Форум > Препратки, сайтове, източници
НОВАТА ДАТА
EDM electronics:
Не е точно така, Радико!
Най-лесно е да сложиш тая платка в горния капак, който крие релсата и няма да има достъп след настройката. Но понякога ти трябва да промениш бързината на отваряне или затваряне, паузата...къде да се занимаваш с махане на капаци, като само поглеждаш отдолу и те потенциометрите се виждат - не е задължително да ги пипаш въобще. А до тях една лепенка на която е отбелязано, кой за какво е. То аз ще ги забравя, какво остава за човек, който е технически неграмотен.
Напоследък правя доста неща с потенциометри, защото има паралелен и бърз достъп до настройките не нещото. Намерил съм начин, да направя и потенциометри, да издържат на морска вода.
EDM electronics:
--- Цитат на: Радико в Декември 22, 2019, 10:48:48 pm ---Забравих и една идея подарък от мен изпробвана работеща:
Един мек силиконов маркуч Фи 8-10 мм. Запушен от двете страни и свързан чрез една капилярна тръбичка примерно Фи 1мм към диференциален манометър. Маркуча се монтира
На челото на вратата. Дори и съвсем леко натискане с ръка по маркуча се отчита от манометъра. Какво решение ще вземе ардуиното в предвид такава информация вече е въпрос на софтуер. Както казах изпитано работещо решение.
--- Край на цитат ---
Радико, сигурно е работещо решението ти, но няма да е на 100%. Един ден ще се износи маркуча, ще се пукне и до там.
Имай предвид, че аз заема ли се с нещо, го мисля много дълго време, от всички посоки и всички хипотези, да е дуракоустойчиво и после му правя поне 600% инженерен запас. От комсомолска скромност ще ти кажа, че нямам нещо правено, дето се е развалило. Токовия датчик ще сработи дори, ако касата ти е станала на трески, цялата в мухъл, или половината липсва. Вратата се затваря накрая много бавно, опира в гумен тампон и тогава рязко се покачва тока, който се следи от контролера и изключва. По-сигурен датчик от това няма. Освен това същия датчик служи и ако те пресрещне вратата и те удари, тя се изключва веднага и тръгва на обратно.
Аз съм от старата школа на КГБ, не ме мисли.... ;)
Радико:
И една идея подарък от мен:
Слагаш на челото на вратата един силиконов маркуч Фи 8-10 запушен от двете страни и свързан към диференциален манометър. При не много силно натискане с ръка манометъра отчита разлика. По нататък ардуиното какво ще реши въз основа на тази информация е въпрос на софтуер. Идеята е изпробвана работила е безотказно доста време.
juliang:
За ардуиното има много арни сенозри за разстояние:
Слагаш един в касата срещу вратата и можеш да го ползваш и да видиш колко далеч ти е вратата, и дали има човек или нещо друго на пътя на затварящата се врата.
Разгледай и как е направено при асансьорите - с една лента на края на вратата. Натиснеш ли я и вратата спира.
За скоростите ... хубаво е инвеститора да знае какво иска и да ти каже още преди да почнеш да правиш нещо, че иска вратат да се затваря за 2 или 4 ли там колкото реши секунди. не виждам причина да си играеш със скоростта на движение на вратата след като един път тези параметри са уточнени. А и ги знам какви са клиентите - оставиш ли им нещо за играчка, ще си играят с него докато го счупят :)
EDM electronics:
Няма как с такъв ултразвуков сензор да следиш положението на вратата, която е тънка 3-4 см. Той ще хваща касата и стената, но не и вратата в анфас. Ами като мине някой, нали ще прекъсне ехото? Да не говорим колко "полезен" ще е в един апартамент с 5-6 врати, да ти свири ултразвук постоянно и накрая да полудееш, да ти се привиждат агенти на КГБ и отвличания от извънземни. Дори не ползвам микровълнови сензори по тези причини, а ПИР-сензори. В домашни условия излъчватели - НЕ!
В крайна сметка не забравяйте, че вместо потенциометри могат да се поставят тримери. Настройваш и забравяш. Другия вариант и най-лесния е да задам 3 константи за 3 -те скорости в скеча и ще е най-лесно. Но може ли всеки път да се ровиш, отделно двигателите са различни и искат различен PWM, отделно нещата се забравят. Слагат се тримери или потенциометри и става универсално, ще се угоди на всеки вкус.
А и това дето го виждате е пробна платка, не е търговско изделие. :D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия