Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.

Пневмо мотор свързан към генератор, вместо капилярка в климатика

(1/6) > >>

Vicho:
Винаги съм се чудел, как да превърнем големият коефициент на климатика, от топлина, в електричество. Хрумна ми идеята с пневмо мотор, който е свързан непосредствено след компресора на климатика, да заменим кондензатора и капилярата или ТРВ-то.А този пневматичен мотор да бъда свързан към генератор. По този начин ще превърнем топлинната енергия в механична, а от там в електрическа .Ако един пневмо мотор неможе да редуцира налягането дотолкова, че да е в нормите на работното налягане на работният фреон в испарителя, непосредствено след него се монтира фтори, също свързан към генератор и така докато уползотворим топлинната енергия максимално, и е превърнем в електрическа.   Можем да го наречем топлинна-помпа-генератор. Аз съм по фреоновата част, да видим има ли някои в пневматиката.

valex:
Vicho
Дай иформация за налягания и температури преди капиляра и след него. От там да се търси с какъв механичен преобразувател да се замени.

Vicho:

--- Цитат на: valex в Март 24, 2013, 10:15:41 pm ---Vicho
Дай информация за налягания и температури преди капиляра и след него. От там да се търси с какъв механичен преобразувател да се замени.

--- Край на цитат ---
В момента имам компресори на R22, високото налягане при нормална работа на климатика е 26-7 бара, а ниското от 4 до 1./ 60 градуса примерно и 0 градуса.  Но високото не е от значение, ние ще го направим колкото ни е нужно за пневмо мотора, за да не го повредим. Това налягане 27 бара, ако не работи вентилатора на кондензатора го вдига за секунди. Преди капилярата налягането е с няколко бара по-малко, да кажем 24 и оттам ме хваща яд, от къде на къде ще губим това налягане в триене през капилярки или ТРВ, от 20 до 4 бара, вместо да го накараме да работи ;D. И това при условие, че климатика работи и отдава топлина. Ами, ако не ползваме кондензатор и дросел и направо от компресора фреона преминава през пневмомотора, и директно в изпарителя, тогава ефекта ще е най-голям. 

valex:
Друго което е важно е дебита колко е.
Ако се вземе това http://www.onlinemashini.bg/gaykovert-pnevmati4en-udaren-1-2/3702 налягането горе-долу ще стане, но иска дебит май към 100-150 литра в минута. Е вярно е че това е за максимална мощност.

Vicho:

--- Цитат на: valex в Март 25, 2013, 08:30:53 am ---Друго което е важно е дебита колко е.
Ако се вземе това http://www.onlinemashini.bg/gaykovert-pnevmati4en-udaren-1-2/3702 налягането горе-долу ще стане, но иска дебит май към 100-150 литра в минута. Е вярно е че това е за максимална мощност.

--- Край на цитат ---
Това е истината: http://www.tonson-motor.com/bg/vane_air_motor.htm   :'( Серията V6, V8 са най-подходящи.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия