Автор Тема: Мит или Истина  (Прочетена 3536 пъти)

@praktik

 • Гост
Мит или Истина
« -: Юли 07, 2013, 12:04:44 pm »
Преди 4 години германското научнопопулярно списание Naturwissenschaften и британският сайт DailyTech публикуваха едновременно материали за експерименти на физици и инженери от Центъра за космически и военни системи в Сан Диего. Американските учени поставили тънък проводник, покрит с паладий, в силно магнитно и електрично поле. В резултат са получени ядра на леки елементи (хелий и водородни изотопи), част от които започнали да се сливат помежду си, отделяйки енергия.

С други думи, макар и за кратко, е осъществен т.нар. студен термоядрен синтез (обединяване на леки ядра при стайна температура и нормално атмосферно налягане) - процес, който мнозина учени обявяват за мит, защото изисква суперсложни и суперскъпи технологии, с каквито човечеството засега не разполага.

Аликзандър Шпак и Памела Бос, ръководители на екипа, осъществил студения синтез, заявиха: "Ние не сме мошеници, използвахме модерна апаратура и постигнахме целта, ще проверим удивителните резултати с нови опити".

Съществуват две разновидности на термоядрения синтез - естествен и управляем (контролиран). Естественият се извършва в недрата на звездите. Огромното количество енергия, излъчвана от Слънцето, се дължи именно на него. При управляемия се получава плазма, която тутакси се разлита и поради това трябва да бъде удържана с мощен магнитен капан.

Изследванията на контролирания синтез чрез магнитно удържане започнаха преди 6 десетилетия и неизменно завършваха с провал понеже магнитните капани, използвани при тях, бяха твърде нестабилни.

Преди няколко години руски и френски физици и инженери конструираха устройство, което успя да плени плазмата в продължение на десетина минути и това бе невиждано постижение. Впоследствие устройството бе усъвършенствано със съдействието на американски и японски учени.Източник : http://www.balastra.com/index.php?option=com_mtree&task=viewlink&link_id=5603&Itemid=0&lang=bg
« Последна редакция: Юли 09, 2013, 09:39:56 am от Maistora52 »

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 283
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Re: Мит или Истина
« Отговор #1 -: Юли 08, 2013, 09:53:55 am »
Има вероятност, да е истина.
http://www.e-cat-deutschland.de/home.html

@praktik

 • Гост
Re: Мит или Истина
« Отговор #2 -: Юли 08, 2013, 12:25:05 pm »
Кое , аз  имам  в  предвид, откритието на Американските учени в Сан Диего . Това с тънкият проводник покрит с Паладий и поставен в силно електрично и магнитно поле .

Неактивен Toshe

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 27
Re: Мит или Истина
« Отговор #3 -: Юли 08, 2013, 02:11:00 pm »
E-cat e тотална истина и ще се продава. Това вече е абсолютно сигурно. Технологията е пределно ясна и няма никаква шмекерия. Всичко  е открито и се знае от какво и как се получава топлинната енергия. В някои страни има предварителна поръчка вече. Все пак според мен след много договорки е постигнато тайно споразумение за ефективност при отопление от точно 600%, а то би могло да е по-добро. Алогичния гръцки продукт Hipperion има КПД минимум 25:1, но там малко им куца маркетинга или намирането на партньори.
Въпросът е сега каква ще е цената на Е-Cat. По последните изказвания на Роси 900 долара. Първо се почна от 500, мина се през 900 и на австралийския сайт където може да се направи предварителна поръчка пише че цената е между 2000-2500 долара. Вторият въпрос е колко ще струва пълнителя и от първоначалните 10 долара, отиваме на 150 долара. Иначе производствената цена на устройството е много ниска. Може би около 100 долара. Роси беше дал даже цени на частите в устройството.
В крана сметка имам някакви надежди, че цената на устройството може да е между 1000-1500 долара и не повече. Като цяло устройството е добро и има смисъл от неговата интеграция на много места. Ефекта си е че сметките за отопление ще паднат значително.
Като цяло все пак ми се струва, че производството и всичко ще се забави и въпреки, че 1МW централите вече съществуват, то домашните устройства може да се забавят още 1-1.5 години докато започнат да се продават.

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 283
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Re: Мит или Истина
« Отговор #4 -: Юли 08, 2013, 02:37:23 pm »
Кое , аз  имам  в  предвид, откритието на Американските учени в Сан Диего . Това с тънкият проводник покрит с Паладий и поставен в силно електрично и магнитно поле .
Аз имам предвид, студения синтез. Смятам, че за студен синтез има най-малко един вариант, а най-много, тепърва ще научаваме.

@praktik

 • Гост
Re: Мит или Истина
« Отговор #5 -: Юли 08, 2013, 05:30:54 pm »
Студеният синтез , тепърва започва да разкрива тайните си , мисля че ще се открият още по ефикасни и прости студени синтези  :)
« Последна редакция: Юли 09, 2013, 09:42:40 am от Maistora52 »