Колеги,
хванахме се в сервиза на едно приятелче и стъкмихме още една отоплителна печка на вода и масло
Емм, извини ме, че не се допитах до теб, но съмишленика ми, изрично държеше да държим нещата в конфеденциалност, с оглед на това, печката да е по универсална, т.е. да гори и с твърдо гориво....
Но когато пожелаеш, можем да отидем до там и да я видиш
Та, нещата стигнаха до там, че в печката се получиха две камери за горене - долна и горна, по отношение на дозатора за маслото нещата са по интересни - водата и маслото се смесват и се наливат едновременно, в дъното на дозатора, където става самото дозиране е еднопътен клапан със по дълга игла, която е настроена да се отваря от тежестта на водно-маслената смес около 1/8 от хода си, с цел икономия на материал
Съответно твърдото гориво се насипва в горната камера, когато е само на твърдо гориво, а долната камера се ползва за горене на масло и вода.
В това отношение Емм е напред, защото си пуска първо само масло а после и водата, докато при нас буквално наливаме малко масло в камерата докато се разгори и чак тогава пускаме сместа от дозатора.
Прикачвам и малко снимки.
В интерес на истината, докато настроим дозатора, печката почервеня няколко пъти, беше ме страх да не изпуснат заварките и после само веднъж я припалихме на твърдо гориво със употребени горивни филтри - пушек колкото си щеш, иначе с маслото и водата - както казва Емм топъл въздух
П.П.
Да ме прощавате за лошите снимки, но снимах с телефона,
фотоапарата временно не е при мен, щом ми го върнат,
веднага ще снимам и с него.