Начало > Новини от света на технологиите
“Industrial Heat” е придобила правата върху технологията E-Cat на Андреа Роси
Bat_Vanko:
Радико, самият нагревател е навит на спирала и ще има освен активното си съпротивление и индуктивност. Или "импеданс" както е модерно да се казва. Но това няма никакво значение, няма значение дори самият опит. Важни са онези последни 8 мин от него когато нагревателя е изгорял и реакцията е самоподържаща се. Точно това самоподържане е критерий за КПД > 1. Сега остава да се направи анализ коя е точната причина - химична или ядрена реакция. И кое обуславя тази реакция да бъде самоподържаща се в продължение на 8 мин.
montanar:
Ох тия 8 минути .....
Тъй като нямаме доказателствен визуален материал не можем да твърдим каквото и да е ....
И все пак ще ви вейна една теория от къде може да се появявят тия 8 минути СЕ ;)
Вместо да се търси под вола теле причината е може да е съвсем прозаична ....
Нагревателя (щото това нещо не е нищо повече от керметично херметично запечатан нагревател с с добавка на някаква субстанция вътре... ) просто си нарушава херметичността и въпросната субстанция почва да пие кислород от атмосферата и да гори - за тия 8 минути догаря и магията приключва.
Bat_Vanko:
Принципно е възможно, но количествено не издържа анализа. Да предположим че високата температура се подържа единствено от електрическият нагревател. След изгарянето на реотана започва окислението на никела (като количество 1 гр). Това горене подържа температура от 1150 оС. От графиката се вижда че такава температура се е подържала малко по рано от нагревател 400 W. Сметнато в така любимите на един пишман преводач Джаул.секунда това са 192 000 J (само Джаула). Не можах да намеря енергия на окисление на никела за да се засече към количеството. Сметнато към 1 кг никел излиза 192 MJ енергия - това са 53 kWh.
montanar:
Сместа не се състои само от никел - Ni+ Li[AlH4] има ко да гори - а дали действително това се случва няма как да знаем ..... който му се смята да смята енергичността, мен не ми се занимава .....
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Май 04, 2021, 07:49:09 pm ---Сметнато в така любимите на един пишман преводач Джаул.секунда това са 192 000 J (само Джаула). Не можах да намеря енергия на окисление на никела за да се засече към количеството. Сметнато към 1 кг никел излиза 192 MJ енергия - това са 53 kWh.
--- Край на цитат ---
Bat_Vanko, като изключим нападките ( което само показва характер или култура ), все пак ме радва че най-малко, се започва във форума да се пише по-конкретно особено когато се говори за енергийна плътност и изразходване на тази енергия за единица време. В крайна сметка това дали на мен ми са любими тези преобразования или не, те са стандарт в научната литература и индустрия, и който не ги ползва (и разбира) съвсем спокойно може да се насочи и да си пише каквото си желае във сферата на фантастиката, понеже точността ще липсва.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия