Автор Тема: Пиролиза на биомаса  (Прочетена 57640 пъти)

Неактивен miroslav_yovchev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 21
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #15 -: Ноември 09, 2013, 05:44:38 pm »
Основен дегазатор в армията е хлорната вар, ако това ще помогне :)
« Последна редакция: Ноември 11, 2013, 07:59:42 pm от Maistora52 »

bdimov

 • Гост
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #16 -: Ноември 10, 2013, 12:36:30 am »
GTV, аз си мисля, че дървените въглища са основния продукт не остатъчен материал. Иначе даваш много хубава препратка. Това с пиролиза във вакуум е много добра идея, само трябва да се измисли ефективно и евтино получаване на достатъчно дълбок вакуум за малки инсталации.   
А и да вметна само ако някои се чудят за зеления камък, това е същото като син камък но е железен, а не меден сулфид и също като синия има приложение в растителната защита. Едно време с него "за екологични цели" преработвахме неекологичния държавен бензин в екочастен :P

В промишлени инсталации вакуум се поддържа с така наречените "барометрични кондензатори". В случая с пиролизата, за която се говори тук в темата, моето мнение е, че вакуум не е нужен, а даже обратното, системата трябва да работи под неголямо налягане. Дълго е и не толкова просто за обяснение (особено в 00.30ч. ) в предвид че утре имам изпит точно на тази материя. И изобщо искам да спомена, че качествената пиролиза (ако мога така да се изразя ) не е един казан пълен с нещо си вътре, който се нагрява и бълбука там..... да продукт винаги ще има, но какъв...?!
« Последна редакция: Ноември 11, 2013, 08:06:50 pm от Maistora52 »

fuel_

 • Гост
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #17 -: Ноември 10, 2013, 12:49:11 am »
Здравейте, не знаех за свойставата на негасената вар. Това е доста интересно и може да се използва и за пречистване на газовете, които отиват за кондензация, като целта е намаляне на процента сяра в получената течна фракция. Ще се радвам ако по-компетентните колеги предложат идеи как може да се направи удачно такъв "капан".
На колегата над мен пожелавам успех на изпита и се надявам като има повечко свободно време да ни отвори очите с разсъжденията си по темата.

Неактивен miroslav_yovchev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 21
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #18 -: Ноември 11, 2013, 07:27:48 pm »
на прах, малки парчета или бъблър

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #19 -: Ноември 11, 2013, 07:40:37 pm »
Във сероочистките на тецовете тече рядък воден разтвор на гасена вар от едни пръскалки като душове. ако газовете бълбукат през разтвора ефекта ще е същия просто там са прекалено голямо количество газове за да бълбукат затова впръскват варта.

fuel_

 • Гост
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #20 -: Ноември 15, 2013, 02:45:56 pm »
Благодаря ви много за полезната информация и идеите. Поразгледах из интернет и доколкото успях да си представя въпросния bubbler, би трябвало да е нещо подобно
Ако въпросния 'дизайн' би свършил работа и по-вещите колеги нямат забележки, ще си позволя да задам два въпроса:

1. Някакви идеи за това какво трябва да е съотношението на водата и гасената вар в съда? Предполагам, че зависи от
количеството газове, които ще преминават през bubbler-a. Установката ми е доста малка, побирам около 3 кг. материал.

2. Имам известни опасения за налягането в съда и по-точно, дали ще е достатъчно. Дали вече очистените газове ще могат на самотек да отиват към кондензатора? Дали ще е по-удачно изхода за пречистените газове да е горе на съда, подобно на този за входящите?
Благодаря предварително на всички отзовали се колеги  :)

konba

 • Гост
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #21 -: Ноември 17, 2013, 09:50:57 pm »
Не знам защо толкова се притеснявате за газовете. Използват се само пластмаси от 2,4 и 6-ти номер и няма проблеми. Установката задължително трябва да е на открито и накрая палете газа, който е метан. Иначе да, хубаво е в последният кондензатор газа да минава през вода, но това не се прави, за да се пречиства, а като го запалите да не може да върне пламъка назад по системата. Иначе колегите из чуждите форуми препоръчват да се правят капани от всичко що съдържа Са - негасена вар, натрошени тухли, керемиди и др. керамики, с цел по-малко парафини и подобряване на цвета.
 Иначе и аз имах един експеримент, пробвах пиролиза с ПВЦ, а тя съдържа хлор - резултата остра миризма и водата през която минаваше газа беше станала киселина.
 Най-добри резултати съм получавал като използвах гума, полученото количество течна фракция е по-малко отколкото при пластмасите, но за сметка на това по чисто, с по-добър цвят и мирис. Пробвал съм и с отработено масло - от черното старо масло се получава течност с кехлибарно жълт цвят и консистенция на нафта, но иска доста време и висока температура.
« Последна редакция: Ноември 18, 2013, 09:55:31 am от Maistora52 »

bdimov

 • Гост
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #22 -: Ноември 24, 2013, 08:42:43 pm »
Малко да раздвижа темата :)
Сканирах от университетски учебник раздела за нефт и нефтопреработка. Който иска нека го прочете. От информацията става ясно за доста от методите и етапите на преработка на нефта. Това го давам като пример, защото доста от тези процеси важат и когато искаме да получим качествено гориво по метода, за който се говори в дадената тема.
Лично според мен преди човек да започне изобщо да се занимава с пиролиза е редно да се запознае с някои неща предварително, а именно какво представлява горивото ( бензин, дизел и т.н. ) , какво представлява октановото и цетановото число, какви са методите на обработка на полученото "сурово" гориво за да се очисти от много замърсители, които прецакват и двигателя и природата и т.н.  Именно затова казах в по-горния пост че пиролизата не е толкова лесна работа, колкото изглежда. От такава елементарна пиролиза се получава един доста голям микс от въглеводороди, който за ДВГ поне аз не бих използвал. Последваща преработка е възможна но за такива микроскопични мащаби, като тези, за които говорим в домашни условия не си струва. Единственото, за което може да се използва това "пиролизно масло" е директно изгаряне с горелка с цел отопление. И дори и тогава ако искаме да нямаме проблеми трябва да се внимава от какво се прави това масло, защото или ще обгазим съседа ( ако вятъра духа към него ) или ще си прецакаме системата в следствие на корозия.

Ами това е засега от мен :) Който иска нека прочете каченото от мен и после може да коментираме нещата. Извинявам се предварително че страниците са като снимки но това мога да дам това давам. За "нехимиците" да кажа да не се стряскат от многото формули, просто сканирах целия раздел, така че може да ги пропускате повечето. А към колегата, който ми беше пожелал успех на изпита ( отпреди 2-3 седмици ) да му кажа че имам 5-ца  :D . Трябваше да знаем около 25 различни органични химични производства ( едното беше нефта ). Паднаха ми се "производство на сапуни" и "хидрогениране на ненаситени мазнини" ( демек по просто казано > как се прави маргарин  ;D )

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Почетен член на Форума
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #23 -: Декември 20, 2013, 04:34:15 pm »
Началото на тази тема ще е сбор от постове от други теми, затова може би ще изглеждат малко разхвърляно мненията, но няма друг начин.

Благодаря Майсторе за съдействието! GTV

Значи, въртях ги постовете по всякакъв начин да се отберат само тези които са по темата, но софтуерът нещо не ме разбра... та така - ще има и постове които седят малко като на "закачалка", но поне няма да се изтрият... Maistor Trichko
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 05:21:45 pm от Maistora52 »

Неактивен Чичо НОНЧО

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 109
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #24 -: Декември 20, 2013, 08:08:29 pm »
Да споделя практическия си опит, който "натрупах" през последните дни!  ;D
Само снимки и видео!
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 08:14:39 pm от Чичо НОНЧО »

GTV

 • Гост
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #25 -: Декември 21, 2013, 03:17:43 pm »
Добре си се справил Чичо Нончо! На едро килограм дървени въглища вървят около 80 ст., а на дребно по веригите около 2 лв. Енергииният еквивалент на килограм  д-ни въглища е около
8 КВт.час и отнесен към цената на тока  излиза че е около 1,50 лв. за килограм. Освен обичайния начин на приложение свъзан със свинско погребение, имаш ли нещо друго в предвид? За колко време протече процеса и какъв е рандемана?
 Поздрави!
« Последна редакция: Декември 21, 2013, 03:23:33 pm от GTV »

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 940
 • מוזיקה מאריכה את החיים
  • https://www.sanmina.com/
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #26 -: Декември 21, 2013, 08:01:17 pm »
честита бъдни вечер на всички! ;D

Неактивен Чичо НОНЧО

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 109
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #27 -: Декември 21, 2013, 08:14:52 pm »
Благодаря!
 Идеята не е да ги продавам.Прочети отг. 7. След твоята публикация за енергийните стойности веднага се заех да осъществя идеята. Резултатите са впечатляващи. Този точно съд (вече съм оборудван с още няколко) е чист обем ок 9 литра, което значи, че няма как да побере повече от 8 л. дърва. Те са пределно влажни- нямат месец. Самият процес трае 2-3 часа в зависимост от температурата. Горенето на отделяния газ започва след 40-50 мин и е доста агресивно. Така както е на видеото тухлите почервеняват. Камината ми е достатъчно голяма и сега вкарвам по два 10 литрови контейнера.Насочвам ги така, че взаимно да се нагряват. Ефекта е поразяващ- водата в бойлера ми стига до над 80 гр.
В резултат на цялата "операция" остават ок. 1 килограм и 300 дървени въглища с перфектно качество.
Тях използвам за турската печка в летната кухня ;) Два килограма и половина-толко хваща кофата- горят да кажем 6 часа!
П.П. Дадох на един приятел- професионален скараджия- за проба и той каза, че не е попадал на толкова добри въглища. Ако забеляза дървата ми са чист бук.
« Последна редакция: Декември 21, 2013, 10:05:10 pm от Чичо НОНЧО »

GTV

 • Гост
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #28 -: Декември 22, 2013, 06:13:38 am »
 Чичо Нончо, ти освен че си иноватор но си и зевзек....  :)
 
..... Дадох на един приятел- професионален скараджия- за проба и той каза, че не е попадал на толкова добри въглища. Ако забеляза дървата ми са чист бук.
  Това което виждам на първата снимка си е обикновен дъб. То, вярно че е от семейство букови, но дъба си е дъб.
   http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%B1
  Характерното за дъба че дава повече жарава от бука. Както казваше един продавач на дърва от околовръстното - " прави жар като картофи ".
  http://otoplenie.info-mix.info/tv-gorivo-0.htm
 Иначе толкова хубави снимки си дал, че изглежда  си подвел колегата Екснейм за Бъдни вечер, когато в камината се слага дъбов бъдник. ;)
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA
 Поздрави!
« Последна редакция: Декември 22, 2013, 07:10:51 am от GTV »

Неактивен Чичо НОНЧО

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 109
Re: Пиролиза на биомаса
« Отговор #29 -: Декември 22, 2013, 08:45:48 am »
Лелееее! Срам ме е от мене си! Точно преди публикацията си говорихме с един колега за букове и дъбове и в бързината съм се объркал! Естествено, че е дъб. Извинения!
Но това не е от чак такова значение- нали?
Важно е другото.
 Апропо- от рязането на дървата останаха 8 чувала трици или т.нар. ЧИПС.
Него тъпча в трилитрови кутии от боя. Хвърлям ги в камината и става пожар-хаха. Остатъка може да си представиш как изглежда и на всичко отгоре после гори като барут!