Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Компилация Барбоса - Тесла
врановски:
Здравей Миро, ако е така както казваш съм сигурен че няма да проработи.
В патента на Барбоса и Леал изрично е казано, че връзката със Земното е електромагнитна /индуктивна/. За връзката на вторичната с фазата казват, че е възможно да има връзка със закъсения проводник/ еднопроводно/ или да няма такава /безпроводно/.
И в двете конструкции намотката на земното е перпендикулярна на магнитния поток в магнитопровода. Тоест не може да индуцира от основния магнитен поток. За да се създаде възбуда в земното, се получава токов трансформатор спрямо дебелата закъсена намотка. С една дума за да генерира ток във вторичната и да запуши входа, по земното трябва да циркулира или голям ток или висока честота. Това не може да бъде ток, защото няма верига. Остава варианта или да е струнен резонанс в заземлението, или феромагнитен в сърцевината или единия да предизвиква другия. Там според мен е заровено кучето. Насищане на желязото може да се получи и при ниска честота, зависи от броя на намотките и тока. При статора, при навиване радиално има променливо напречно сечение, респективно променлива плътност на полето. Това е подобно на скалара, но побалканчено. :)
Bat_Vanko:
Вай, вай, вай!
Колега Врановски, в 10 реда написахте простотии колкото за 10 кандидат-студентски работи!
--- Цитат на: врановски в Юли 10, 2014, 09:27:20 am ---И в двете конструкции намотката на земното е перпендикулярна на магнитния поток в магнитопровода. Тоест не може да индуцира от основния магнитен поток.
--- Край на цитат ---
Напротив, точно обратното е! Всеки проводник създава кръгово магнитно поле около себе си. И всяко магнитно поле индуцира ток в проводник само ако той не е успореден на вектора му. На принципа, по който ти обясняваш, че не може да се индуцира, всъщност работят трансформаторите! (Е бива ли такава некомпетентност!)
Явлението "феромагнитен резонанс" се появява при честоти от порядъка на стотици мегахерци, и зависи от материала на магнитопровода! За разлика от "резонанс в трансформатора", който зависи от индуктивността на намотките и взаимният им капацитет.
Насищането на магнитопровода става по-лесно при ниски честоти, за разлика от високите, когато се намесват явления като "вихрови токове", "скин ефект", "динамичен вискозитет на домейните" и др. такива, за които ти не си и чувал.
Другият път редуцирай простотиите поне до една на пост, че толкова много трудно се асимилират.
П.п. исках да кажа - чети повече, мисли повече!
врановски:
И аз ще кажа, чети по внимателно, мисли повече и обиждай по- малко.
Земното е намотано, тоест намотка, тоест индуктивност.
Оста на тази намотка е перпендикулярна на оста на първичната намотка. Тоест не може да се индуцира както в трансформатор, чрез магнитопровода.
Явлението ферорезонанс не се получава при мегахерци, а това е собствената честота на метала и тя се проявява при насищане и наистина е в мегахерцовия обхват. За самото насищане знаеш от техникума. С резонанс на намотките в трансформатора не може да възбудиш резонанс с околната среда. Виждаш ли колко е лошо да бързаш и разбрал, недоразбрал да дразниш хората. Ако ставаше с трансформатор на празен ход, дори и ти щеше да можеш да го направиш.
Майсторе, мисля че добрия тон не е само мое задължение.
Bat_Vanko:
Врановски,
вместо само да философстваш, направи някой опит и тогава да спорим.
Преди време изказах една хипотеза в темата за Капанадзе. Сходна на твоята теория относно възможността за насочване на "топлинните" електрони чрез силно магнитно поле. За разлика от твоето философстване, аз направих една постановка, но резултат не беше отчетен дори при пропускане на ток 250 А. Единственият начин да ме убедиш в правотата си, е да покажеш някакви резултати, може и само на ниво принцип на действие!
Насищане на силициева ламарина можеш да постигнеш единствено при използването й като пръстеновиден магнитопровод, а не чрез навиване по външната периферия (ако съм те разбрал правилно).
Не можеш да постигнеш работа при високи честоти ако използваш феромагнитна сърцевина, та била тя и наситена! Ефекти като "вихрови токове", "скин ефект на магнитопровода", "вискозитет на домейните" - няма как да ги заобиколиш!
В заключение не мога да разбера: ти себе си ли убеждаваш или нас? Направи някои опити, изкарай някакви резултати и тогава да дискутираме. Сега: този казал едно, онзи разбрал друго - темата се превърна в говорилня!
Успех!
врановски:
Bat Vanko, благодаря ти че смени тона. Ето това е нормална дискусия.
Може би си прав и да се заблуждавам. Приемам всички доводи. За магнитопровода от статор имах предвид, че е с непостоянно напречно сечение и намотките са навити така, че магнитното поле ту се сгъстява, ту се разрежда в отделните напречни секции. Намотката е обикновена радиална - не около магнитопровода. Така го е навил и сърбина. Гледай бобинажния емайлиран проводник, не черния.
Според теб, как би могло да се привлече енергия по това земно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия