Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
ФИАТ ПУНТО - електричка
ELPUNTO:
PyroVeso
ти говориш за BMS (Battery Menager System). Разбира се това е хубаво и полезно устройство. За ЕЛПУНТО мисля, че цената му е само . . . 1200 $.
Без съмнение, ако имаме пакет литиеви батерии BMS ще е от полза. Но ако в ЕЛПУНТО има литиеви батерии, те могат да се зареждат и със сегашното импулсно зарядно, а за да се избегне повреда на някоя клетка, ще се зареждат до 80% от капацитета им.
Ако имаме BMS, без пакет литиеви батерии, няма особена полза от него.
Благодаря за съвета, ако (дай Боже) купим литиеви батерии, ще се възползвам от съвета ти.
valex:
ELPUNTO
Ще си позволя да ти дам няколко идеи:
1. проучи как стои въпроса за използването на акумулатори за фотоволтаични системи - може и да станат
2. отдавна имам следната идея приложима в електросистеми за задвижване:
- всички акумулатори имат ограничен ресурс заряд-разряд
- ако не се изразходва изцяло капацитета на акумулатора и се зареди - напразно се губи цикъла на заряд. Даже някои типове акумулатори им е препоръчително да се разреждат периодично.
- идеята ми е да се раздели батерията на две чести, като на всяка част й се управлява заряд-разряда поотделно. Основното е половината да се разреди изцяло след това другата половина да започне да се разрежда. Съответно като се почне заряд - да се зарежда от тази половина, която е разредена изцяло. Така се гарантира пълно зареждане и разреждане на акумулаторите.
Идеята е особено подходяща когато имаме рекуперация на енергията.
Естествено ще трябва да се направи съответния контролер за управление.
elektros:
Колега HristoDimovHristov, това са контролера и двигателя, не са най-добрата комбинация, само че това бе налично. Двигателя има огромен запас от мощност, при положение, че не работи на номинал 144v, а на 80v. Контролера е трагедия....Бил е добър преди 20 години на някой електрокар.... Добрите разработки стават с добри пари.... Автомобилните компании тихичко си инвестираха милиарди и естествено е да изкарат в пъти по-добри продукти от гаражните мишлета...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия