Справочници, схемотехника, теория > Електротехника

Четкови и Безчеткови правотокови електродвигатели - схеми и линкове

(1/1)

Maistora52:
Здравейте!
Изпитвам остра нужда от схеми и чертежи на НАМОТКИТЕ на четкови и без-четкови правотокови електродвигатели. Ако трябва да броя до 24 - одма! - за да видим, дали това, което обяснявам по-долу и това на снимките може да се употреби?!
И всички възможни техни решения... плюс механични и електронни регулатори на скоростта им.

Имам "набавени" много статори (статорните/ламелни тела заедно с намотките в тях, които се набиват в корпуса) от/за променливо токови ел.двигатели) - май всичките трифазни, и се чудя??? - как да ги употребя за целите на нашия форум - Свободната енергия. Виж на снимките.
Имам и разни други, обикновени правотокови - на 24 V, един тягов от електрокар и променливотокови - на 220 и 380 V - моно и трифазни... "пълна лудница" - от вентилатори, от прахосмукачки, от перални, от центрофуги и пр. - "адска лудница"!
Имам и две дузини разни видове трифазни втора употреба комплектни ел.двигатели - и там е същият въпрос... помагайте, че знаете - не съм по тоците.
А за отпадъци не бих ги дал...
Ето едно линкче за безчеткови правотокови електродвигатели...
http://buehlermotor.exportpages.bg/productdetail/1091181429-1.htm
Интересува ме, как готовите статори за трифазни ел.двигатели чрез разни хитринки - кондензатори и пр. - да ги накараме да се въртят на 12-24 волта, в краен случай на 36, 48, 60 но максимум 96 волта. Няма място за повече от 8 бр. х 12V акумулатори.

CPU:
Не е толкова трудно.
За безколекторен:
Схемата на намотката зависи от броя на зъбите на статорния пакет който си намерил и броя на чифтовете полюси на възбуждането. Ако пакета е с  24 зъба ( трябва да са кратни  на 3), тогава трябва да направиш ротор на който по периферията да залепиш 16 магнита (8 чифта полюси).  Трудното е изработката на ротора, другото е лесно.

Навитите за 220 волта статори няма как да използваш при по-ниско напрежение, трябва да се пренавиват.

Maistora52:
Показаните горе статори са за неизвестно напрежение - вероятно 380 V, защото са с т.нар. 24 "зъба" и са свързани като на следващата снимка. Има три извода, само не знам кое е вход, и кое изход.
Имам и друг въпрос: Тези железни 24 "зъба", ще се привличат много силно от магнитите, и това май е много кофти?
Гледам един руснак в Ю Туб, че е направил такава "конверсия" на ротора с наредени на него магнити, обаче трябва още да ми се обяснява:
Казваш CPU, че трябва да се наредят 16 магнита срещу тези намотки, но не разбирам това "8 чифта полюси" като как да са разположени? - предполагам всеки чифт да е от две срещулежащи страни на оста, насочени един към друг на привличане. Следващият чифт - обратно на първия, и така до края - получава се точно S-N-S-N-S-N...
Ето и линка с руснака - оказа се украинец, да го видим пак:
http://www.youtube.com/watch?v=CrWg_3SRvGY
... Защото моите магнити за целта са точно като неговите - кръглички и мънички - 10х9мм:, а неговите са още по-малки на височина - около 4-5 мм х 10мм.

getca:
  Здрасти, Майсторе, туй нещо не е толкоз лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Искат се познания за конструкцията, работата и принципите за формиране на провенливотокови намотки, секции и т.н. Това ме накара да  се разровя из моите бумаги и сега чета един учебник за ел.техникумите - "Електрически машини". Като бивш възпитаник на такова учебно заведение си помислих, че ги помня нещата, но се наложи да попрочета туй-онуй  ;D
  Та, на въпроса...според твоята рисунка намотката е трифазна, еднослойна, равносекционна, 4бр. полюси, 24 канала. За яснота ще прикача картинки с разгъната схема на намотката и зонирането на котвата. Зоните на котвата показват фазната намотка - А, В или С и страна на секцията - край/начало.
  Първите две картинки илюстрират принципа на индуциране на променливо е.д.н. в единична навивка и съответно цяла намотка. Следващите две картинки показват как се образува двуполюсна, еднослойна, променливотокова намотка и зониране на котвата със зоновата таблица. Последната картинка е на твоята намотка. Ако разгледаш внимателно схемите бързо ще схванеш принципа на работа, мисля. Следващата стъпка е да нарисуваш на един лист разположението на магнитите с полюсите им. А самата изработка на ротора кой, как и от какъв материал ще я направи е отделен въпрос.

Е, това от мен засега. Поздрави...

gvg:
http://vbox7.com/play:fc0b39b8 Това ми харесва.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия