Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Бургаски професор откри как да се отървем от енергото и сами да си правим ток

(1/4) > >>

gotiniq7:
Чрез хладилна уредба или климатична инсталация можем да произвеждаме електроенергия,вижте как:
Можем да произвеждаме ток без гориво с помощта на хладилни уредби и климатични инсталации. Те ще работят даром на този, който ги е построил.
Инсталацията ще работи без ток, тя си произвежда ток и се захранва. Това представлява иновативната технология на проф. Димитър Митев, който е с над 30 години преподавателски стаж във ВХТИ "Асен Златаров" в Бургас. Той обаче обясни, че засега му е отказвано финансиране за откритието, като основните виновници за това са българските учени.
Целта е да заменим всички електросилови системи, ползващи гориво, които произвеждат електрическа енергия, в това число и механична, с машини, работещи без гориво, обясни проф. Митев.
Ще се използва хладилна уредба или климатична инсталация. Необходимо е да се създаде симбиоза между тях и цикъла „БК“ на Ренкин.
Притежателят на хладилна уредба, която работи с тази технология, получава от 1 до 5-6 пъти мощността на двигателя на хладилната уредба, като енергията може да се използва за собствени нужди и да се подава в електрическата система. Студът му остава подарък.
Притежателят на симбиоза от климатик и „БК“ на Ренкин ще може да получава електроенергия в зависимост от мощността на климатика и приложения способ, от 3 до 10 и повече киловата, необходими за удовлетворяване на домашни нужди.
„Може да се произвежда ток вкъщи от 5 до 10 киловата. Договорихме се да започнат да произвеждат генератори от 5 до 10 киловата в Троян, в Пловдив вече пуснахме подобна инсталация. Ще вземем готовите елементи от климатиците и само ще трябва да ги окомплектоваме и да сложим турбината с генератора. Ще работи непрекъснато, ще се подаде в нашата мрежа, ще се отопляваме, осветяваме и т. н.“, обясни още проф. Митев. Към получената енергия можем да включим друг климатик, който да ни отоплява, а нея да вкараме в електрическата система, добави той. 50 киловата ще получаваме на ден. Всичко това става и за промишлеността, например за сушене на зърнени продукти като пшеница.
Технологията е проста. Към хладилната инсталация се добавят топлообменник и турбина. Цялата система ще бъде голяма колкото един климатик. Няма да се заплаща нищо допълнително, освен нейната стойност – около 2000 лв. Ще се произвежда прав ток и чрез преобразувател ще се прави променлив ток.
„Едно домакинство може спокойно да се поддържа с тази енергия, тъй като на ден ще произвежда по 120 киловата. Когато трябва повече енергия, вземаме от мрежата. Можем да намалим консумацията на електроенергия от мрежата и да добавяме енергия в нея, когато на нас не ни трябва. Така ще се намалят и разходите“, обясни проф. Митев. Няма да замърсяваме околната среда, ще намалим консумацията от мрежата, технологията може да бъде използвана и в промишлеността, добави той.
Той подчерта, че три пъти е подавал проект до ЕС за отпускане на финансиране, западните специалисти са отчели, че е добро предложението с по 80 от 100 точки, а в България – 30 точки от 100.
„Предлагаха ми пари за лиценза, останалото било тяхна работа. Казах им, че нямат толкова, колкото струва. Аз искам официално признание на технологията, каза проф. Митев. Факт е, че енергийната мафия ще бъде сериозно ощетена, ако тази технология заработи.

Цитирам мои разсъждения точно по темата:
 Re: Обсъждане на цикли на Стърлинг и Карно при термопомпите
« Отговор #50 -: Март 24, 2013, 08:10:21 pm »
Значи в това има хляб със сигурност. Доказателството за това е високият КОП на климатиците и в двата режима на работа. За работен флуид е добре да се ползва въглеводорода Бутан, има го в изобилие и кипи около 0 градуса по целзий при нормално налягане. При 2 атмосфери температурата на кипене вече е 20 градуса, което за нашия случай е супер. Номера е след това да се охлади работния флуид и да се завърти отново в затворен цикъл. На същият принцип има действащи геотермални тец, които работят от горещи извори на 80 градуса - двойноциклични ТЕЦ. Ние обаче ще ползваме слънчевата топлина.

В новата си книга проф. Митев описва подробно технологията

oneman:
От къде може да се купи книгата?

valex:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2358767

piton2012:
Може да не съм прав, но ми се струва, че така наречения професор не е открил нищо ново. Попрочел е нещо извън учебниците, но това не е достатъчно. На теория става. И чертежи има предостатъчно. Не негови разбира се, а например на В. Шаубергер. Иначе бързат да изчислят стойността, че и признание търсят. Ето и една книжка в която има някакъв хладилно нагревателен апарат. Може би я има и някъде във форума.

gotiniq7:
MIT разработва соларна система с „обратен климатик“ за енергия за развиващия се свят.
Слънчевата енергия изглежда е очевиден избор за развиващия се свят, но бедните региони се нуждаят от системи, които са прости, работят самостоятелно и са евтини за изграждане и поддържане. А това обикновено не е така. Способността да се осигури отопление заедно с електроенергията би била от полза, защото много общности, нуждаещи се от топла вода, имат не по-малко остра нужда и от светлина. Екип от Масачузетския технологичен институт е разработил решение, което отговаря на тези нужди с една система за слънчева енергия, която е „климатик, построен наопаки“.

Споменаването на „развиващия се свят“ извиква картини на пустини, джунгли, пясъци и горещ климат, но някои бедни региони се намират в умерения пояс. В южната част на Африка, например, може да стане много студено през зимата. Завършилият MIT Матю Орош забелязал това, докато работил за Корпуса на мира в Лесото, където местните клиники се нуждаят не само електричество, но и от топла вода. „Чували сме сестрите да казват, че ще избегнат измиването на ръцете си през зимата, тъй като водата е толкова студена“, казва той. “Така че топлата вода там е много добре дошла!“

Според Орош, 30 000 клиники и 60 000 училища в цял свят нямат електроенергия, но се радват на достатъчно светлина, която може да отговори на техните енергийни нужди. В доклад, който ще се публикува в едно от специализираните научни издания скоро, Орош описва как екип от MIT, в който Орош участва, е създал нестопанска организация, наречена Solar Turbine Group (STG) за разработване на нови системи за слънчева енергия за развиващия се свят.

Отговорът, който са измислили за проблема, е нов тип система за слънчева енергия, която за първи път е инсталирана в здравната клиника на село Матьотьо в Лесото. Прототипът изглежда доста конвенционален с параболични огледални корита, фокусиращи слънчевата светлина върху тръба. Въпреки това изглeдът може да лъже, тъй като това не е нито парна система, нито генерира топла вода. Вместо това STG разработил системата, използвайки цикъла на Ранкин с органична течност (ORC).

ORC система е такава система, в която водата се заменя с органична течност, подобна на тази, използвана в климатиците. В действителност, системата на STG не само използва течност за климатик, а по своята същност е климатик, който работи в обратна посока.

Обичайно климатикът използва течност с много ниска температура на изпарение, като амоняк или органични химически течности. В климатика компресираната течност се разширява до достигане на състояние на газ вътре в бобината. Това разширяване извлича топлината от бобината и я прави много студена. Тази студенина е това, което охлажда топлия въздух, докато преминава през ламелите на климатика. Газът след това минава през компресора, който го превръща отново в течност, но при този процес течността става гореща, затова преминава през друга бобина, която се охлажда с външния въздух, преди да изпрати течността обратно, за да се разшири в първата намотка. Казано съвсем просто, влизат електричество и горещ въздух, а излиза студен въздух.

В системата на STG цикълът се движи в обратна посока. Вместо да охлажда къщата, системата използва слънцето за затопляне на течността и да я превърне в горещ газ. Този разширяващ се горещ газ върти генератор, а част от отпадната топлина се използва също и за затопляне на вода. Това е в общи линии начинът, по който Майкъл Фарадей описва електрическия мотор: пускаш електроенергия и моторът се върти, въртиш мотора и той прави електричество.

Ключът към всичко това е вграденият скрол-разширител на системата. Това е обратна версия на често срещана част на климатиците, наричана скрол-компресор. Тази връзка с климатичната технология не е случайна: екипът съзнателно е избрал да използва части за климатици, за да гарантира ниски разходи и лесна поддръжка. За целта е по-добре да се използват готови части, произвеждани от промишлеността, отколкото специално поръчвани части.

Първоначално системата на STG изисквала квалифициран специалист, който да се справя с промените в напрежението, но по-новите версии използват компютъризирана система за контрол. Системата вече работи самостоятелно и единственото обслужване, което се изисква, е почистването на огледалата на всеки шест месеца.

Що се отнася до бъдещето на STG системата, най-новата версия е в процес на тестове във Флорида, а клиниката на Лесото е затворена за ремонт, като през това време системата ще бъде обновена. STG групата планира да изпробва още пет устройства из африкански клиники и училища. Въпреки това, истинският ключ към успеха на системата ще е нейната способност да работи при местните условия.

Даниел Каммен, професор в Университета на Калифорния в Бъркли, който не е член на проекта, коментира: “Има редица вълнуващи технологични възможности за слънчево отопление, включително, но не само системата на STG International. Всички са обещаващи. Предизвикателството не е в основния хардуер, а по-устойчивата, жизнеспособна работа на място…. за да могат тези съоръжения да функционират на открито, управлявани от местните общности“

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия