Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

(1/73) > >>

ELPUNTO:
Слънчевото парно е инсталация за топла вода и отопление. Изпълнението на проекта започнах в края на 2009 г. Инсталацията заработи изцяло през май 2010 г. Соларът работи безшумно и безвредно повече от 3 години, подчертавам че той работи целогодишно т.е. пролет, лято, есен и зима.
Соларът осигурява битова топла вода и отопление на къща в околностите на София.
Няколко думи за къщата. Сградата е двуетажна, 65 м.кв. на етаж. Постоянно се обитава първия етаж и кухня (в приземния етаж) - общо 75 м.кв.
Къщата има изградена отоплителна инсталация, с газов котел на природен газ - метан.
Котелът е Vaillant с мощност 24 кВт. Локалното парно е пуснато в края на 2004 г. Къщата се обитава целогодишно. Домакинството е от двама души (без да броим кученцето).
Соларът има 4 бр. плоски колектори с обща площ 10 м.кв.
Външният (слънчевият) кръг включва : колекторите, циркулационна помпа и буферен съд.
Външният кръг работи под налягане 2,5 бара.
Вътрешният отоплителен кръг включва : буферен съд, циркулационна помпа, два ел. магнитни клапана и радиатори.
Соларът и газовия котел работят независимо един от друг. Изборът става ръчно. В даден момент работи само котелът или соларът.
Управлението на солара става от два контролера на българската фирма ИНТИЕЛ - Поморие. Първият е електронен термостат, той управлява външния кръг. Вторият е диференциален регулатор и управлява вътрешният кръг за отопление.

valex:
Здрасти ELPUNTO
Много добра информация. Винаги съм се чудел дали е възможно да заменя котела със слънчеви панели. Мислел съм за вакуумни панели, а се оказва, че може и обикновени плоски колектори и то в района на София (а аз съм във Варна). Не ми стигнаха пари и склонност към риск да пробвам слънчево парно :)
Можеш ли да напишеш малко подробности:
- зимата при сняг как се държи системата (конкретно панелите)?
- какви температури се поддържат в системата и при каква външна температура (предполагам че къщата е с добра изолация)?
- какви точно панели са използвани?
- лятото топлинната мощност на панелите как се изразходва?

GTV:
Колега Eлпунто, чудя се защо използваш два буферни съдове като можеш да използваш само един и то във вътрешната инсталация, ако ще го ползваш целогодишно. Обикновенно буферните съдове / бидони, каци за зеле, варели, бойлери и мн. др./ се инсталират на места с плюсови температури които не допускат замръзване. Разполагането на буферни съдове във външни инсталациии изискват антифриз мерки които обикновенно са скъпи. Със слънчеви колектори от 10кв.м. зимата не можеш да се стоплиш, а лятото ще прегрееш системата, освен ако не си с охлаждаща инсталация. Единствено пролет и есен тази концепция ще ти върши някаква работа в рамките на 15-20 дена и то ако метеорологията го допуска! Ако не ми вярваш погледни това.
 
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php.
 
  Разбира се че има привлекателно решение на парно отопрение с алтернативна енергия но е малко по-комплексно. :)
  П.П. Нека първо да разгледаме слънчевият колектор като източник на топлинна енергия. Смята се че температура на топлоносителя под 30-35гр. не е интересна когато е за БГВ. И тук са голямите резерви. Обикновенно температурата на водата във водопроводната инсталация през зимата е 4-5 гр. а през лятото 10-14 гр. Следователно водата която постъпва във входа на електрическия бойлер е с няколко градуса по-висока от водопроводната инсталация, си е чиста икономия. Т.Е. прекарваме водата от водопровода през серпентина в буферния съд, повишаваме нейната температурата и я подаваме на входа на ел. бойлера. Така отпада нуждата от скъп бойлер с една или две серпентини. По този начин значително увеличаваш възможностите на слънчевият колектор. Хитро, а? ;)
  По нататък ще пусна нещо и за парното отопление на този принцип. :)

ELPUNTO:
Здравей  VALEX,
задаваш правилни и логични въпроси. Ще ти отговоря до колкото мога, на базата на опита който натрупах през 3-те години работа със солара.
Плоските панели са за предпочитане пред тръбните в географски райони, където вали сняг и има зима. Причината е проста (не е високата цена на тръбните), тя е в лесното обслужване на плоските панели. Когато падне сняг и натрупа 20-30 см. (в София стига и 50 см.) върху панелите, почистването на снега от плоските панели е много лесно. Аз просто изчаквам снеговалежа да спре и на следващия слънчев зимен ден, когато слънцето към 11 часа е затоплило стъклото на панелите, снегът започва да се свлича сам от гладката повърхност. Аз само помагам с греблото и метлата на снега да се свлече от панела. Това упражнение ми отнема 10-30 мин. За един зимен сезон се налагат 8-10 почиствания (може и повече).
Почистване се налага и заради праха. Замърсеният въздух, особено в градска среда, покрива колекторите със слой лепкав прах. Желателно е измиване на колекторите през 30 дена.
ВЪПРОС към радио Ереван : Как се почистват 60-80 стъклени вакуумни тръби от сняг, лед и скреж ?
ОТГОВОР на радио Ереван : НИКАК ! Чакаш този който е пуснал снега да си го прибере . 
Как се държи системата през зимата ?
Чудесно се държи VALEX ! Разбира се, когато има слънце. Дори когато външната температура е -10-15 С* но грее слънце, в колекторите температурата стига над 60 С*. Буферния съд се нагрява над 45С*. За съжаление през зимата край София има само 6-7 слънчеви дни в месец. Бързам да кажа : соларът НЕ МОЖЕ да поеме отоплението на жилището през зимата. Трябва да има основен топлоизточник, соларът е спомагателен.   
ОБАЧЕ . . . има една подробност, отоплителният период край София НЕ Е само трите зимни месеца. Отоплителният период е СЕДЕМ, понякога ОСЕМ месеца. През тези  есенно-пролетни периоди соларът осигурява 30-60% от енергията за отопление.
Водя подробна статистика от 2010 г. за слънчевите и облачните дни. Колко часа и кога соларът е отоплявал къщата. Това не е тайна и не го крия. Данните са много и не бих искал да задръствам форума със статистика.  Ще ги публикувам ако има проявен интерес.
Ще ми се да вметна, че къщата е построена 1989 г. От тогава съм ползвал различни топлоизточници. С отопление на ток съм достигал до температура най-много 15 С*. С дърва и въглища е по-топло 20-22 С*, но правя пребоядисване на 1-2 години.
Хамалогията, зареждането и поддържането на печките, не го броя.
Отоплението на газ се оказа най-добро, поддържам 19-20 С*. Съчетанието газ и солар ми даде енергиен комфорт и минимални разходи за отопление. Със солара, дори когато има висока влажност след дъжд, си позволявам да пускам слънчевото парно и не се притеснявам за сметката.
Панелите са на SUN SYSTEM, Шумен. Размер 100 х 200 см.
Няма проблем през лятото. И аз смятах че това ще е проблем ! Велики специалисти от велики фирми ме убеждаваха, че трябва да построя басейн. Това е ГОЛЯМА ЗАБЛУДА И ГЛУПОСТ. Системата влиза в термостабилизация т.е. температурата на колекторите и буферния съд почти се изравняват. Ако налягането в буфера се вдигне примерно над 3 бара, то предпазния клапан изпуска малко вода и това е.
Има и други прости начини, които не съм използвал но са ефикасни, например чаршаф.
За да не съм голословен давам пример. Т.г. през юни бяхме на почивка (във Варна).
Случиха се 8 слънчеви дни, когато се прибрахме температурата в колекторите беше 94 С*, а в буфера 86 С*. Така соларът може да работи цяло лято.
VALEX не сме изчерпили темата, готов съм да отговарям на конкретни въпроси.
Не желая да влизам в безсмислени спорове със скептици и теорeтици. 

valex:
ELPUNTO
Благодаря за изчерпателния и бърз отговор.
Имам още няколко въпроса:
- как прехвърляш топлината от панелите към радиаторите
- двата клапана за какво са

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия