Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Какво е това магнитен комутатор

(1/3) > >>

Радико:
Тук искам да изразя моето мнение за тези устройства. Гледам, че са се изписали маса неща по въпроса, повечето от които на мен лично ми се виждат меко казано наивни, а има и такива които не мога да определя като нищо друго освен като явна измама.
В мой стар стил първо ще разгледам нещо по опростено и познато подчиняващо се на общи закони. Като например електричеството, нали електромагнетизма е всъщност едно и също нещо "не е сигурно, но в контекста това твърдение може да се счита за задоволително вярно"
та така заменяме източника на постоянно магнитно поле с източник на постоянно напрежение и очакваме да получим някакво променливо напрежение. остана да заменим с нещо магнитопроводите и бобините. Както и да ги разглеждам не мога да ги квалифицирам по друг начин освен като пасивни елементи. Значи, ако успееме да направиме работещ електрически генератор само с пасивни елементи "проводници съпротивления, кондензатори и бобини" Това означава, че най вероятно е възможно да направиме и генератор използващ постоянно магнитно захранване само с пасивни елементи.  В противния случай ще са необходими и активни компоненти. Такива които променят магнитните си свойства под въздействие на други сили или магнитни полупроводници "диоди и транзистори" Според мен колкото парче медна тел може да се превърне при подходящо връзване на възел в транзистор, толкова и парче желязна ламарина "магнитопровод" може да се превърне в активен елемент.
Струва ми се, че за успех е необходима сериозна промяна на идеята.
Впрочем нека първо да видиме дали пък някой не се сеща за схема на генератор със пасивни елементи това би преобърнало концепцията ми наопаки

П.П. електрическият дъгов разряд не може да се причисли към пасивните елементи.         

getca:
Радико, като пишеш нещо и го характеризираш като наивно или явна измама, вземи го  покажи да го видят всички, де ?! В противен случай става само бла-бла  >:(.

--- Цитат на: Радико в Декември 12, 2013, 11:22:35 am ---та така заменяме източника на постоянно магнитно поле с източник на постоянно напрежение и очакваме да получим някакво променливо напрежение. остана да заменим с нещо магнитопроводите и бобините. Както и да ги разглеждам не мога да ги квалифицирам по друг начин освен като пасивни елементи. Значи, ако успееме да направиме работещ електрически генератор само с пасивни елементи "проводници съпротивления, кондензатори и бобини" Това означава, че най вероятно е възможно да направиме и генератор използващ постоянно магнитно захранване само с пасивни елементи.  В противния случай ще са необходими и активни компоненти. Такива които променят магнитните си свойства под въздействие на други сили или магнитни полупроводници "диоди и транзистори" Според мен колкото парче медна тел може да се превърне при подходящо връзване на възел в транзистор, толкова и парче желязна ламарина "магнитопровод" може да се превърне в активен елемент.   

--- Край на цитат ---
Фатална грешка, колега...е тва удебеленото в червено. Магнитният комутатор (КМП) е абсолютен аналог на усилвателен електронен елемент с три извода - вход, изход, управление. По характеристики прилича на MOSFET транзистор в режим на управляемо съпротивление. Аналогия -> с гейтовото напрежение управляме плавно съпротивлението на канала на транзистора / с тока през управляващата намотка на комутатора управляваме неговото съпротивление в магнитната верига. Идеята е това да става барзо с кратки импулси, а не плавно, какта при магнитните усилватели.
Това мисля стига, щото неща като насищане на магнитопровод, магнитни вериги и т.н. сме ги дъвкали много пъти. Явно без особен резултат.
Извинявам се, ако нещо е прозвучало наивно или съм въвел неволно някого в заблуждение  :)

Е за това искам ограничен достъп, колеги...за да не предъвкваме едно и също N-бр. пъти. а дали ще се промени концепцията врметето ще покаже...и опита, де  ;)

valex:
getca
http://mazeto.net/index.php/topic,8201.0.html
Виж една графика, която бях публикувал на зависимост на силата на привличане на два магнита от разстоянието между тях. Има момент когато отблъскващи се магнити се привличат. Идеята ми е за механичен комутатор чието комутиране да става с разнополярни импулси за превключване само на магнитната верига, а после подръжката на самата магнитна верига да е от привличането на магнитите. Май подобно на стъпков двигател би трябвало да се получи. Все още умувам по идеята.
В тези постове има и електрико-магнитните аналогии.

Радико:
getca
Изобщо не виждам и идея за аналогия с Мосфета, при него както знаещ се получава промяна свойствата на средата "полупроводник" под въздействието на електрическо поле докато тук по скоро аналогията е, че се опитваме да променим тока в един пасивен проводник с ниска проводимост "резистор" с добавяне на още ток от друг източник през него. Да може и ще има ефект тогава когато "магнитопровода" който използваш има свойствата на магнитен полупроводник а не на магнитен проводник. Необходим е материал различен от проста железна сърцевина независимо магнитно мека, твърда или каквато и да е. 

Bat_Vanko:
Радико, като аналогия на съпротивление в електротехниката, тук съществува явлението магнитно съпротивление. Разпределението на магнитният поток в една магнитна верига се определя по същият начин, както и тока в една електрическа верига. Когато магнитното съпротивление на част от веригата може да се променя чрез подаване на управляващо напрежение, то тази верига може да се разглежда като аналог на транзистора (не съм сигурен като биполярен или полеви). Магнитното съпротивление е обратно пропорционално на магнитната проницаемост на средата. При магнитномеките материали тази проницаемост може да се променя от стойности няколко десетки или стотици хиляди до приблизително 1 само чрез промяна на магнитното насищане.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия