Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори
Енергия от вихъра
@praktik:
hyparh , Навит съм да експериментирам :)
hyparh:
Схемата е от линка, който Радико е пуснал: http://www.fmrl.gatech.edu/drupal/projects/solarvortex
Относно материала - според мен и някаква ламарина би свършила работа, силата на завихрянето е най-вече в центъра и стените не се подлагат на голямо натоварване. Това, което ми хрумва е пода на съоръжението да се боядиса в черно, за да може най-ефективно да се нагрява. Също така, приемайки, че генератора няма да работи в перфектни условия, е добре да се затвори отстрани със стени, които да изолират околния вятър, за да може конвекцията безпрепятствено да си се генерира, без да бъде издухана. Колкото по-голяма "кошарка" му се изгради - толкова повече топлина ще е налична за работа.
@praktik:
Има едни варели за гориво, ако му се изреже дъното на един тъкъв , дали ще свърши работа ? а височината дали е от значение ?
Maistora52:
Това, което Хипарх подсказва, за затворени стени, за черен под и пр. детайли, аз го виждам в моя двор горе долу така:
1. Земен кръг с диаметър около 6 метра, с гола земя, обработена с хербициди, посипана с въглищни отпадъци (черни) и заградена с 4-5-6 - или повече твърди ламаринени платна с височина поне метър над земята, между които остава разстояние или пък повдигнати леко над земята без междинни разстояния, за да може да влиза пресен хладен въздух отдолу, а не отстрани.
2. В средата на кръга опора, на която с перфектно лагеруване се поставя главина, на която се монтират 2-3 метрови перки като за ветрова турбина. 4-5-6 перки може и да са достатъчни.
3. Хрумват ми следните "цаки" -
а/ Перките да са под наклон спрямо своя център - специалистите да подскажат - наклонът на перките отвън навътре ли да бъде или обратно - говорим за наклон от 15-20 градуса от центъра спрямо периферията И този наклон да е прибран целия вътре в ограденото пространство.
Сещате се, че едното прилича на конус с връх в средата и перките слизат надолу, а другото с дъно в средата и перките се издигат нагоре към периферията на кръга.
Това е за да се улови по голяма част от височината на този 1 метър, за който се говори във посочения от Ради сайт.
б/ Самите перки могат да са прозрачни, (от прозрачен плексиглас), за да не затъмняват много площта под себе си. Да не говорим пък за перки от реброви тип - обхванати с полиетилен - жегата под такива полиетиленови навеси е нетърпима - така се сушат масово все още тютюневите низи на село.
в) Перките може би трябва да се разширяват по площ в краищата си - не знам, мисля просто на глас - така че да се улавят и най-леките конвекции постъпващи от точно тази периферна част на установката.
...
Това може да се направи!
А в средата - под самата опора, вътре в нея, съответен редуктор, намотки и т.н.
GTV:
Струва ми се че откривате топлата вода. Даже темата е обсъждана в този раздел на втора страница.
http://mazeto.net/index.php/topic,1488.0.html
Идеята е реализирана в Испания и има действащ прототип.
Малко теория:
http://publications.solar-tower.org.uk/2004_Von-BACKSTROM_GANNON_Solar%20chimney%20turbine%20characteristics.pdf
П.П. А пък който си има оранжерия, вместо отдушник може да си тури една бурия с аеродинамично вентилаторче и да си докарва някой и друг Ват. ;)
П.П.П. Присетих се и за още една възможност. Също така може да се ползва и покрива на къща, когато въздуха в подпокривното пространство се нагорещява от слънцето. Само трябва да се осигури добра конвекция. Ако монтирате и един топлообменник въздух-вода за БГВ ще получите нещо като когенерация. ;) ;)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия