложиш и моторче което е директно на 220 волта май най-лесно ще е от оберфреза. 

montanar:
за шпиндел също ще е мъка - някак не вярвам че да пусна такава пластмасова джиджафка няма да се разпадне ако пищи 2-3 часа ....
по-скоро бих помислил за честотно управляван качествен двигател - нещо от порядъка на 500W

Та по въпроса незнам ако се управлява честотно - да речем с 200Hz какво се случва с мощността му?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия