Автор Тема: Домашен акумулатор  (Прочетена 111476 пъти)

montanar

 • Гост
Домашен акумулатор
« -: Юни 14, 2014, 06:30:20 am »
Здравейте колеги!

Та на въпроса:
идеята да си добиваме сами енергия ни е мъка на всички ...
аз съм се спрял на варианта фотоволтаици - бла-бла .... направих си един панел, бачка прекрасно и мога да си сглобя и още - проблем никакъв и цената е поносима ......

ОБАЧЕ....

е добре ... имаме тока - и какво правим сега - почват мъките с акумулаторите ......
излиза че човек, за да е сдобие с истинска заводска аку-станция за смислено и сериозно натоварване трябва да внесе маса пари ...
имам предвид за нещо подобно:щото по мои сметки излиза, че каквото и да си купи човек различно от така наречените промишлени аку. влиза вътре от всякъде - говоря за брой цикли заряд-разряд спрямо цена

например - купувам си един хубав прехвален гелов аку който има например 500 цикъла живот
да речем 100Аh - давам едни 300-500лв. и като хване та се сметне 100Аh X 12v = 1200W / 1200W X 500 цикъла излиза че през него ще минат 600KW които 600KW X 0.15лв = 90лв. !!!!
е ко правим питам аз :) (и отговор не очаквам, че знам какъв ще е)

И така на въпроса:
интересува ме някой колега има ли опит с изграждането на домашно произведен аку.
мисълта ми е следната:
е ко толкова има толкова в тоя аку?
има оловни плочи и електролит .... другото са подробностите - сепаратори и бла бла неща .....
нали така? (пак не искам отговор) :)

логично погледнато какво определя живота на един оловен аку.
основно според мен животът му се определя от това как и дали електродите на аку-то се освобождават от разните мизерии, които се образуват при реакциите в системата - тоест аку-то живее докато не се задръсти с мизерии между сепараторите и електродите - поправете ме ако греша, но според мен е така

Та ако човек се наеме да си изгради сам акумулатор с голям капацитет и минимално количество сепаратори за да може въпросните отлагания да пропадат на дъното няма ли тази машина да е по-удачна от всеки заводски аку още повече че може да се изгради разглобяем и подлежащ на профилактика и ремонт.

изобщо не целя заводски показатели енергийна плътност и подобни -
идеята е:
дълговечност
ниска цена
обслужваемост

благодаря и се надявам да споделите опит мнения препоръки и градивна критика

Извинявам се за правописът - особено за препинателните знаци  :)

.......
Не си извинен, ама нейсе - всеки я кара както може!
Иначе тук липсват твоите лични виждания за съответната конструкция на аку. И ако всеки започне да дава мнения за каквото се сети, темата ще отиде на кино!
Мод.
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 09:41:30 am от Maistora52 »

montanar

 • Гост
Re: Домашно аку
« Отговор #1 -: Юни 14, 2014, 09:47:35 am »
ДОБРЕ

идеята ми е следната:
от стари излезли от употреба акумулатори да се извадят електроди които са се запазили в сравнително добро състояние
да се премахнат сепараторите и да се увеличи малко разстоянието между електродите за да се избегне електромеханичния ефект на привличане/отблъскване между плочите когато акумулатора е под товар съответното разстояние трябва да се съобрази спрямо товарите с които ще се зарежда и разрежда
по този начин би трябвало въпросните проблемни отлагания да пропадат на дъното и да не пречат
« Последна редакция: Юни 14, 2014, 10:06:07 am от Maistora52 »

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 6 311
Re: Домашно аку
« Отговор #2 -: Юни 15, 2014, 01:09:44 am »
Ами за съжаление електрическата енергия не е зарзават, и не можеш да я съхраниш в саламура за когато ти потрябва. Тя трябва да се изконсумира в момента в който я произведеш. Всички идеи да се съхрани са страшно скъпи.
Един от най-евтините начини е енергията да се преобразува в механична или потенциална. Въртящ се огромен маховик, даже някъде бях гледал някакъв, дето на един баир беше построил успоредни трасета от ЖП релси, по които се движат тежки ел.локомотиви влачещи още по-тежки вагони. Когато има излишен ток - локомотива бавно влачи 100-200-500 тона нагоре по баира. Като ти трябва ток - пускаш локомотива да се спуска надолу, произвеждайки ел. енергия при движението си.
По подобен начин работи и ПАВЕЦ-а - като има излишен ток помпите претакат водата от ниското във високото езеро, като ти потрябва ток - водата от горното езеро се пуска в долното и по пътя върти турбините.
Другата икономически смислена идея е тока да се съхранява във вид на топлина. Като имаш ток от волтаика или вятъра - грееш едни 50-100-500-1000 кубика вода, съхраняващи се най-често под земята. Когато слънцето залезе - ползваш тая топлина да си грееш къщата.
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 09:43:42 am от Maistora52 »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Домашно аку
« Отговор #3 -: Юни 15, 2014, 07:03:58 am »
juliang Проблемите при използване на неелектрически акумулатори изобщо не са малки, затова те са почти неприложими за домашно използване.  С оловните акумулатори проблема им е, че с времето кристализира по тях едрокристален оловен сулфид, който е необратим за разлика от дребнокристалния оловен сулфид акумулиращ енергията. Не че е невъзможно направата на домашен оловен акумулатор, но ми се вижда трудно постижим по-голям живот от този на индустриалните. По-скоро акумулатори от друг тип па макар и с по-малък капацитет. Все пак в случая обема не е от първостепенно значение. Пускам по-долният линк за втори път - там човека се опитва и то с доста голям успех да направи въгленов акумулатор или суперкондензатор както той го нарича. Не знам кое е по-точното от двете, по-важното е, че има сериозен успех с евтини материали и проста технология. Аз вече имам идея как нещата да се подобрят значително с минимално усложняване на технологията, което обаче е лесно изпълнимо и напълно по силите  точно на участниците в нашия форум.
http://electriclub.com/batteries/topic-t228.html#p2016
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 09:46:23 am от Maistora52 »

montanar

 • Гост
Re: Домашно аку
« Отговор #4 -: Юни 15, 2014, 08:58:04 am »
Според мен кинетичното съхранение на енергия както и топлинното има недостатъка да има много големи паразитни загуби  :(
За топлинното иди-дойи може да се направи нещо в домашни условия - мислих го едно време и се оказа, че най-най-смислен приложим подход е чрез водата, но идеята е да си имаме ток и да не го съхраняваме на огромни цени със заводски акумулатори, които са с програмиран живот - все си мисля, че човек може да си сглоби нещо прилично за домашна употреба, дори съм склонен да си отлея сам електроди с прави страни който при нужда да се чистят лесно с шпаклата  ;D и пак да влизат в процеса

до месец ако имам време ще опитам да спретна една опитна клетка с прави електроди да видя какво ще се получи

По-скоро акумулатори от друг тип па макар и с по малък капацитет. все пак в случая обема не е от първостепенно значение. пускам по долният линк за втори път там човека се опитва и то с доста голям успех да направи въгленов акумулатор или суперкондензатор както той го нарича. не знам кое е по точното от двете, по важното е, че има сериозен успех с евтини материали и проста технология. Аз вече имам идея как нещата да се подобрят значително с минимално усложняване на технологията което обаче е лесно изпълнимо и напълно по силите  точно на участниците в нашия форум.
http://electriclub.com/batteries/topic-t228.html#p2016

идеята е интресна но не съм я разучвал в подробности ще се огледам и аз по темата
благодаря!
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 09:50:08 am от Maistora52 »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #5 -: Юни 15, 2014, 10:08:09 am »
Здравейте,
Идеята ми изглежда екзотична. Преди в БДЖ-то имаше акумулаторни помещения с открити клетки-стъкленици. Карат по 10 -15 години. Трябва вентилационна уредба, ако се образуват мостчета, раздвижиш сепаратора или плочата и то падне, батерията работи на пушка. Най-важното е ниската концентрация на електролита 1,21-1,24 за тропически климат, електролита замръзва в диапазона 0-(-10) градуса целзий. Автомобилните акумулатори ползват електролит за умерен климат с концентрация 1,27-1,28 точка на замръзване -60 градуса по целзий. През лятото този електролит скъсява живота на батерията и се препоръчва да се замени с летен 1,21-1,24. Това е трудоемка операция, а се практикува замяна на нова батерия 
Най-простото нещо е да се намали концентрацията на електролита и да не се допуска замръзване. В отоплявани помещения няма как да се случи. Това се отнася за оловни акумулатори.
Акумулатарите са стартерни и панцерови. Тук става въпрос за панцерови и трябва да се доставят от завода. Стартерни (автомобилни) са достъпни в търговската мрежа.
С тези трудности идеята ми изглежда екзотична, купуваш панцерови батерии от акумулаторно помещение показано на снимката, правиш отопляемо акумулаторно помещение в къщи и въпроса спира. В една къща винаги има къде да се влагат пари.
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 04:09:27 pm от Maistora52 »

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 238
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #6 -: Юни 15, 2014, 11:26:49 am »
Здравей  mi68, нещо не съм съгласен с теб по въпроса за електролита. Имай в предвид че слабите киселини много по силно разяждат оловото, докато силните киселини не го разяждат. Мисля че по-силния електролит е по-добрия вариант.  montanar може да пробваш да намериш стари батерии от електрокари и да опиташ да направиш нещо с тях. Идеята ти е добра и аз съм мислил за това защото има стари акумулатори на които само една клетка е дефектирала а останалите са в много добро състояние. Може да опиташ да потърсиш NiCd акумулатори имат много по-дълъг живот.
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 04:10:30 pm от Maistora52 »

montanar

 • Гост
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #7 -: Юни 15, 2014, 12:02:36 pm »
Въпроса с концентрацията на електролита е интересен - не знам как влияе върху живота трябва да се проучи това нещо.....

krasias подобна ми е идеята и на мен - а дефектирали сравнително запазени аку. се намират
но се чудя дали ако си се отлеят по-големи електроди та макар и просто равни плоскости да са  няма да е по-удачно от решетъчните заводски такива (в смисъл за почистване и профилактика) - наистина площта на заводските е по-голяма но пък са доста фини и при механическо почистване ще има проблеми
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 04:11:46 pm от Maistora52 »

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 238
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #8 -: Юни 15, 2014, 12:23:41 pm »
Няма да стане така защото плочите не са от чисто олово а от оловен сулфат и оловен оксид http://www.zxz-battery.eu/bg/index.php/ustroistvo-i-princip-na-rabota. Значи виждал съм клипове в youtube,  свалят клетките на стари акумулатори разделят положителните и отрицателните плочи, смилат ги поотделно и ги печеха ли ги, позабравил съм технологията която даваха. Опитай да потърсиш някой клип. 

montanar

 • Гост
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #9 -: Юни 15, 2014, 01:06:48 pm »
krasias - оловния оксид и сулфат се образуват от самата реакция зареждане/разреждане не са част от конструкцията
а при претопяване на въпросното олово от клетките всичко това оксид сулфат си става отново на олово  ;)
може да има някаква причина за да разделят електродите но не зарад сулфида и оксида

а ето и малко инфо по въпроса за конструкцията
Акумулатори с дълбоко циклиране
Морски приложения, голф бъги, електрокари и електрически превозни средства използват батерии с дълбоко циклиране, които са предназначени да бъдат напълно разредени преди да бъдат заредени отново. Понеже зареждането предизвиква прекалено загряване, което може да изкриви плочите, използват се по-дебели или по-масивни решетки за плочи за приложения с дълбоко разреждане. Нормално автомобилните акумулатори не са предназначени за повторно дълбоко циклиране и използват по-тънки плочи с по-голяма повърхностна площ за получаване на капацитет, който носи голям ток.
Автомобилните акумулатори обикновено отказват след 30-150 дълбоки цикъла, докато могат да издържат хиляди цикли при нормална употреба (2-5% разреждане).
Ако акумулатори, предназначени за дълбоко циклиране, се ползват за автомобилни приложения, те трябва да бъдат "преоразмерени" с около 20%, за да компенсират капацитета пренасящ по-малки токове.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #10 -: Юни 15, 2014, 01:15:50 pm »
 krasias е абсолютно прав плочите на оловните акумулатори са направени от оловна сърцевина на която отгоре е горещо запресован оловен окис.  При зареждане на акумулатора част от окиса се превръща в оловен сулфид "дребнокристален както съм написал по-горе", електродите на сулфатизиралите акумулатори които имат много малък капацитет се покриват с едрокристален оловен сулфид, който е неразтворим и действа като лист изолация. Не разбирам какво сте захапали тези оловни смрадливи боклуци когато може да се направи акумулатор от въглерод много по-лесно даже нещо повече въглерода може да е под формата на графен което ще доведе до много по-сериозни резултати.
П.П. Не си мислете че получаването на графен е  някаква изключително сложна и недостъпна високотехнологична процедура, напротив съвсем лесно може да се реализира в любителски условия.
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 04:16:25 pm от Maistora52 »

montanar

 • Гост
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #11 -: Юни 15, 2014, 01:28:45 pm »
Радико захапал съм оловните защото за тях има доста повече инфо и се знаят нещата за разлика от графитните който си си харесал ти - мани де не разбирам особенно но пък и да захвана изцяло непозната технология би ми дошло в повече

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #12 -: Юни 15, 2014, 03:31:50 pm »
Хмм искаш да кажеш,че предпочиташ да се захванеш с технология от която не става нищо само защото достатъчен брой хора са написали, че не става за целта. Докато пренебрегваш нещо което е лесно и става понеже не си потърсил информацията във нета и не знаеш, че я има. 

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 238
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #13 -: Юни 15, 2014, 04:17:14 pm »
Здравей Радико, ако колегата montanar се захване по сериозно може и да постигне добри резултати и с оловните акумулатори. Моля те пусни пак оня линк дето беше дал за човека които прави суперкондензаторите да го види колегата, че сега забравих в коя тема беше. За да има представа за какво му говориш, тогава го четох и наистина си заслужава да се види и направи.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Домашен акумулатор
« Отговор #14 -: Юни 15, 2014, 05:15:34 pm »
krasias Линкът е в тази тема в отговор номер 3
като си отворил дума за това. Чудя се дали да отворя нова тема за използването на графена или да пиша тук.
Май най добре montanar да каже, ако си държи на оловните акумулатори да продължим в друга тема за графена, ако пък иска да продължим тука.