Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (2/73) > >>

ELPUNTO:
VALEX
първо да изясним буферният съд е САМО ЕДИН. Станало е недоразумение, не знам защо, може би аз не съм дал ясно описание, може би някой не е прочел внимателно текста. Повтарям соларът има ЕДИН буферен съд и ТРИ кръга
- външен (слънчев) кръг : панели, тръбопроводи и серпентина в буфера
- вътрешен кръг за битова топла вода : серпентина, тръби, филтър и батерии (чешми)
- вътрешен кръг за парно отопление : серпентина, два ел.маг. клапана,радиатори и тръбопроводи

Как се прехвърля топлината от панелите към радиаторите ?
Схемата е следната : панелите се нагряват от слънцето, когато температурата на течността в панелите превиши зададеният от мен праг (обикновено зимата прагът е 40 С*, лятото 55 С*) циркулационната помпа се включва и течността (етилен гликол) загрята от панелите пренася топлината в буферния съд. Загрятата течност отдава топлината си през серпентина на водата в буфера. Буферът се явява като акумулатор на топлина. При мен буферът или акумулаторът е с обем 500 л.

Течността която натрупва топлината в буфера е вода, обикновена ЧЕШМЯНА ВОДА. Подчертавам това защото се дават погрешни и заблуждаващи съвети, че течността в буфера трябва да бъде студоустойчива. Това НЕ Е ВЯРНО !
Течността в КОЛЕКТОРИТЕ трябва да бъде СТУДОУСТОЙЧИВА.

По този начин вкарваме топлината в буфера. Ето как я изваждаме.
Водата в буфера постепенно се загрява. Когато водата стигне 38 С*, това е прагът който аз съм задал на втория контролер - диференциалния регулатор, се включва циркулационната помпа на вътрешния кръг за парно отопление.
Контролерът включва и двата ел.маг. клапана. Помпата задвижва водата в радиаторите, водата минава през серпентината на буфера и отнема топлина от подгрятата от слънцето буферна (топлоакумулаторна) вода, така движейки се в кръг серпентина - радиатори, водата в радиаторите се подгрява и когато се загрее до настроената от мен температура (от 35 С* до 38 С*) диференциалният регулатор изключва помпата на кръга за парно отопление.

Затоплихме радиаторите в къщата до примерно 38 С* със слънчева вода. Греем се и чакаме те да изстинат. Колко ? Колкото сме задали с програмата на втория контролер. Примерно сме задали прозорец от 4 С* т.е. 38 - 4 = 34 С*. Когато радиаторите изстинат до 34 С* помпата се включва отново, водата в радиаторите се завърта, минава през буфера, отнема топлина, радиаторите се загряват до 38 С*, после изстиват и т.н. и т.н.

Тук е мястото да кажа, че соларът работи най-ефективно когато едновременно вкарваме топлина и изваждаме топлина. Обикновено количеството на слънчева енергия е повече от изразходваната т.е. водата в буфера повишава температурата си въпреки че черпим топлина за парното и/или за битова топла вода.
 
За какво служат двата ел.маг. клапана ?
Имам два топлоизточника : газов котел Waillant и буферен съд.
Те са свързани паралелно. Не бива да работят едновременно. Ако и двата са включени се получава следното : или котела подгрява 500 л. вода в буфера, или буфера подгрява топлообменника на котела. И в двата случая имам загуби и неефективно използване на енергия.

Та ето за какво са, единият е Нормално Отворен, другият Нормално Затворен.
Когато работи котелът, НЗ клапан спира водата да не минава през буфера. Когато работи соларът, НО клапан спира водата да не минава през котела.

Отварям скоба, ако котела има софтуер за солар, това щеше да бъде избегнато. Когато купих котела през 2004 г. поисках да ми дадат котел със софтуер за солар. От Waillant любезно ми обясниха, че още не са разработи ли такъв котел. Когато през 2009 г. поисках да купя само електроника за солар, от Waillant любезно ми обясниха, че трябва да купя останалото оборудване от тях, аз любезно отказах.
Казвам това, защото този проблем ще възникне пред всеки, който изгражда солар комбиниран с друг топлоизточник. Трябва да има специализиран софтуер за солар или специализиран контролер за солар.

valex:
ELPUNTО
 Ако може още малко въпроси :)
- защо "импулсно" прехвърляне на топлината към радиаторите (ти сам пишеш, че по-ефективно работи при постоянно отнемане на топлина)
- къде е поставен датчика за температурата на радиаторите и колко радиатора са (при спрян кръг  на радиатори те ще изстиват по различен начин)
- буферния съд с три серпентини ли е (водата наистина има  по-голяма топлопроводимост от всички студоустойчиви течности). Мисля си буферния съд да е включен директно към кръга на радиаторите без серпентина.
- мислил ли си вместо топлообменен съд да се ползва примерно пластинчат топлообменник

ELPUNTO:
VALEX
Ще ти отговоря на въпросите, но ще започна с буферния съд, той има ключова роля в солара. При мен буфера е с три серпентини и е 500 л. Разбира се че може да се включи направо, без серпентина, така дори е по-добре, защото се намаляват загубите от топлообмена и се печели около 1,5 С*. Загряването на радиаторите става по-бързо и помпата работи по-малко. По ефективно е.
Изпробвал съм и двата начина, без серпентина е по-добре.

Още нещо за буфера. При мен буфер от 500 л. или 0,5 куб.м.  осигурява отопление най-много за 15 часа. Малко е. За да се отоплявам 24 часа трябва буфер поне 1,5 куб.м. Това е внушително съоръжение и по обем и по цена. Но такъв буфер ще повиши значително ефективността на солара.
Сега с 500 л. соларът произвежда 45% от енергията за топла вода и 25% за отопление. С 1,5 куб.м. очаквам да се достигне 65% за вода и 50% за отопление.
Може би ще трябва да монтирам още 2 или 4 панела допълнително.

В този ред на мисли стигам до извода, че не е нужно буфера да бъде съд с вода. Той може да е обем пълен с пясък, ситен чакъл или тухли. Разбира се че такъв "инертен" буфер няма да има акумулиращите възможности на водния. Но ще е много по евтин и лесен за направа.
Възможен е и хибриден буфер т.е. съд с вода и около него запълнени инертни материали.
Инертния буфер може да акумулира енергия и температура много над 100 С*. Такава температура се достига с концентратори, лещи или рефлектори. Но това е вече друг тип солар.

Ще бъда признателен на всеки който има практически опит с подобни "инертни" буфери и сподели това във форума. 


 

valex:
Имаше публикации (не мога да ги намеря сега) които се базираха на съхраняване на енергията в солен концентриран разтвор или при високи температури директно в разтопена сол.
Този файл може да помогне с нещо. Извода май е само един - вода,

GTV:

--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 20, 2013, 05:10:31 pm ---...........Не желая да влизам в безсмислени спорове със скептици и теоретици. 

--- Край на цитат ---Изглежда че ще е нужна малко теория за акумулирането на топлинна енергия във воден акумулатор - Буфер. За повишаването температурата на 1 литър вода с 1 градус се извършва работа от 4182 Джаула. Един Джаул  е равен на 1 Ват за 1 секунда -    1J=1W.1s  или  1KW.h = 3600000J.
 От тук, за загряването на 500 литров буфер от 25 до 60 градуса ще се извърши работа от 52275000 Джаула или 14,52КВт.часа. Ако разхвърляме тази мощност в рамките на 15 часа ще стигнем до грубият извод че с 500 литров буфер ще може да отопляваме средно голяма добре изолирана стая през зимата. Иначе съм съгласен че буфера може да играе важна роля при акумулирането на соларна, вятърна, геотермална и др. енергии. Проблема е че при високи температури загубите са големи. Не е за подценяване температурния диапазон 5-25 градуса, който не става за отопление. Решението е Термопомпа вода-вода или вода-въздух, която лесно може да се преустрои от мобилен или прозоречен климатик. :)


--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 25, 2013, 04:55:13 am ---.........Още нещо за буфера. При мен буфер от 500 л. или 0,5 куб.м.  осигурява отопление най-много за 15 часа. Малко е. За да се отоплявам 24 часа трябва буфер поне 1,5 куб.м. Това е внушително съоръжение и по обем и по цена. Но такъв буфер ще повиши значително ефективността на солара.
Сега с 500 л. соларът произвежда 45% от енергията за топла вода и 25% за отопление. С 1,5 куб.м. очаквам да се достигне 65% за вода и 50% за отопление.......
 
--- Край на цитат ---

 Да потърсим евтини решения.
   За буфера. Има едно кубични резервоари от строителната химия по около 80 лева който спокойно държат температура до около 70 гр. Не е задължително да бъдат от затворен тип с налягания 2-3 Бара, даже е по удобно да е от отворен тип.
   Серпентина за сл.колектор. Съвсем спокойно може да се ползва 15-метров градински маркуч за 10-тина лева., който да се нахака в отворения буфер. Пробвано е и работи.
   Слънчев колектор от въздушен тип. Евтин вариант от скрап и с вграден автомобилен радиатор от автоморгата за няколко десетки лева.

 П.П. Малко инфо за въздушен слънчев колектор и въобще.

   http://knowledgepublications.com/heat/solar_air_heating_full_product.htm
   http://www.warmair.com/html/solar_hot_water.htm
    http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/Space_Heating.htm#Passive

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия