Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти
Интересен експеримент с вода
nizo:
Наскоро гледах едно видео за това как водата образува структуриран слой молекули, когато е в допир с някаква гладка повърхност. Този слой е нещо като течен лед. Изследването показало, че този слой също така има потенциал, спрямо остатъка от водата.
Какво направих. Взех една керамична чиния, сипах вода на дъното около 5-10мм. След това направих една лентичка от алуминиево фолио 2см х 10см. Лентичката я сложих на ръба на чинията, така, че част от нея да докосва водата. Измервам 0,65V между лентичката и водата. ;)
PyroVeso:
Nizo, ако пък потопиш във водата медна и цинкова пластинки, може и волт - волт-и-нещо да измериш... особено ако сипеш и малко солчица. Или цинк и графит да потопиш... но това няма нищо общо с повърхностните слоеве на водата, а е проста електрохимия - метал в контакт с воден разтвор от метални йони - винаги дава някакъв потенциал, затова и работят батериите. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82
Водата e полярно вещество, демек - молекулите й имат от едната си страна частично положителен, а от другата - частично отрицателен заряд. Като такава, каквото и да потопиш в нея (дори и един единствен йон), той структурира водата около себе си (хидратна обвивка, противойонна атмосфера). Самите водни молекули, привличайки се електростатично, образуват помежду си хексамери (сигурно ще ги наречеш "снежинки" по аналогия с "еднослойния лед" около потопените предмети) - това е и причината водата да е ТЕЧНА при нормални условия (1atm, 25'C). Всички други вещества с близка до нейната молекулна маса (18) при тези условия са газообразни - NH3 (амоняк, м.м. 17), CH4 (метан, м.м. 16), че дори и доста по-тежките: CO, CO2, HCl, C2H6... Понеже са неполярни - те и не образуват струтурирани слоеве около потопените в тях предмети, дори и да ги втечниш.
@praktik:
PyroVeso, напълно сте прав , нищо ново под небето ;)
nizo:
Прави сте експеримента е глупав.
PyroVeso, ти май си химик? Да те питам нещо за водата. Предполагам сте гледали филма на Масару Емото за водата. Преди време бях направил следния екперимент. В една бутилка бях налял обикновенна чешмяна вода. В друга бутилка сложих сварена вода, като на втората бутилка сложих етикет с позитивни думи. Думите ги бях написал с черен маркер с доста геометрични букви. Когато замръзнаха, структурата на леда беше коренно различна. Първата бутилка просто беше замръзнала. Леда имаше мехурчета и множество бели линии, които идват от центъра на леда. Втората бутилка обаче беше замръзнала много странно. Леда беше чист, а на повърхността имаше нещо като "жили". Тези жили бяха прави, дебели около 3-4мм и структурата им наподобяваше шрифта с които бях писал думите. Не знам дали водата помни или разбира думите, но очевидно линиите на етикета бяха дали форма на кристала. Как се случва това? Сякаш контраста между линиите и хартията беше дал основа на ледения кристал. Има ли нещо вярно в това?
@praktik:
Изглежда, имаш, доста развинтена фантазия :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия