Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Въпрос за заряда в бобина
Радико:
Може може. Винаги може с думи прости. Ако не можеш да обясниш нещо, каквото и да е то на едно 10 годишно дете, така че да го разбере значи и ти не го разбираш.
Документа GTV Е прекрасен блестящ пример за зомбиращите и мозъкопромиващи похвати на съвременната педагогическа система във висшите училища на евроамериканския модел. Тази система се основава на факта, че когато човек преживява събития водещи до силен стрес запомня и най малките подробности за цял живот. Твърди се, че първият човек досетил се за възможността да използва този похват бил Макаренко. Верността на което мен лично силно ме съмнява. Сега малък анализ на документа за да докажа, че не говоря празни приказки. Всяка лекция особено първият семестър за първи курс е построена на същата логика.
Документа започва с един добре направен ясен увод разказващ за какво иде реч, малко и ясно чертежче. разглеждат се 2-3 величини изобщо мила пасторална картинка на лесна и приятна лекция. И в следващият момент стресиращият гръм от ясно небе, без никакъв признак напълно внезапно на професора му щръква перчема и избълва като вулкан на дъската една формула с 10 интеграла "поне10"
На езика на програмистите това означава да вкараш в програмата 10 променливи които не си декларирал в уводната част. Ето в такъв момент всеки компютър блокира. дори и това да е човешки мозък включително и твоя GTV. Жал ми става като си помисля колко пъти си подлаган на тази човеконенавистна процедура която цели да подчини и зароби съзнанието и таланта ти. Резултата е, че след такава процедура студентите се стремят само да запомнят каквото успеят не искат да мислят и да си задават въпроси гледат само да оцелеят "да се спасят от двойката" което е много удобно и за професора и за системата.
За жалост 99,9% от хората завършили висше с някаква научна насоченост имат нужда от помощ за да преодолеят травмите от образованието си. изключение правят само артистичните училища.
А сега по основната тема:
Мисля, че за да получиш еднакъв ток при бобина със или без сърцевина са нужни различни напрежения в резултат различна мощност, Относно внезапното преместване. премахване на намотката. Такъв експеримент има приложение, за сега само военно. Намотката се премахва лесно и достатъчно бързо с шашка тротил резултата е огромен магнитен импулс унищожаващ всяка радиоапаратура на стотина километра околовръст. Магнитна бомба му викат. В състояние е да унищожи и управлението на балистична ракета. Точно в този момент навлизаме в тъмни води на неизяснени неща. Какво точно кара нещата да се случват по този начин. Военното приложение вече е на лице, остава мирното
П.П. понеже изпълнението на магнитната бомба е много по просто от атомната то следва че, и магнитното устройство за енергия за мирни цели ще е много по просто и достъпно от ядрения реактор предназначен за мирни цели.
Аз поне така си мисля.
Velektra:
Приемам, че на мен не са ми ясни нещата, затова да попитам.
--- Цитат на: valex в Ноември 23, 2013, 09:20:51 am ---"Зареждаме" бобина (пускаме ток и го спираме). В този момент ако го разглеждаме в достатъчно къс период от времето може да се приеме за статична ситуация. Имаме в момента поле, което не се увеличава или намаля (изключен е тока). Елмагнитното поле е запасената енергия. Можем да махнем в момента бобината, но полето ще си остане. Полето явно променя нещо в 'средата' защото в следващия момент 'средата' се стреми да премахне полето???? И полето почва да 'изчезва'. Това 'намаляне' на полето може да се използва за СЕ само ако 'намалянето' на полето е по-голямо от първоначалното 'увеличаване' (зареждане) на полето.
--- Край на цитат ---
Ако са електромагнитни вълни то те наистина се отделят от излъчващата бобина и отлитат. Но ако е магнитно поле около бобина по която тече ток не мога да разбера как се маха бобината, а полето остава. Мисля, че електромагнитното полето си въври с бобината. Като се пусне ток се създава, като се спре тока изчезва. За какво съхранение на енергия става дума.
Аз започвам да се притеснявам, че не зная колко е 2+2, а съм тръгнал да откривам СЕ.
Вие май знаете някои тайни, които не споделяте и аз да ги науча.
GTV:
http://grozdeva.ucoz.com/index/razdel_4/0-23
http://grozdeva.ucoz.com/index/verigi_s_induktivnost/0-73
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82
Нишката е: Променливо магнитно поле - електрическо поле - електромагнитно поле. :)
За Радико са първия и втория линк, като за ученици от 9-ти клас.
Радико, че ти допреди няколко седмици не беше и чувал за Парадокса на Фарадей, живял много преди Макаренко. ;D
@praktik:
--- Цитат на: Velektra в Ноември 23, 2013, 02:12:57 pm ---Приемам, че на мен не са ми ясни нещата, затова да попитам.
Ако са електромагнитни вълни то те наистина се отделят от излъчващата бобина и отлитат. Но ако е магнитно поле около бобина по която тече ток не мога да разбера как се маха бобината, а полето остава. Мисля, че електромагнитното полето си въври с бобината. Като се пусне ток се създава, като се спре тока изчезва. За какво съхранение на енергия става дума.
Аз започвам да се притеснявам, че не зная колко е 2+2, а съм тръгнал да откривам СЕ.
Вие май знаете някои тайни, които не споделяте и аз да ги науча.
--- Край на цитат ---
Бобина не съхранява електрическа енергия, пускаме прав ток през бобина, какво става, около нея възниква постоянно магнитно поле, спираме тока и магнитното поле изчезва, но преди да изчезне, колапсирайки във бобината, индуктира ЕДС, защото има промяна на магнитният поток, това ЕДС пък от своя страна създава отново моментен ток със моментно магнитно поле, и така цикъла се затваря. Какво става обаче, тези цикли на редуване, ток-магнитно поле-електрично поле-ток-магнитно поле и т.н , не се задържат в бобината, а се разсейват в ефира по Максуел. Но ефира е диелектрик, не провежда тока който е единственият възбудител на магнитното поле. Как се възбужда магнитното поле в ефира като той не е проводник ? ефира само провежда електричното и магнитното поле, по точно енергията им, със скоростта на светлината. Може и да не съм прав, някой да ме поправи ако греша, но ми се струва че полето, електрично , магнитно, гравитационно, са състояния на ефира пораждащи се във веществото, и запазващи се във ефира енергията на веществото нарушава някакво равновесие във състоянието на ефира, което се проявява като електрично, магнитно или гравитационно поле.
Радико:
@praktik
Само една малка забележка: Очевидно е, че етера или там онова нещо не би могло да провежда електричество по разбираеми причини. Поне със сигурност не го провежда в трите познати ни посоки X, Y, Z За другите нямам наблюдения.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия