Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Пиролиза на биомаса

<< < (2/7) > >>

lda_has:
Радко, обърни внимание на думата "фосгенът" дето PuroVeso казва преди няколко поста, това е бойно отровно вещество, при него активен въглен не помага  като филтър при вдишване. Леко защитно облекло помага на открито до 30 минути в най-добрите МТО условия. Има още две думички "зоман и иприт" с които опити не трябва да се правят!!!!!

Радико:
Да, като бойно отровно вещество, е широко използван през първата световна война - получава се при реакция на хлор с въглероден окис. Прекалено просто и агресивно е, за да е много отровно. Има специфична сладникава миризма - запали парче монтажна пяна и ще я усетиш. В момента фосгенът се използва все още широко в синтеза на пластмаси "примерно при получаването на изоцианати". За активния въглен си в грешка - единственото вещество, което не улавят въгленовите противогази е синилната киселина. За нея е необходим така наречения хопкалитов патрон, който се завинтва на входа на противогаза при нужда. Газовете Зоман и  Иприт, които споменаваш са близки със Зарина, а не с Фосгена.

Чичо НОНЧО:

--- Цитат на: GTV в Октомври 31, 2013, 10:44:08 am ---
 За справка, енергийната стойност на дървените въглища е 7,2-8,9 КВт.часа за килограм. Доста впечатляващо като остатъчен продукт.
   
 

--- Край на цитат ---

Това е направо гениално! Без майтап!
Леко извън темата е, но ако първо използваме пиролизният газ, а след това и дървените въглища вероятно ще имаме 100% усвояване на енергията от дървата без да се налага да ползваме специален пиролизен котел!
Апропо, GTV от къде черпиш информация за енергийните стойности на Туй-Онуй?

Сашо:

--- Цитат на: Радико в Ноември 01, 2013, 09:04:03 pm ---Да, като бойно отровно вещество, е широко използван през първата световна война - получава се при реакция на хлор с въглероден окис. Прекалено просто и агресивно е, за да е много отровно. Има специфична сладникава миризма - запали парче монтажна пяна и ще я усетиш. В момента фосгенът се използва все още широко в синтеза на пластмаси "примерно при получаването на изоцианати". За активния въглен си в грешка - единственото вещество, което не улавят въгленовите противогази е синилната киселина. За нея е необходим така наречения хопкалитов патрон, който се завинтва на входа на противогаза при нужда. Газовете Зоман и  Иприт, които споменаваш са близки със Зарина, а не с Фосгена.

--- Край на цитат ---
Колега, синилната киселина или както му е химичното наименование циановодород HCN, също се задържа от активния въглен, единствено въглеродния окис не се задържа от активния въглен и за него се използва хопкалитов патрон, който го окислява до въглероден двуокис.
Зарина, зомана и VX газовете са от една група, така наречените фосфороорганични БОВ. Нервнопаралитичните БОВ блокират холинестеразата в нервните клетки. И трите са естери на метилфосфоновата киселина.
Иприта спада към групата на кожнообривните БОВ. Има два вида иприт  азотен и серен химическото му наименование е дихлордиетилслфид.

Радико:
Благодаря за компетентната корекция Сашо. Писал съм неща, които съм учил още в казармата и съм позабравил. За фосгена нищо не казваш, значи струва ми се си съгласен с написаното от мен, а в случая обсъждаме него. Виждам, че си компетентен по въпроса, бих искал да прочета какво мислиш и за него, по-точно за евентуалното му отделяне при пиролиза на някой пластмаси. 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия