Автор Тема: СЛЪНЧЕВО ПАРНО  (Прочетена 405139 пъти)

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 508
  • balkanmysteries.com/bg
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #15 -: Юли 28, 2013, 06:20:39 am »
GTV  БЛАГОДАРЯ ТИ за линковете и за музикалните поздрави. Допадат ми.

Радико БЛАГОДАРЯ за кварца.
Вероятно ще имам още въпроси, но по късно когато започна да правя инертен буфер.

VALEX
За икономическата обосновка. Очаквах този въпрос значително по рано. Разбира се че съм правил. Ще отговоря, но ще започна отдалече, за да е по нагледно.

През 2004 г. направих локалното парно в къщата. Почти всичко което успях да припечеля за 2 години митарства като ХЪШ из Европата инвестирах в парната инсталация. Не съжалявам за това. Газовото парно ме топли вече 9 години. Цялото удоволствие ми струваше 8 500 лв. В тази сума влиза вкарването на газ в къщата, узаконяване, газ котел, радиатори, тръби, труд и т.н.
Ще отбележа че през 2004 г. 1 куб. м. метан за битови нужди струваше 0,53 лв. сега е над 1 лв.

VALEX  задавам следния въпрос : кога ще се изплати тази инвестиция, кога ще се върнат тези 8 500 лв?
Отговор : НИКОГА !
Тази сума от 8 500 лв. няма да се изплати, а ще се увеличава всяка година с 1 500 - 1 700 лв. Толкова пари давах за газ до 2010 г. т.е. до направата на солара.

Сега за солара. Цялата слънчева инсталация ми струва 8 500 лв. по цени от 2009 г. Пресмятането на ефективността на солара се оказа доста сложно. По теория, за повишаване на температурата в буфера с 50С са нужни малко под 3 кВтч. По аналогия, за понижаване с 50С сме извадили 3 кВтч. До тук добре, но когато едновременно вкарваме  топлина в буфера и изваждаме топлина, аритметиката става доста по-сложна. Най-точно пресмятането става, когато има топломер на входа и на изхода на буфера. Нямам топломер. Имам водомери на изходите на буфера. Така по аналогия с газовия котел, по водомерите и температурата на буфера, за 2012 г. соларът е произвел енергия над 3 000 кВтч. Тази енергия е занижена, в действителност е повече, но през лятото имам излишък от топлина, който не използвам и не го броя като произведена енергия.
3 000 кВтч. Х 0,18 лв. = . . . . . това е сумата която може да се приеме като реална. Има и разход на енергия от солара. Това са двете помпи по 60 Вт. всяка. Средно разходът за помпите в слънчев ден е около 500 Втч. или 0,5 кВтч.
Сметката вече е проста. Соларът произвежда енергия средногодишно за 500 лв. Значи за 17 год. ще изплати инвестицията . . . ако цената на тока остане НЕПРОМЕНЕНА ?!

На някого този срок може да изглежда дълъг. Но соларът ПРОИЗВЕЖДА енергия и след 15 - 17 г. ще се изплати.

Газовият котел само КОНСУМИРА газ, котелът НЕ произвежда енергия, той НИКОГА няма да се изплати.
Цената на газта ще се повишава. Отделянето на емисии СО2 не го броя, това е друга тема.

« Последна редакция: Юли 28, 2013, 07:49:34 am от Maistora52 »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 508
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #16 -: Юли 28, 2013, 07:53:27 am »
ELPUNTO
Благодаря за отговора. Предполагах горе-долу такива сметки за слънчевата инсталация. Само дето си мисля,че има и загуби и инертност при съхранението на топлината. Добре е само излишъка на топлина да се вкарва за съхранение, а иначе директно да се загряват радиаторите и бойлера.
Аз имам разход : 40 лв./месец за бойлер, зимни месеци (5 примерно) средно 200лв.
За отопление: Ако за отоплението половината да ми е от слънчева енергия излиза към 1000лв. (12*40+5*100) икономия на година. Ако системата излезе към 5000 (сега цените вече са по-ниски) това са 5 години изплащане, за да минем на печалба. Това е при условие, че не се смята труда за изграждането й. А има някаква сума и за подръжка. А ако стане авария  (няма вечни неща) ще се увеличи срока на изплащане :(
« Последна редакция: Юли 28, 2013, 08:02:09 am от Maistora52 »

GTV

 • Гост
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #17 -: Юли 28, 2013, 11:59:24 pm »
....  При тази едрина коефициента на запълване е достатъчно добър за да се използва максимално обема, освен това остава достатъчно място за да се провира топлият въздух между песъчинките за да се получи конвекция и да отива температурата от едната серпентина към другата...... И ВСИЧКО ТОВА В ШАХТА С РАЗМЕРИ 1/1/2,5 МЕТРИ

 БА...СИ МАМУТА ;D
     Радико откри Вторият Закон на Термодинамиката.  Ще дочакаме ли за енталпията и ентропията?
 Имаше един филм с бащата на Андрей Слабаков, който открива през 19-ти век, че отношението на радиуса към обиколката е 22/7... Т.Е. има нещо вярно но не съвсем ;D ;D ;D
  Каква конвекция на въздуха в купчина пясък. Я си свери часовника.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0
« Последна редакция: Юли 29, 2013, 09:04:26 am от GTV »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #18 -: Юли 29, 2013, 07:07:48 pm »
GTV
Ако нямаш какво да казваш не го казвай тука. Единственият закон който открих е, че желанието ти за изява в форума е обратно пропорционално на компетентността ти по дадения въпрос.
Защо не се изказваш само по въпроси по които си наистина компетентен. Аман вече от плява в този форум. Майстора трябва да почне да трие, че и рейтинга в Гугъла падна от тази плява.

Майсторе, ако започнеш от това заядливо послание ще е едно добро начало.     

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Почетен член на Форума
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #19 -: Юли 29, 2013, 08:33:20 pm »
По-полека момчета... на всички ни е жега...
GTV се опитва да е ироничен, но пък то се превръща в сарказъм...
На мен пък ми е паднало кръвното (от жегата) и въобще не ми е смешно...
Ради, ти пък опъни по яко платната и карай срещу вятъра... изкажи се и ти "по-така" - пък който не разбира, а и дори да разбира - к,во ти пука?!
Форума ни е като нашия парламент - пълно е с простотия... и няма спасение!
Само д-р Ливайн ще ни оправи с  неговите наколенки... пазят кокалчетата и от ритници!
Пийте всички повече айрян! -  полезно е!  ;D ;D ;D

GTV

 • Гост
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #20 -: Юли 30, 2013, 12:15:17 am »
GTV
Ако нямаш какво да казваш не го казвай тука. Единственият закон който открих е, че желанието ти за изява в форума е обратно пропорционално на компетентността ти по дадения въпрос.
     
Ееех, Радико!
 Компетентноста ти започва да става досадна. При 420 поста от твоя страна към 40 от моя, изглежда че ЗАКОНИТЕ работят за теб.
   
GTV..... Аман вече от плява в този форум. Майстора трябва да почне да трие, че и рейтинга в Гугъла падна от тази плява......     
   Нещо повече, като че ли се опитваш да създаваш ЗАКОНИТЕ чрез Модератора! Радвай се на  ПЪРВИЯТ СВОБОДЕН фОРУМ и не се прави на Бат Слънчо когато изгрява Месечината!
           Един поздрав от мен. :D

    http://www.youtube.com/watch?v=0ZqDFxBCvgk

         
GTV .....
Защо не се изказваш само по въпроси по които си наистина компетентен. Аман вече от плява в този форум.....     

 Единствено уважението Ми към труда на Елпунто / в странство / ме въздържат да съм приключил Темата още на третият пост.
   Мога да предложа работеща инсталация десет пъти по евтина и две и половина по ефективна  от тази на Елпунто. Но удоволствието ще е мое ако пожелая.
 

    Трябва да се чете! Количествените натрупвания водят до качествени изменения.  ;) 
« Последна редакция: Юли 30, 2013, 01:06:51 am от GTV »

elektros

 • Гост
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #21 -: Юли 30, 2013, 09:15:19 am »
 GTV,  не е въпроса какво можеш да направиш, а какво си направил! Такива като теб освен да коментират непрофесионално  и да трупат трафик друго не могат! Личен приятел ми е ELPUNTO,  електромобила лично аз съм го правил с негова помощ,  въпросната инсталация си е лично негова разработка и най-важното е че РАБОТИ! Ти господинчо, какво направи иновативно? Какво?!

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 508
  • balkanmysteries.com/bg
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #22 -: Юли 31, 2013, 03:08:31 am »
Уважаеми Съфорумци,
влязох във Форума с мисълта че това е  Форум за добив, съхраняване и използване на енергия. Не допусках, че е Форум за пилеене на енергия било тя топлинна, електрическа, психическа или друга.

Това с пилеенето го можем, всички. Нека покажем че можем да я добиваме, но с дела, в живота истински.  Ако някой е направил нещо истинско и стойностно, чудесно, да го покаже, ще го аплодираме !     
Но да го покаже действащо, не на думи, не на хартия като проект. На хартия всичко работи перфектно.

.... по делата им ще ги познаете .....  останалото е от лукаваго ........ 

ELEKTROS , приятелю, ще стигнем и до електромобила EL PUNTO, тогава ти ще си първа цигулка, но да караме подред.

Връщам се към темата СЛЪНЧЕВО ПАРНО.

VALEX това което ми пишеш е само икономическата страна на проекта. За да имам цялостна представа, за да мога да дам полезни и смислени съвети ми трябва повече инфо. Проекта на жилището или сградата, покрива, двора, да се пресметнат броя на колекторите, дължината на тръбите, обема на буфера и т.н. и т.н. Иначе може да се заблудиш. Като правило за отоплението на апартамент се изразходва по малко енергия, отколкото за къща.

Относно топлинните загуби в буфера, отново се вземат незнайно от къде данни, които нямат НИЩО общо с реалността. Давам за пример моя случай. Буфер 500 л. обвит със стъклена вата, положен в шахта с дълбочина 2,5 м. Отгоре дървен капак, под него листове стиропор дебели 8 см. всичко това е на двора, извън къщата.   

ВЪПРОС: ако буфера е нагрят до 40оС, в зимен ден нощна темп -3-4оС, дневна темп. +2+3оС и ако не черпим топлина от буфера, колко ще са загубите, с колко градуса ще спадне температурата на буфера за 24 часа ?
ОТГОВОР : в следващия пост

Ако искаш да се отопляваш, НЕ МОЖЕ без буфер. Отделен е въпроса за обема му. Ако солара е само за битова топла вода, ДА тогава бойлерът е буфер.

Може да се вкарва топлина направо в радиаторите, но чрез топлообменник (ти спомена за пластинчат). Така през зимата печелиш около 1 час или времето за което се загрява буфера.Но се усложнява управлението. Едва ли ще намериш готов контролер за топлообменник. Ще трябва да правиш специализиран софтуер. И аз съм мислил за това, но при мен с топлообменника стават три топлоизточника. Много се усложнява управлението.

Аварии. Имам една, но сериозна. През зимата на 2012 г. , 30 януари през нощта, темп. спадна до -20оС. Етилен гликолът замръзна. Сутринта грейна едно слънце и . . . замръзналата течност се размрази там където огря слънцето, разкъса свръзката между две тръби, като тапа от бутилка. Разбрах че има повреда едва когато темп. в колекторите достигна 100оС. Слава Богу, че тръбите се разкъсаха, иначе колекторите щяха да се спукат. Отървах се само със загуба на 15 л. етилен гликол. Възстанових свръзката и долях етилен гликол с темп. на замръзване -35оС, почти концентрат. Друга авария нямам. Препоръчвам етилен гликолът да е с концентрация поне за -25оС изглежда аз съм го разредил до -15оС, затова е замръзнал.
« Последна редакция: Юли 31, 2013, 07:10:02 am от Maistora52 »

Неактивен coke2k

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 583
 • Пол: Мъж
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #23 -: Юли 31, 2013, 10:24:50 am »
@ELPUNTO
Колега поздрави за труда който полагаш и информацията която споделяш. Не обръщай много внимание на заядливите коментари - заради такива коментари хората които най много експериментират спряха да пишат. 
За мен лично твоя опит е ценен защото дори и един реален резултат е 100 пъти по точен и истински от колкото голословията на някои велики теоретици. (А във форума такива има много)
« Последна редакция: Август 01, 2013, 07:15:20 am от Maistora52 »

GTV

 • Гост
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #24 -: Юли 31, 2013, 01:38:31 pm »
GTV,  не е въпроса какво можеш да направиш, а какво си направил! Такива като теб освен да коментират непрофесионално  и да трупат трафик друго не могат! Личен приятел ми е ELPUNTO,  електромобила лично аз съм го правил с негова помощ,  въпросната инсталация си е лично негова разработка и най-важното е че РАБОТИ! Ти господинчо, какво направи иновативно? Какво?!

@ELPUNTO
Колега поздрави за труда който полагаш и информацията която споделяш. Не обръщай много внимание на заядливите коментари - заради такива коментари хората които най много експериментират спряха да пишат. 
За мен лично твоя опит е ценен защото дори и един реален резултат е 100 пъти по точен и истински от колкото голословията на на някой велики теоретици. (А във форума такива има много)                    Ааах, ах, ах!
 Да не забравяме че това е Форум за СВОБОДНА и АЛТЕРНАТИВНА ЕНЕРГИЯ в който теоретичните постановки се борят за всеки процент от коефициента на полезно действие. За сръчковци които работят по готови чертежи и схеми - форуми бол. ;D Та и затова понякога постовете ми са иронично  саркастични. ;)
 На мене лично стандартните постановки които струват по един чувал пари отдавна не са ми интересни. Практиката показва че печелившите са производители и търговци, а обикновенният клиент остава с намазан с мед пръст в уста, за да се тушира горчивият вкус.

 Да разгледаме отоплителната система на колегата Елпунто, която толкова шумно рекламира.
  На входа на къщата постъпват годишно около 3000 куб.м. природен газ, с еквивалент  117000 МегаДжаула или 32400Квт.часа. При 75кв.м. отопляема площ и за 8 месеца сезон, средно на ден се консумират 135КВт.часа. От тук следва извода че или къщата или отоплителната система са с големи загуби, а може би и двете. Направих тези бакалски сметки за да покажа на тук четящите че колегата има сериозен проблем с енергйината ефективност.
 
     Сега да разгледаме слънчевата отоплителна система.
 При 10кв.м.  слънчеви колектори с  оптимален ъгъл 35гр, на стъклата им постъпва слънчева радиация  с мощност от около 9020КВт.часа за месеците от октомври до май и още 7040КВт.часа за месеците юни-септември. При 3000КВт.часа добив, даже и неразумно пишещите, ще могат да си сметнат с каква ефективност работи слънчевата инсталацията. Извода е че и тук колегата има проблем с ефективноста. Дадох някои насоки за резервите в ефективноста и намаляване на инвестицията но не се възприема. А когато се наложи да си разшири слънчевата инсталация с още някой и друг панел, ще стигне и до Закона за количествените натрупвания, а от там и до извода че НАЙ ВАЖНОТО КАЧЕСТВО НА ПАРИТЕ Е ТЯХНОТО КОЛИЧЕСТВО. ;D
  На сръчковците ще кажа повече да четат и по малко да тракат по клавиатурите, защото не само теоретиците но и тези дето могат да правят бакалски сметки ще изчезнат от Форума. 
« Последна редакция: Януари 06, 2014, 03:24:03 pm от GTV »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #25 -: Юли 31, 2013, 06:42:34 pm »
ELPUNTO
Струва ми се, че на Valex един контролер за управление ще му е по малък проблем отколкото заваряването на две пласмасови тръби една за друга  ;D ;D
А иначе маи е време да се сетим за една друга подобна тема която съм отворил, а именно панелите със вертикален монтаж намираща се в раздел координация. тези панели преобръщат много сметки направени тук в тази тема.

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 508
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #26 -: Юли 31, 2013, 11:20:04 pm »
При мен ситуацията с къщата е подобна. Имам къща на два етажа  120 квадрата. Двама души сме + куче. Външната изолацията е тип фибран 4см. Имам и вътрешна изолация с минерална вата на външните стени под гипскартона.
Отоплението е водно на два кръга по двата етажа ( по 3 радиатора на етаж и по една лира в баните) и 120 литра бойлер със серпентина на тавана.  Цялата система побира около 50 литра вода. Котела ми е SIME 25 kW. Ползвам го само на дърва (въглищата които намерих не стават за нищо).  Имам разширителен съд на тавана. Системата е отворен тип.
Както всички и аз мисля как да си подобря ефективността на отоплението. Като идеята ми е да е достатъчно финансово обосновано.
 Измислих за моя случай схемата която прилагам. Буферния съд според мен не е жизнено необходим. Идеята ми е директно топлината от слънчевите панели да се прилага към радиаторите, а котела само да добавя топлина. Ако не работи помпата на панелите системата си е стандартна. А може ако има буферен съд и да се складира и топлината. Естествено плюс съответни контролери и датчици.
Приемам коментари и идеи :)
http://www.klimatiksofia.com/артикули/Plastinchati-toploobmennici-voda-voda-16-Bar дано има по-ефтини топлообменници :)
« Последна редакция: Юли 31, 2013, 11:24:19 pm от valex »

GTV

 • Гост
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #27 -: Август 01, 2013, 05:52:01 pm »

А иначе маи е време да се сетим за една друга подобна тема която съм отворил, а именно панелите със вертикален монтаж намираща се в раздел координация. тези панели преобръщат много сметки направени тук в тази тема.

 Радико, ето ти една евтина и лесна за изпълнение работеща идея.
   Избираш си една южна фасада. Боядисваш подходящ участък от нея с формата на ромб или удължен шестоъгълник, като не е задължително да е в черно. Пробиваш отвори в стената от горе и долу към помещението, обримчваш с рамка и затваряш със стъкла или нещо друго. Толкоз. Вече имаш отоплителна система с акумулиращ ефект. :)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #28 -: Август 01, 2013, 06:50:42 pm »
GTV
Благодаря за идеята със сигурност е работеща, даже съм виждал подобно нещо малко по сложно изпълнено което се използва и за охлаждане през лятото:
Въздуха който се нагрява под покрива излиза през вентилационни отвори отгоре и съответно изтегля въздух от обитаемите помещения а в тях идва по хладен въздух от мазето през специално направени за целта вентилационни отвори. Климатик за без пари при това саморегулиращ се. И всичко това е направено в къща в Банкя от немци още през 1933 година. А дали не е и по рано малко. Както и да е. Въпроса е че аз търся нещо даващо доста по сериозни резултати. За лично ползване съм го реализирал вече, въпросът е да се направи да е от полза за бедният български народ.
В темата: Бюджетен соларен нагревател съм описал какво що.       

GTV

 • Гост
Re: СЛЪНЧЕВО ПАРНО
« Отговор #29 -: Август 02, 2013, 07:12:16 am »
GTV
Благодаря....... Въпроса е че аз търся нещо даващо доста по сериозни резултати. За лично ползване съм го реализирал вече, въпросът е да се направи да е от полза за бедният български народ.....       

 Радико, правил съм подобен сл. колектор с концентратор от разцепени ПВЦ тръби  Ф110  и домакинско алуминиево фолио още през далечната 2001г. Доста лаишко изпълнение но вършеше накаква работа по подобие концепцията на колегата Елпунто. Проблема е в променливия фокус. Практиката показа че абсорбера трябва да се уголеми радиално или аксиално за да покрие фокусното преместване. Другият вариант е геометрията на концентратора. Погледни това, може да ти е от полза.
   http://www.fossilfreedom.com/increase-output.html

GTV, MTV, BTV  или подобни, тук е форум за хора, които нещо са направили, а не за празнодумци и философи. Мисля, че всички са достатъчно ясни в отношението си към твоята личност, каквото и да си ти. Ако не разбираш, ще се наложи да ти обясним по подобаващ начим. Не си мислиш, че си анонимен, нали?  Или да споменавам име?

   elektros,
в днешно време не е трудно да се разбере кой стои зад никнейма  си, ако това е толкова важно. Но изглежда за теб важно, защото от постовете ти разбирам че ти си от онези провокатор-кибици които се занимават регистрация на работещи модели. Преди да определяш за какво е Форума, вземи и покажи какво ти си направил или най-малкото някаква работеща идейка на Ползу Роду. ;D