Автор Тема: Енергия от вихъра  (Прочетена 13283 пъти)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 110
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Енергия от вихъра
« -: Май 25, 2013, 10:06:44 pm »
Дълго се чудих тук ли да пусна темата или при соларните източници
Цитат
Думата „вихър” се асоциира с разрушения, а не с „устойчиво развитие”. Но ето, изглежда, че скоро ще се появи възможност да се използва вихърът в качеството на възобновяем източник на енергия.

Марк Симпсън и Ери Глезър от Технологичния институт на щата Джорджия в Атланта са конструирали инсталация, наречена Solar Vortex. Работата й е основана на това, че на самата повърхност на Земята въздухът е по-топъл, а само на метър от нея е студен. Топлият въздух се повдига нагоре, студеният се спуска на земята, а между тези слоеве възникват конвекционни потоци, които образуват малки вихри, повдигащи облаци прах.

Solar Vortex захваща тези потоци с мрежа лопати или перки, които ги завъртат във вихър. Този вихър върти турбина в центъра на съоръжението. За започването на процеса не е необходима никаква енергия, перките са разположени така, че вихърът възниква от само себе си. Когато топлият въздух се вдигне нагоре, в обема, в който той се е намирал преди, се втурват нови въздушни маси, подхранващи изкуствения вихър.
Това е част от статия в  www.megavselena.com
Сайта на изобретателя е http://www.fmrl.gatech.edu/drupal/projects/solarvortex

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #1 -: Май 26, 2013, 08:59:34 am »
Вихърът, вихрушката, въртопът, въртежът, тороидът и пр. названия са все едно и също понятие отнасящо се до основно, фундаментално свойство на материята на всички нива на нейното структуриране.
Въртенето в най-общ смисъл, го има - т.е. съществува, наблюдава се (без да е необходимо да се предполага) и в атомите и ядрата им, и в молекулите и сложните конфигурации от тях, та чак до всички обекти в космоса.
Това, което често ни учудва в ежедневния живот, включително различните социални брожения, че дори и пара-пси-феномени - и в частен и в общ смисъл - са следствие все отново и отново именно на Вихрите, Въртопите и пр.
Въртят се ураганите, циклоните, смерчовете и торнадата, всички ветрове без разлика от посоката им, морските течения, всички електромагнитни и магнитни полета...
Самата наша МИСЛОВНОСТ (и като единичен невронен импулс, и като сборно явление) е под една или друга форма ИМЕННО ВЪРТОП, ВИХЪР, ВИХРУШКА.
Всичко винаги и навсякъде СЕ ВЪРТИ. Ако наблюдателят не забелязва въртене, то е защото той самият е част от това въртене.
Въртенето във всичките му форми винаги е съпроводено И ОТ ПРЕМЕСТВАНЕ.
Всичко това, аз лично за себе си, съм го извел като един от основните принципи на Движението - дефинирани още през 1989 год. в публикуваната още тогава "моя" Единна Теория на Всесъществуващото - ЕТВ" и представена на научен симпозиум в Руския Културен Център на 25 март същата година. Можете да я намерите в раздела "Омнология и ЕТВ", като кликнете на синьото кръгче под аватара ми, или директно на следния линк  http://art-omnology-yoga.blogspot.com/p/blog-page_6637.html
Така - всичките ми настоящи експерименти с магнитите са основани на този принцип и в този смисъл - няма нищо ново за мен!
Новото е, че просто трябва да си отваряме очите не на 1800, а на 3600, за да не пропуснем закономерният си шанс за нова находка.
...
Чудесната находка на Радико е поредно доказателство именно на това.
Просто всеки от нас трябва да намери собствено разбиране за този съвсем обичаен природен феномен, и да го включи в разработките си.
Мен лично ме плени възможната крайна механична простота, с която може да бъде изградено навсякъде където грее слънце подобно съоръжение.
Може и да се хвана в ръце и да си направя нещо подобно.
« Последна редакция: Май 26, 2013, 09:25:40 am от Maistora52 »

@praktik

 • Гост
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #2 -: Май 27, 2013, 06:50:54 pm »
Цитат
Може и да се хвана в ръце и да си направя нещо подобно.
Здравей Майсторе, заинтригуваха ме тези вихри торнадо , но защо не се наблюдават в големите жеги , би трябвало като се вдигне прах да се забелязват . Май не навсякъде се образуват , ако знаеш нещо сподели , може да измислиш някоя конструкция на турбинка задвижвана от тези вихри , трябва да се експериментира в тая насока , защото според сайта е обещаващо .

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 013
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #3 -: Май 27, 2013, 09:39:18 pm »
Интересно е, аз винаги съм се интересувал от всякакви видове вихрушки и така да се каже съм се самоспециализирал в характеристиките и прогнозирането на условията за формиране на бури, продуциращи торнадо (както и сухоземни и водни вихрушки, които са малко по-различен тип торнада, всичките свързани с мощна конвективна облачност).
В случая изкуствено се предизвиква определен тип вихър, който наричат Прашен дявол (Dust devil). Този тип вихри се формират при ясно време и силно нагрята земна повърхност.
Една извадка от Уикипедия:

"Необходими условия за формиране на прашен дявол:

1. Гол равнинен терен, пустиня или някаква еднородна настилка: Равнинният терен спомага за равномерното разпределение на топлия приземен въздух. Частиците от прашната или пясъчна повърхност биват засмуквани от вихъра и го правят видим.
2. Ясно небе или лека разкъсана облачност: Земната повърхност трябва да погълне достатъчно слънчева енергия, за да загрее приземният въздушен слой, създавайки идеални условия за прашни дяволи.
3. Слаб или никакъв вятър, хладна атмосфера: Основният фактор, поддържащ прашните дяволи, е голямата разликата в температурата между приземния и по-високите въздушни слоеве. Ветровито време би довело до дестабилизация на тези вихри."

Аз си бях измислил своеобразен "генератор на торнада" :): Четири панелни/тухлени стени, формиращи квадрат с отворени ръбове, така, че въздуха да влиза само по посока обратна на ч. с. и да предизвика завихряне между стените. Тази конфигурация, поставена на пътя на мощна буря със силен възходящ поток ще има потенциала да породи торнадо. По-добър вариант за генериране на вихрушка би бил този, посочен в сайта на човека - със спирално закривени стени, които по-лесно ще причинят ротация.
Слагам снимка и на едно мини-торнадо, което получих преди време, играейки си с такива конструкции :) Фината субстанция е студена мъгла от ултразвуков овлажнител, а възходящият поток е осигурен от вентилаторче от комп.

« Последна редакция: Май 27, 2013, 10:06:37 pm от hyparh »

@praktik

 • Гост
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #4 -: Май 27, 2013, 10:13:49 pm »
Цитат
По-добър вариант за генериране на вихрушка би бил този, посочен в сайта на човека - със спирално закривени стени, които по-лесно ще причинят ротация.
А някаква схема чертеж , и от какво е най добре да се изработи такава шахта ?

@praktik

 • Гост
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #5 -: Май 27, 2013, 10:15:42 pm »
hyparh , Навит съм да експериментирам  :)

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 013
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #6 -: Май 27, 2013, 10:45:34 pm »
Схемата е от линка, който Радико е пуснал: http://www.fmrl.gatech.edu/drupal/projects/solarvortex
Относно материала - според мен и някаква ламарина би свършила работа, силата на завихрянето е най-вече в центъра и стените не се подлагат на голямо натоварване. Това, което ми хрумва е пода на съоръжението да се боядиса в черно, за да може най-ефективно да се нагрява. Също така, приемайки, че генератора няма да работи в перфектни условия, е добре да се затвори отстрани със стени, които да изолират околния вятър, за да може конвекцията безпрепятствено да си се генерира, без да бъде издухана. Колкото по-голяма "кошарка" му се изгради - толкова повече топлина ще е налична за работа.

@praktik

 • Гост
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #7 -: Май 28, 2013, 07:40:23 am »
Има  едни  варели  за  гориво, ако му  се  изреже  дъното  на  един  тъкъв , дали ще свърши работа ?  а  височината  дали  е  от  значение ?
« Последна редакция: Май 28, 2013, 07:43:15 am от @praktik »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #8 -: Май 28, 2013, 01:23:09 pm »
Това, което Хипарх подсказва, за затворени стени, за черен под и пр. детайли, аз го виждам в моя двор горе долу така:
1. Земен кръг с диаметър около 6 метра, с гола земя, обработена с хербициди, посипана с въглищни отпадъци (черни) и заградена с 4-5-6 - или повече твърди ламаринени платна с височина поне метър над земята, между които остава разстояние или пък повдигнати леко над земята без междинни разстояния, за да може да влиза пресен хладен въздух отдолу, а не отстрани.
2. В средата на кръга опора, на която с перфектно лагеруване се поставя главина, на която се монтират 2-3 метрови перки като за ветрова турбина. 4-5-6 перки може и да са достатъчни.
3. Хрумват ми следните "цаки" -
  а/ Перките да са под наклон спрямо своя център - специалистите да подскажат - наклонът на перките отвън навътре ли да бъде или обратно - говорим за наклон от 15-20 градуса от центъра спрямо периферията И този наклон да е прибран целия вътре в ограденото пространство.
Сещате се, че едното прилича на конус с връх в средата и перките слизат надолу, а другото с дъно в средата и перките се издигат нагоре към периферията на кръга.
    Това е за да се улови по голяма част от височината на този 1 метър, за който се говори във посочения от Ради сайт.
   б/ Самите перки могат да са прозрачни, (от прозрачен плексиглас), за да не затъмняват много площта под себе си. Да не говорим пък за перки от реброви тип - обхванати с полиетилен - жегата под такива полиетиленови навеси е нетърпима - така се сушат масово все още тютюневите низи на село.
   в) Перките може би трябва да се разширяват по площ в краищата си - не знам, мисля просто на глас - така че да се улавят и най-леките конвекции постъпващи от точно тази периферна част на установката.
...
Това може да се направи!
А в средата - под самата опора, вътре в нея, съответен редуктор, намотки и т.н.
« Последна редакция: Май 28, 2013, 01:27:02 pm от Maistora52 »

GTV

 • Гост
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #9 -: Май 28, 2013, 01:48:53 pm »
 Струва ми се че откривате топлата вода. Даже темата е обсъждана в този раздел на втора страница.
       http://mazeto.net/index.php/topic,1488.0.html
  Идеята  е реализирана в Испания и има действащ прототип.
      Малко теория:
   http://publications.solar-tower.org.uk/2004_Von-BACKSTROM_GANNON_Solar%20chimney%20turbine%20characteristics.pdf

  П.П. А пък който си има оранжерия, вместо отдушник може да си тури една бурия с  аеродинамично вентилаторче и да си докарва някой и друг Ват. ;)

 П.П.П. Присетих се и за още една възможност. Също така може да се ползва и покрива на къща, когато въздуха в подпокривното  пространство се нагорещява от слънцето. Само трябва да се осигури добра конвекция. Ако монтирате и един топлообменник въздух-вода за БГВ ще получите нещо като когенерация. ;) ;)
« Последна редакция: Май 28, 2013, 02:43:52 pm от GTV »

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 984
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
 • Скайп: ksurnev
Re: Енергия от вихъра
« Отговор #10 -: Май 28, 2013, 05:00:30 pm »
В допълнение на GTV

Комина се боядисва матово черно. Имаше го в една фантастика едно време.