Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника

Модификация на компютърно захранване(PC PSU) като лабораторно

<< < (6/7) > >>

getca:
Темата е мухлясала доста, но въпреки липсата на интерес ми се ще да поясня някои неща. След продължителни опити с различни товари на модифицириното PSU се оказа, че токовото ограничение не работи адекватно при импулсен ток. Причината е големия капацитет на изходния LC филтър, на който му е нужно време да се разреди, а през това време токът може да нарасне в пъти, ако нищо друго не го ограничава. На практика реакциата на веригата за ООВ по ток е много бавна и се почват едни нискочестотни колебания. Та, вследствие на това въпросните коментирани схеми не са толкова универсални. А лабораторен блок без токоограничение за какъвто и да е товар леко не отговаря на името си  :). Затова повечето подобни схеми ги дават за заряд на акумулатори.
Проблемът е решим с леко усложняване на изходните вериги, но като гледам броя преглеждания на темата ми се отщява да се напъвам. Е, по-натам може и да ми дойде музата. Засега това.

Поздрави!..

vsl:
Getca, aз я преглеждам от време на време. Гледам и цените на комерсиалните блокове. Много по евтино е това което ти предлагаш. Аз мисля че няма да  мога да го направя сам въпреки подробните обяснения и снимки. Ако не ти пречи и ти се занимава кажи цена на готов продукт. Аз лично предпочитам да си го купя от теб вместо да се мъча дни и нощи и да не стигна до никъде.
Поздрави

getca:
Здрасти, колега,
В случай като твоя и други подобни ще трябва някаква манифактура да се основе, щото сам няма да сколасам - разправия си е. Идеята беше за хора с някакви познания по импулсна техника. Принципно може да се помисли по въпроса, но на никой не му се занимава, дори и да му дадеш подробни указания кое-как-защо. А китайските блокове от магазина не ми се коментират. Виждал съм снимки на изкормен такъв, трагедия е отвътре. Само кутията бива горе-долу. Но, да се върна пак на идеята за готов продукт - значи изцяло изпипан блок е трудна работа. Може би вариант е готово управление, малка платка на СМД елементи, а останалото по собствено усмотрение. Но все пак се иска някаква грамотност за подобна дорабтка, мда.
Абе не знам, ще го мислим и с други колеги. За съжаление няма универсално решение, защото блоковете са с различна схемотехника, макар и подобна. Управлението е универсално, да, но закачането към блока, изхвърлянето на излишните елементи, добавянето на няколко нови и други действия са повече или по-малко специфични. А такова нещо си е потребно.

gvg:
Ето едно лесно за изпълнение регулируемо захранване което е с малко елементи, но задоволява почти напълно нуждите от 0 до 30в.

getca:
gvg, какво общо има тая схема със заглавието на темата, че не разбрах?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия