Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Експерименти на x_name41

(1/4) > >>

x_name41:
тая вечер направих малък експеримент, по схемата на Руслан посочена тук, но добавих и високо напрежение (от ТДКС по еднотактна схема със самовъзбуждане). При намаляване на широчината между електродите на разрядника консумацията пада от 2.20 ампера на 1.67-1.7 ампера, като интензивноста на светене на лампата също намалява леко. Очевидно високото напрежение намалява консумацията от източника, налице е някакъв особен процес (поради липсата на информация по въпроса във интернет), тъй-като веригата на лампата е затворена за източника (посредством колбаса като въздушен трансформатор) то е нормално да спадне и изходната мощност, както е всъщност. Бих искал да отбележа че индуктора се затопля, кондензаторите и ферита също, но транзисторите не се затоплят въобще, захранващите проводници също. Замерванията показани на схемата са направени със DT830 чрез диод 1N4007, и са просто като ориентировъчни за сравнение, а на входа е същия този 830 който измерва постоянния ток, АТХ-то е с потенциометър за регулиране на изходното напрежение, това е засега

моята схема и опитна постановкаvsl:
Какво да кажа освен БРАВО. Може ли снимка на изделието в действие? Благодаря предварително. На какви честоти работиш? Какъв беше проблема в постигането на резонанс?

Поздрави

x_name41:
честотата би трябвало да е около 73 килохерца (на око дето се вика, съгласно честотнозадаващата таблица във даташита на 494 и изчислението на резонансната честота посредством калкулатор, определянето на индуктивноста също е изчислено със калкулатор на индуктивности съгласно изходните данни за размерите на индуктора). Проблема с резонанса е, че консумацията от източника е висока, стига до 3-4 ампера както при празен ход, така и при включен консуматор (все още съществува като проблем), и при включване на консуматор тя пада леко (обяснявам си го със това че реактивната енергия също намалява амплитудно и така натоварването на източника който подържа колебателния процес става по малко), очевидно качественният фактор не е много висок, но все пак има някаква си там реактивна енергия, която циркулира. Въпросът по натам е да се манипулира тази енергия чрез статиката така че да започне да излиза навън, към консуматора. Засега тъй-като веригата е изцяло затворена по вход, източника бута колебателния контур със някаква сила там, а колебателния контур пък от своя страна бута със същата сила като източника, (предава я просто на консуматора)

edin:
Колега, имам една идея. Ако ти е възможно, направи две заземявания, с поне 10 метра разстояние между тях. Към едното свържи края на бобината, а към другото лампата. Ами ако земята се окаже, неизчерпаем кондензатор? ;) Предлагам на теб, защото на този етап, на мен ми е невъзможно по ред причини.

x_name41:
да edin, земята е кондензатор, но между йоносферата и повърхността й. Така както предлагате - с две заземявания, ме съмнява че те просто ще затварят веригата и нищо повече (ако разглеждаме повърхността на земята като едната плоча на кондензатора), а и нямам практическа възможност за две заземявания, но все пак благодаря за идеята. Между другото това е и една от грешките допуснати във схемата на Тесла за еднопроводно предаване на енергия (там са поставени две отделни заземявания, на предавателя и на приемника). В такъв случай предаващата верига се оказва затворена през земя и се получава класически преобразовател с трансформаторно разделяне. Именно това е демонстрирал Romancorp, виждате как двете заземявания са заменени с проводник, който свързва двата трансформатора

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия