Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Пиролиза на биомаса

(1/7) > >>

GTV:
Добиването на дървени въглища - активен въглен, не е ли нещо подобно? Някой би ли споделил опит. :)

Радико:
Абсолютно идентично е има само една малка тънкост:
Дървата трябва да са добре намокрени преди началото на пиролизата. После от пушека са добиват бензол, катран, криозол (с него импрегнираха навремето траверсите на влаковете), нафталин и евентуално още няколко различни съставки.     

Maistora52:
Не само според мен, съвременната тенденция Е - и в това направление много усилено се работи, отровните и опасните странични продукти НЕ ДА СЕ АБСОРБИРАТ от разни въглени, зеолити, "зелени камъни" или други естествени и неестествени филтри, и после пак същото - да им се търсят отпадъчни депа (земни изкопи, контейнери в бункери, или в "третия свят" просто на полето), които си остават все така опасни и вредни, А ДА СЕ ПРЕРАБОТВАТ КАТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ СЪСТАВКИТЕ ИМ В ТРЕТИ ПРОДУКТИ, било то употребяеми или просто съвсем инертни и безопасни. Трудностите са големи, това е ясно, но друга алтернатива просто няма... иначе Земята отива "на кино"!

GTV:
Лошо Майсторе, лошооо! От едната страна - световните монополи,  от другата - екологията.
А единствения светъл лъч - Жое Клемендоре, Сърбите го затриха за няколко сребърника. Що да чиним сега. :-\


--- Цитат на: Радико в Октомври 31, 2013, 06:45:10 am ---Абсолютно идентично е има само една малка тънкост:
Дървата трябва да са добре намокрени преди началото на пиролизата. После от пушека са добиват бензол, катран, криозол (с него импрегнираха навремето траверсите на влаковете), нафталин и евентуално още няколко различни съставки.     

--- Край на цитат ---
Не съм следил темата в подробности, но това ме заинтригува.
    http://ekozora.com/products/vacuumpyrolize.html#liquid
 За справка, енергийната стойност на дървените въглища е 7,2-8,9 КВт.часа за килограм. Доста впечатляващо като остатъчен продукт.
   http://www.youtube.com/watch?v=1VB3LUDura0&NR=1&feature=fvwp
 

Радико:
GTV, аз си мисля, че дървените въглища са основния продукт не остатъчен материал. Иначе даваш много хубава препратка. Това с пиролиза във вакуум е много добра идея, само трябва да се измисли ефективно и евтино получаване на достатъчно дълбок вакуум за малки инсталации.   
А и да вметна само ако някои се чудят за зеления камък, това е същото като син камък но е железен, а не меден сулфид и също като синия има приложение в растителната защита. Едно време с него "за екологични цели" преработвахме неекологичния държавен бензин в екочастен :P

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия