Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти
Панел за топла вода от стар радиатор.
to6o-2101:
--- Цитат на: Strashimir в Април 12, 2013, 10:52:10 pm ---Не разбрах идеята за "без помпа" - ще разчиташ не естественото движение на топлата вода нагоре и на студената надолу? Или нещо друго имаш предвид....
--- Край на цитат ---
Да правилно си ме разбрал ще го направя както са правили едно време парното като е нямало помпи но ще трябва да топлоизолирам тръбите за да не се губи енергия в стените.
Пламгаз смятам, че нямам нужда от помпа понеже бойлера ми ще е близо до панела но ако не върши работа така, ще се замисля да сложа една. А бойлера ми е 80л. понеже такъв имам в момента но когато се прецака тотално ще го сменя със 120л. мерси за съвета :)
to6o-2101:
След поредното дълго замразяване на проекта най-накрая намерих малко време да го продължа.
Виж първия пост, последна дата 29 юли 2013г.
oniatam:
Здравейте!
Един познат си направи такова чудо, но използва няколко радиатора на които им беше сковал една широка рамка но си беше оставил място отстрани и радиаторите ги беше положил върху чугунени стружки.
Всичко това отгоре на гаража и цялата махала ходеха да си перат килимите при него без пари, а децата са там всеки ден.
Само дето той взима вода от сонда и всичкото това е легнало, докато при тебе ще е вертикално и не знам как но помисли ако измислиш как да вкараш чугунени стружки ефекта ще се увеличи.
Успех.
to6o-2101:
Промених леко конструкцията, няма да е напълно вертикален а леко под наклон защото не ми харесва сянката която ще пада в-у работната част. А това за стружките ми се струва, че ще е просто акумулатор на топлина и може-би някаква изолация заради въздуха около стружките, но на моя панел е неприложимо ако някой колега си прави хоризонтален предполагам, че ще му е от полза.
Едната тръба е поставена вече и започвам да копая и другия канал който се надявам да е готов до края на другата седмица понеже работя само вечер след работа по един час.
joro123:
Здравейте,това нещо го имам от 3 години и си топля бойлера с него през лятото - обикновен бойлер 80 л с 10м медна тръба навита на серпентина в него. Радиаторите са 2 бр двойни 90/60 - разделени и заварени един над друг, като панела стана 90/240 см. Монтиран е в рамка 100/250 с два пласта вата с фолио под него, и за финал облечено в поцинкована ламарина. Едно стъкло 5мм разделено на 2 (защото е голямо) над радиаторите и панела е готов. Системата е отворена с 11 л вода +5л разширително казанче с помпа и сравнителен датчик - сравнява температурата на бойлер и колектор и включва помпата, когато колектора загрее 5-10 градуса над t на болера. Обикновено t на бойлера е 60-65 градуса, но стига и до 70 градуса понякога.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия