Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Антигравитация и Свободна Енергия
CPU:
Какъв е коеф. на запълване?
Аз не знам какво трябва да се получи, но след като със всеки импулс тъпчеш енергия в бобината, трябва да има и консуматор на тази енергия, а не се вижда такъв, и трябва да има pwm контролер, който да регулира запълването, според товара.
Ако енергията на бобината се разсейва в снубера, или се връща в захранването, то няма смисъл от упражнението.
EDM electronics:
--- Цитат на: mentgele в Май 11, 2015, 09:44:34 am ---GMG, предполагам за това говори и EDM - ще пробвам дори и със смяна на кондензатора при различни честоти. Дайте пример за транзистор 900-1200 волта, ама по възможност да не струват 25 лева, че на мен ще ми трябват 6 броя.
--- Край на цитат ---
mentgele, не е необходимо да ползваш толкова високоволтови транзистори. Обикновено напрежението им се изчислява 2-2,5 пъти по-голямо от захранващото, за да издържат на индуктивния товар. А за защита от високата индукция се поставят трансили, които са бързодействащи и издържат киловатни импулси. Високоволтовите транзистори имат недостатъка да са с високо съпротивление на прехода или пък ако са с ниско, то входният капацитет е много висок, а оттам пък става ниското бързодействие. Та като се изчислява един електронен ключ, трябва да се вземат предвид всички изисквания и да се ползва оптималния транзистор, а не високоволтовия.
Има едни IRFP 460, които са достатъчно високоволтови - 500V и са с ниско съпротивление. Те са универсални, като параметри и могат да се ползват в повечето случаи.
Не знаех, че обратния диод при мосфетите бил страничен ефект от производството им? Има обаче и мосфети без обратен диод и това е означено не само с букви в изписването на транзистора, ами е изобразено и върху корпуса на транзистора. Има доста схемни решения при които тези обратни диоди пречат съществено, та нормално е да ги няма.
dymelsoft:
mentgele, здравей. Има съществена разлика между реактивен товар и индуктивен. Реактивния товар преобразува входящата електрическа мощност в почти 99% топлинна енергия която се разсейва в околното пространство. Причината е че транзистора в този случай не се налага да разсейва мощност под формата на топлина, фронтовете са стръмни и същия е студен, а при неголям ток може и без радиатор. При индуктивния товар в случая бобина имаш сериозен проблем. Същата само трансформира електрическата енергия в магнитно поле което не се разсейва а се натрупва в магнитопровода на същата. При изключване на бобината , (запушване на транзистора) тази енергия трябва да се дене някъде и в повечето случай създава токове които загряват самата бобина силно, а не малка част от този голям ток с обратна полярност минава през обратния диод на транзистора (повечето са с вграден такъв) и се разсейва под формата на топлина от самия диод който естествено силно загрява корпуса на транзистора. Както казах тази вкарана енергия в бобината ако не се предаде(трансформира) в реален товар тя се връща. В този ред на мисли какъвто и транзистор да сложиш той ще пече здраво, ако енергията от бобината не се ползва някъде. Самата бобина също ще се загрява силно. Надявам се, че ме разбираш за какво говоря.
П.П. EDM electronics обратният диод при индуктивни товари е задължителен, в противен случай ще имаме обратен импулс със стотици волтове който неминуемо ще повреди и най-високоволтовия транзистор. Ако обратният диод в корпуса на транзистора е слаб, винаги може да се добави външен такъв, който обаче трябва да бъде по бърз от вградения и съответно по-мощен за да поеме и разсее тази енергия в околното пространство, пак под формата на топлина.
EDM electronics:
dymelsoft, защо обратния диод е задължителен?
Той коя индукция шунтира?
Защо е необходим снабер, при условие че обратния диод ще му свърши работата?
vitan:
Въпроса не е към мен, но все пак.
Всичко зависи от реактивната енергия, която трябва да бъде "погасена" (иначе няма превключване).
Ако е много, "вградения" диод няма да се справи овреме... А енергията е пряко зависима от честотата. И не само.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия