Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Бюджетен соларен нагревател
az_skeleta:
Искам да поздравя Радико за идеята му. Аз отдавна си мисля за подобно нещо, не защото съм фен на вертикалното разположение на колектора. Според мене ако самия колектор се разположи на малко разстояние от стената, примерно 5 - 8см., самата стена няма да се нагрява толкова от слънцето. От години обмислям тази възможност, защото имам 3 външни стени на стаята и лете и зиме е АД.
PyroVeso:
Колега Скелет, прав си! И идеята на Радико за вертикален монтаж е добра, понеже зиме слънцето е много ниско над хоризонта, а именно тогава е най-важно да се хване всяка калория слънчева светлина/топлина. Лятото обратно - ако колекторът е оптимизиран да доставя достатъчно количество топлина през зимата, той лятото задължително ще прегрява, а вертикалният монтаж ще действа точно в посока да го предпазва от този проблем.
Иначе оптималният монтаж е (ако трябва да се максимизира уловената топлина за цялата година) е 40' спрямо земната повърхност и насоченост юг-югозапад.
Има и специален (немски, и не много скъп) материал, който улавя слънчевата радиация (IR + vis + UV) до 98%! Четох го някъде... преди години бяха правили експериментална установка на покрива на съответния институт на БАН и бяха публикували резултатите...
А при вертикалния монтаж наистина колекторът ще пази сянка на стената зад него и заради това тя няма да се напича прекомерно... Може даже водица да се пръска отзад в горната част, която с омокрянето и изпарението си ще хлади допълнително стената.
to6o-2101:
И един много важен въпрос, тези светлоотразители, че ще са под ъгъл това е ясно ама не забравяйте, че много кофти ще светят на комшиите на блока отсреща!
svetlio760:
Е, не така с лошото де, не ми е работа да съм помирител или нещо подобно, ама дайте да не си създаваме "зорлян" врагове от нас си- малко ли ни са останалите, та и тук, където уж имаме една цел и всички мислим в посока реализирането й! Редно е един смислен и аргументиран разговор между вас да оправи нещата!!! Само дано сега не подкарате мен! :-[
Maistora52:
Темата ти е чудесна Радико. Няма да ти редактирам постовете - нека всички гледат колко неграмотно пишеш.
А що се отнася до тайнственият ти проект, който не трябва да четат бандитите извън форума, то най-добре личи колко струва този твой проект от превъзходно издържания пост на Страшимир по-горе.
Апропо, защо не му отговаряш на въпросите, колега Радико?
Човека те пита най-сериозно!
Има и друго - аз не искам да преча да си развиваш идеите и проектите, а да го правиш на правилното място и по правилния начин - грамотно...
Ти обаче не щеш... Е, гледай какво ще стане с времето... Нищо няма да направиш ти лично с тази твоя толкова тайна идея.
Пиши си тук на воля. Заявявам пред всички, че няма да ти оправям повече неграмотния правопис.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия