Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Хоризонтално-осеви вятърни турбини

<< < (15/16) > >>

Радико:
GTV
Из нета има доста клипове или сайтове с указания как да се изкорми ротора на автомобилен алтернатор и да му се постави тороидален постоянен магнит вместо намотката. Това е грамотният начин другото е ....
Такъв клип има и в нашия форум, или поне линк към такъв в тубата.

Bat_Vanko:
GTV само малко доуточнение:

--- Цитат на: GTV в Юли 10, 2013, 10:41:58 pm ---
 А сега да го разгледаме като ПРЕОБРАЗУВАТЕЛ на механична енергия в електрическа!
  Примерна максимална мощност - 780 Вата
   Възбуждане - 12% или около 94 Вата
   Коефициент на преобразуване   COP=780/94= 8.3
       Т.Е. вкарваш определена мощност и получаваш многократно по-голяма...

--- Край на цитат ---
става въпрос за загуби при генерация, а не за коефициент на преобразуване. Все пак тока за възбуждане го взимаш от изхода на генератора. При перката имаш КПД на извличане на енергия. т.е. не виждам къде се намесва СОР!!!

GTV:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Юли 11, 2013, 09:36:30 pm ---GTV само малко доуточнение:става въпрос за загуби при генерация, а не за коефициент на преобразуване. Все пак тока за възбуждане го взимаш от изхода на генератора. При перката имаш КПД на извличане на енергия. т.е. не виждам къде се намесва СОР!!!

--- Край на цитат ---

Бат Ванко, като безспорен капацитет по магнитните комутации, естествено че съм съгласен с тезисите по загубите от магнитна или индуктивна генерация. Вече в няколко поста се опитвам да отделя възбуждането на алтернатора / ШИМ, АМ, ФМ и постоянно токова /, от индукционните генерации. ;)
 Коефициента на преобразуване го разчитам като максималната изходяща мощност към консумираната такава. Опита ми подсказва че загубите от генерация не дава ясна картина за процесите. Ветроенергетиката е динамичен процес при който статичните модели не дават ясни резултати.
 Ще очаквам подкрепа в контекста на Форума. Електротехника и Електрически машини явно сме ги учили. :)

http://www.icrepq.com/PONENCIAS/4.288.FERNANDEZ.pdf
 http://digitalcommons.calpoly.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1175&context=eesp
 http://itee.uq.edu.au/~aupec/aupec04/papers/PaperID82.pdf

Bat_Vanko:
GTV,
Добри линкове си приложил, но хайде да помислим какво би се получило ако възбудителната намотка се замени с постоянни магнити? Коефициента на преобразуване би клонял към безкрайност (няма консумирана мощност и по твоята логика се получава безкрайно количество енергия без да се влага такава). Не знам какво ти подсказва опита, но знам какво НЕ ти подсказва: консумираната от генератора (алтернатора) мощност не е вложената за възбуждане на магнитно поле, а тази приложена на вала му. Модерните ветрогенератори се правят с постоянни магнити, което обезмисля възбудителната намотка. А съгласуването с мрежата и изходното напрежение се определя от инвертор. Така и регулирането на оборотите е по-гъвкаво.
Успех!

GTV:
  Bat_Vanko, курсива в началното име и от време оно ми е събуждало усещания за брилянтност. Бат, Бате, Батето и мн. други войводи съм ги асиоацирал в сферата на класицизма и консервантивизма.
  Коефициента на преобразуване е условна величина която се подчинява единствено и само в контекста на форума, и то в частните случаи! Общата електротехника е валидна за всички.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Юли 13, 2013, 09:31:10 pm ---GTV,
Добри линкове си приложил...... Не знам какво ти подсказва опита, но знам какво НЕ ти подсказва: консумираната от генератора (алтернатора) мощност не е вложената за възбуждане на магнитно поле, а тази приложена на вала му. Модерните ветрогенератори .....
Успех!

--- Край на цитат ---

Общото в магнитното и електромагнитното поле е че промяната в електричното поле води до създаване на магнитно поле и обратно!
 Очевидно визираш генератор /алтернатор/ с постоянни магнити. Не разчитай! Изглежда, че с феритни магнити няма да можеш да докараш близко КПД! С НЕОДИМОВИ обаче ще си докараш доста главоболия от рода на охлаждане в рамките на 80-те градуса по Целзиус, вибрации и антивибрационни мерки като, механични резонанси, тампони, демпфери и т.н., а какво да кажем за водата, Георгиевския златен дъжд, първата суграшица, леда в ракийката и мн. др. метеорологични явления? И всичкото това в един съвременен Ветрогенератор.
 Електромагнитното поле е родило  Електромагнитната индукция и Електрическите машини! ;)

Чудя се дали да има линкове. ???

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия