Животът- начин на употреба! > Екология

Прогнозиране на земетресения

<< < (21/31) > >>

Радико:
AN_nedev
На теб може да ти е смешно, но кой знае защо на японците не им е смешно и отдавна твърдят, че високата сеизмична активност в япония се дължи на разлика в електрическите потенциали на земната кора под морето от двете страни на Япония. 
hyparh
Наистина, дай линк за форума, и на мен са ми интересни тези неща. Това от последния клип и на мен ми прилича на дискотека, но другите са си съвсем реални каквито и на мен ми се е случвало да забелязвам.

hyparh:
Информацията за земетресенията и вулканизма са част от комплексна (но с елементарни основи) теория на Joseph H. Cater за природните процеси и явления: http://styleglassbg.com/od/viewtopic.php?f=16&t=359

Поради комплексността на информацията (т.е. обхващаща най-различни аспекти на природата), ще помоля да не се разискват останалите засегнати неща, понеже темата ще се разводни до безкрай. Нека всеки ги интерпретира по свое усмотрение.

В тази тема пък предвидихме, че има голяма вероятност за силен трус: http://styleglassbg.com/od/viewtopic.php?f=11&p=17423#p17423

AN_nedev:
Интересни теми, ако приемате пенсионери ще се регистрирам :).
Сега нещо по темата: Когато ни удари Вранчанското през 1977 год. казаха че било 7,4 по Рихтер и на 90км. дълбочина.

По случайност имах работещ жироскоп пред мен и като трусна още първият път, жирото падна на земята.

И до ден днешен не мога да си обясня факта. Само предполагам, че в момента гравитацията се променя някак си.

А ако наистина е така, то тогава има поле за изява.

hyparh:
Приемаме, разбира се :) Важно е отвореното съзнание и човек да не се кланя на догматичната наука :)

juliang:

--- Цитат на: hyparh в Септември 09, 2017, 11:58:03 am ---
Както писах и други са хванали връзката между слънчевите изригвания и земетресенията:

Доц.д-р Борис Комитов: Земетресенията в Италия и Мианмар – провокирани от геомагнитна буря?
http://stzagora.net/2016/08/25/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B4-%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2/

--- Край на цитат ---

Интересно ми е дали Комитов ще застане зад думите си в момента? :)

--- Цитат ---Един от водещите български специалисти по слънчево-земни въздействия – доц.д-р Борис Комитов, ръководител на ....
 През последните години обаче се появиха изследвания, които показаха, че все пак прироритет имат периодите на ниска слънчева активност, какъвто е и сегашният.
--- Край на цитат ---
В момента ни брулят най-силните от десетилетия магнитни бури, Слънцето е полудяло, а ни тресат земетресения каквито е нямало в последните 20 години ...
Не знам как може някой да нарича това "изследване"... това си е чиста стъкмистика.

А причината за земетресенията е съвсем ясна - движението на тектоничните плочи. Когато 2 плочи се трият, винаги има места където те "засядат" една спрямо друга, "задират се" и там се натрупват колосални количества енергия. НИКОЙ на този свят не може да предвиди кога точно силата която се е натрупала ще е достатъчна за да "скърши стърчушката" която пречи на свободното движение на плочите. Точно както няма математически метод който да каже в който точно момент една огъваща се стоманена пластина ще се счупи, или един болт ще се скъса от натоварването. Математиката и металознанието могат само да кажат че примерно при 100 кила болта със сигурност ще е здрав, а че при 200 кила със сигурност ще е скъсан, но дали ще се скъса на 137, или на 152 ... тук са безсилни. А при тези движения на тектоничните плочи дори не е съвсем ясно кое в какво е заседнало, каква е якостта му, и какви са силите които действат. Така че науката може да каже "Пичове, в тая зона ще има земетресения - просто там е мястото където плочите се трият. Но кога и колко силно ... сори." Да, колкото по-дълго време няма земетресение, толкова по-голяма е вероятността там да се трупа напрежение, което все някога ще се освободи. Така че в такава зона СЪС СИГУРНОСТ ще има земетръс, дори може да се твърди че колкото по-дълго време е било спокойно толкова по-силно ще бъде земетресението, но ... кога и колко силно ... Божа работа. Точно като един болт - китайския болт ще се къса лесно и трясъка при късането му ще е слаб, докато един високоякостен качествен болт ще може натрупа значително по-голямо количество енергия, и при скъсването му пораженията ще са значително по-големи.
А понякога природата изненадва, и чупи плочата на място където никога досега не се е чупила, или двете плочи се закачат на места където досега не са се закачали ... тогава всичките теории стават на пух и прах.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия