Автор Тема: ECU Megasquirt  (Прочетена 24016 пъти)

vdomov

 • Гост
ECU Megasquirt
« -: Февруари 28, 2013, 01:38:10 pm »
Electronic Fuel Injection Компютър за управление на впръскването на гориво в ДВГ.
Цитат
МЕГАСКУИРТ-що е то и има ли почва у нас?

написано от User: valentino във форума http://www.bmwpower-bg.net/forums

    Още от самото начало заявявам че не претендирам за изчерпателност.Просто правя описание на български.А който се интересува от подробности може да се регистрира и попита във форумите на съответната електроника.
    Всичко започва от тук http://www.diy-efi.org/efi332/index.htm от Брус Боулинг и АЛ Гриппо.
    След това се появява нов проект от същите автори-наречен Мегаскуирт(МС).
    Появяват се няколко вида платки версия 1,версия 2 и версия 3.
    Всички те произхождат от версия 1 и се различават само по това че ел. схемата е допълвана и платките съдържат необходимите елементи.
    Различаваме Мегаскуирт I и МегаскуиртII. Разликата е че Мегаскуирт I използва процесор MC68HC908GP32CP(8 битов). Мегаскуирт II използва друг процесор(16 битов) "мислещ" по-бързо и монтиран на малка платка наречена daughterboard, която се монтира на мястото на 8 битовия процесор. Понеже процесора е на цокъл замяната се състои от изваждане на 8 битовия процесор(ако е монтиран) с отвертка и поставянето на daughterboard(16 битовия). Платката също така може да управлява и стъпков мотор за празен ход. Daughterboard може да се купи отделно(мисля че цената е около 70 долара в Америка) и да се монтира от всеки собственик на МС.
    Появяват се и различни клонинги на МС-Мегаскуирт VTED, VEMS(познат и като Мегаскуирт AVR) и други. Всички те използват 8 битови процесори.
    ВЕМС използва процесор на Atmel, Мегаскуирт VTED използва един от вариантите на 8 битовия процесор,но SMD(за повърхностен монтаж)-свалянето се извършва с поялник.
    МС използва процесори на Моторола.
    Приликата е че всички използват една и съща управлявяща програма-тази на МС.
    МС е разработен като евтин вариант на за замяна на оригиналното ЕКУ и въпреки това има много възможности.
    Впоследствие се появяват Микроскуирт(малко по-голям от цигарена кутия) и с 16 битов процесор.
    В момента създателите работят върху Ултра Мегаскуирт който е с 32-битов процесор на Моторола.
    Основно възможностите на МС са три-Fuel only,Fuel&Spark,Ignition only.
    Може да работи с двигатели от 1 до 12 цилиндъра.2 или 4 тактови.
    Дюзите могат да бъдат високоомни или нискоомни(за версия 2 или 1 се добавят елементи допълнително).
    Може да работи с различни температурни датчици за водата и входящия въздух по двигателя. Ако датчика е нестандартен показанията се коригират с програмата EasyTherm.За да се запише обаче ви е необходим програматор, защото този запис стои записан вътре в самия процесор.
    МС може да работи с няколко варианта на запалване-дистибуторно, Wasted spark, EDIS, COP(с малка "хитрина" и работи като Wasted spark).
    Може да използва сигнала от високоволтовата бобина(само за Fuel only) за да впръсква горивото или VR(БМВ и други) или Hall(Opel и други) сензори за да командва впръскването и запалването.
    МС може да работи с две горива с отделни запалителни и горивни карти, както и бензин+NOS.
    Картите на запалването и горивото са 12х12 стойности. Между две съседни стойности МС интерполира(усреднява)-това ще рече че ако в горивната карта например имате две съседни стойности 7 и 9 градуса, то при преминаване между двете стойности МС ще промени центровката плавно на 7-8-9 градуса.
    МС има възможност да управлява и бууста чрез електрически управляван wastegate. За бууста има отделни таблици, така че можете за отделните горива или бензин+NOS можете да определите различен бууст на различни обороти.
    Може да работи като тракшън контрол-има си отделни настройки.
    Ако използвате колата постоянно в планинска местност може да добавите непрекъсната барометрична корекция,обаче трябва и да добавите втори МАР сензор който трябва и да е същия като първия(основния).
    Може да работи в режим Alpha N,от МАР сензора или комбинация от двата-Hibrid Alpha N.
    Може да работи от МАР или MAF.МАР-а се подбира в зависимост от целите. За атмосферни мотори-датчик до 1,15 бара. За принудително пълнене(турбо и суперчарджъри) има на разположение 2,5 бара, 3 бара и 4 бара. Имайте предвид че тези датчици показват и атмосферното налягане което е 1 бар. Тоест смятаме да караме до 1 бар бууст+1 бар атмосферно налягане-значи ни е нужен датчик за 2 бара.Значи взимаме този за 2,5 бара.
    Може да имате 2 или 3 цветен Shift light.
    Може да включите knock сензор чрез малка външна платка.Сензора обаче трябва да е резонансен(теснолентов-за определената резонансна честота на мотора).Поставят се основно на японски коли.
    Бош сензорите са широколентови и "чуват" повече честоти.Което означава че освен чукането(на аванса) ще чуват и други шумове.
    Тук е голямото предимство на Вемс-той може да работи с два широколентови knock сензора и програмно да настройвате(филтрирате) и изрежете излишния диапазон,за да се "чува" само чукането(на аванса).
    МС може да работи без ламбда сонда,с теснолентова(narrow band) или външна на МС широколентова(wide band) ламбда с контролер.
    Вемс обаче съдържа в себе си контролер за две широколентови сонди Bosch LSU 4.Тоест освен Вемс си купувате само ламбда сондата(датчика които се завива на изпускателните тръби).
    МС може да следи температурата на газовете в изпускателните тръби след малка доработка(външна)+ датчика на самите тръби.
    Към Вемс обаче може да включите два датчика директно-той има в себе си необходимото.
    Ако решите да правите(монтирате сами) МС по колата си е най-добре да се посъветвате с някой от форумите, защото не всички функции могат да се ползват едновременно. Към МС може да се включи и MegaView(Мегадисплея), за да "виждате" температури, налягане/вакуум от МАР сензора и други без да е необходим лаптоп. С 8-битовия МегаскуиртI можете само да виждате, докато с МегаскуиртII можете и да променяте някои данни. Вемс също има тази възможност, но на по-голям дисплей и с включената клавиатура от компютър можете да правите настройки и без лаптоп.
    Вемс има една уникална възможност-той има вграден имобилайзер и чрез I-button(с големина колкото монета и с уникален номер).
    МС може да логва само чрез лаптоп,докато Вемс може да логва на 32 МВ ММС карта.
    Едно от предимствата на МС е че може да се купи като кит за сглобяване и собственика сам да го сглоби.Не изисква никакви специални инструменти освен поялники клещи резачки.Това обаче за мен е и най-големия недостатък-огромна платка с големи и разхвърляни елементи. Трудно може да и се намери място.
    Вемс също може да се поръча на части, но там трябва и поялник с горещ въздух. Най-малкото което може да поръчате е само платката струваща около 40 Евро. Ако се изработи в България обаче би струвала 3-4 пъти по-евтино. Може би са смятали че не може да се прекопира, но скоро ще видим и тази работа.

Някой по-горе беше питал за зъбното колело.В момента МС декодира от зъбно колело 60-2.

Обикновенно се копира платката на МС 2.2 защото е проста и става лесно, обаче на МС 3.0 е четирислойна и много малко производители могат да я направят. Относно проблемите при МС-клонингите най-вероятно е да се получат reset-s на процесора. Към такива неща е склонно всяко цифрово устройство, особенно ако масата на платката е тънка, а и до захранващите изводи възможно най-близко(до изводите) се поставят керамични кондензатори за да се избегне. Погледни че на платката на МС 2.2 най-близките кондензатори са на една ръка разстояние(изводи 1-2,19-20,31-32). Обаче аз не смятам че платката на МС 2.2 е разработена най-добре(оригиналната).
За кнок сензора в МС се добавят две интегрални схеми на малка допълнителна платка.За монтирането на самия сензор от МС-форума препоръчваха на един Мегаскуиртър да го захване за всмукателните тръби отдолу.МС обаче иска резонансен(с резонансна честота на двигателя) иначе трябва да се слага някакъв електронен филтър за да "чува" само детонациите ако е широколентов.

Нека да внесем яснота.
Декларирам че до ден днешен не съм сглобявал и продавал нито МС, нито Вемс. В нито едно мнение което съм написал не се казва или посочва да купувате неоригинални продуки. Обаче когато е за лично ползване и купувам интегрални схеми и транзистори за своя МС(които са американско производство и чрез американски дилъри) смятам че достатъчно подхранвам (макар и малко) Американската икономика.
Jamie-да разбирам ли че този МС за БМВ-то М30 мотор за който пишеше в МС форума че имате проблеми с запалването е с оригинална платка? Ако е така -радвам се. Обаче всеки в България би предпочел да купи неоригинален за 250 лева пред оригиналния за горе-долу 250 долара и да чака за него 1-1,5 месеца. За цени на всяка отделна част за МС съм написал преди 1 година в тук http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=25571&postdays=0&postorder=asc&start=15.
Ако исках да сглобявам МС досега да съм го направил.
За Вемс доколкото знам от руския форум проблема е в скрития софтуер, а не в копирането на платката. И ако трябва да си размърдам "сивото вещество" за да променям,адаптирам и пиша софтуер нещата отиват в съвсем друга посока. Освен това Вемс е клонинг на МС който е с променен софтуер и платка но използващ управляващата програма на МС(макар и малко променена)-излиза че и те са пирати и трябва да плащат лицензни права на Б.Боулинг/А.Гриппо.
И въпреки това аз ще се опитам да си направя Вемс за да видя толкова ли е добър,колкото пише. Друг е въпроса дали после ще остане на колата или ще направя нещо ново.

ВЕМС е базиран концептуално на МС, но в схемотехника и фърмуер няма общо (освен някои алгоритми). Спазва същия комуникационен протокол - голяма работа, това ако го броиш за общо - да.

Реших да поръчам оригинална платка на Вемс.
Темата я пуснах за да сподели и някой друг дали е доволен или недоволен от МС или Вемс.Но никой не сподели. Дори за предимства-недостатъци. Аз бих се радвал повече на техническите обяснения и трудностите при монтажа, особенности при настройката. Така че за мен няма нищо ценно в нея. Просто няма какво да науча.

Понеже стария ми Мегаскуирт(МС) ми се струваше с голяма платка и нефункционален седнах и си разработих нова платка.По ирония на съдбата платката,която "оживя" беше 13 поред версия(бях стигнал даже до 20-та версия).Ето какво се получи:

Сравнени са четири платки: -горе вляво ВЕМС, -горе вдясно Мотроник 1.3, -долу вляво Мегаскуирт 2.2 и долу вдясно моято платка.
Ако случайно снимката не излиза можете да я видите в личната ми галерия.
Какво толкова има на платката?
-шест броя транзистори за два реда високоомни(нискоомни) инжектори.Управляват се едновременно или поотделно един от друг.Превключването става от управляващата програма.Възмажно е да управлява два вида инжекция(бензин/газ или стъпална "staged" инжекция)
-максимум три броя драйверни запалителни транзистори за директно управление на бобини(6 цилиндров wasted spark)
-мощен транзистор за управление на моторче за празен ход с 2 или 3 извода тип PWM
-един мощен транзистор за управление на бууст-контрола чрез електрически клапан(нормално входа иизхода не е свързан към нищо и входа може да се свърже към изход на процесора по избор с късо кабелче)
-два входа за VR сензори(обикновенно се ползва само един,втория е за СОР запалване)
-могат да се монтират два миниатюрни за 2.5 , 3.0 или 4.0 бара МАР сензора един до друг или два нормални 2.5 барови един върху друг(втория е за барокорекция ако колата се кара често в планински райони,иначе не е необходим)
-тахометричен изход за подаване импулси директно на оборотомера
-два канала "shift light"(всеки се настройва поотделно от програмата)
-вход за кнок сензор по оригиналната схема за МС(схемата не е най-добра но нямах време за експерименти)
-кнок изход за малка лампа(около 1 ват) или светодиод за да се вижда кога се получават импулси от кнок сензора
-транзисторен изход за управление на реле за NOS или водна инжекция/ел. вентилатор (с настройваема температура от програмата)
-вход с транзистор за превключване на две карти за две горива или едно гориво/NOS(остава външно да си монтирате ключа само)
-EGT вход,но трябва да се калибрира(аз не смятам да го ползвам и не съм купувал сензора,за да го калибрирам).Притеснява ме единствено това че е близо до стабилизатора,който нагрява леко,да не лъже с показанията,но пък в МС EGT се ползва само за индикация и не се взема предвид от МС(тоест МС не прави никаква корекция по EGT).
-изход от интегрална схема за показване на налягане/вакуум от МАР-а на стрелкови уред или външна допълнителна скала (като буустметър).Аз мислех да ползвам само уреда на разходомера(така и така вече не работи) за тая цел,но нямам време да разглобя таблото и да го преправя.
-изход за реле за горивната помпа
-всички стандартни входове за МС като температурни датчици,ТПС и ламбда.
Монтирах го в кутията на Мотроника.Изглежда така:Изображение.
Ако снимката не се отвори я има в личната ми галерия.
Прозрачния кабел с червената ивица е там поради това че имам Megaview LCD дисплей.А онова златистото дето седи накриво под кабелите е резистор,който е необходим за третия извод на PWM моторчето за празен ход.МАР сензора е миниатюрен.
В момента работя с високоомни дюзи 175 сс (оригиналните са 136 сс) свързани са на изход 1(втория остава за газов инжектор),една бобина(оригиналната) и всички оригинални датчици за Мотроник 1.3,+вход за кнок и изход за кнок- лампа.
Първите тестове на колата бяха още на 29 март.Повозих се около час,на различни обороти включително и 6000.Нямам нито един ресет на процесора.Единственото нещо което нагрява леко е 5 волтовия стабилизатор за процесора,но това е много слабо и е нормално.Доволен съм.
Засега толкова.

ludiagsm написа:красота :P най-якото е 4е с тези малки размери на платката си ползваш стандартнта кутия и конектор :yes:

Може да ползва и други конектори със стъпка 2.54 мм за датчиците и 4 мм стъпка за бобините и инжекторите,но те както и 37 изводния за оригиналния МС не са влагоустойчиви.Затова не ги ползвам,но съм го предвидил като вариант.С оригиналния Мотроников по-добре,а и като затвориш кутията на Мотроника не личи какво има вътре.
Колкото до платката-можеше и по-малка да стане ама човек трябва да знае къде да спре.

M3CSL не знам към кого е въпроса ти но на платката има монтиран МАР(моят е миниатюрен до 2.5 бара.На снимката на кутията от Мотроника може да се види по-нагоре и малко вляво от сините стърчащи неща) който се ползва.Моят дебитомер съм го блокирал механично на максимално отваряне и стои там единствено заради датчика за температура на входящия въздух.

За този 8-битовия процесор има код "hi-res 09"(high resolution) за управление на много големи инжектори.Мисля че управлява 3 или 4 пъти по-точно от обикновенния код,но изискването е инжекторите да бъдат само високоомни.Нискоомни инжектори вече не може да бъдат управлявани.
16-битовия процесор няма възможностите(като входове/изходи и функции) като 8-битовия въпреки че "мисли" по-бързо.16-битовия процесор се продава отделно само от създателите на МС и може да бъде поставен на всяка МС-платка вместо оригиналния 8-битов процесор.

Тук 7805 не може да се ползва защото като ти отслабне акумулатора няма палене.Ползва се LM2937-5 или TS2937-5 които пак са линейни стабилизатори,но специално проектирани за автомобилни приложения и за нисък пад на напрежение(low drop) около 0,6 волта.Тоест при напрежение над 6 волта на акумулатора трябва да запали.Загряването идва от това че стабилизатора е отдолу на платката и се охлажда през медта на масата.Тоест не е свързан с кутията на Мотроника.Но така е и МС версия 2.2 .В действителност температурата беше около 40-45 градуса,което е нищо за такъв тип стабилизатор.Аз мисля че е излишно да се ползва импулсен стабилизатор защото може да прави смущения,а и при изсъхване/прекъсване на филтриращия кондензатор ще се опече процесора.
Интересно е да видите как е проектиран да се охлажда стабилизатора на ВЕМС-а(той също е линеен-LM2940-5).На практика там няма на какво да се охлажда-толкова е малка площта.

Импулсния стабилизатор има по-голямо КПД и отделя по-малко топлина,но външните елементи са около него са повече.Този стабилизатор е избран от конструкторите,защото има много малко елементи около него(три кондензатора само) и защото има вградена защита от претоварващи импулси от -18 до +60 волта.
Тук задължително се ползват танталови кондензатори,но и те се повреждат макар и след по-дълга работа.Аз лично не знам да има нещо вечно.

Това че не сме писали в темата не значи че нещата стоят на едно място.
Засега платките се държат добре.Има леки модификации на платката.С цел да е по-универсална преработих частта предвидена за поставяне на транзистор управляващ бууст-контролера когато не се ползва такъв транзистор да се монтира на негово място четвърти драйвер за бобина ако е необходимо.Или накратко казано-максимум на платката може да се ползва бууст-контрол и три драйвера за бобини(максимум 6-цилиндъра wasted spark) или максимум четири драйвера за бобини(който иска пълен СОР с четири драйвера за четирицилиндрова кола или 8-цилиндров wasted spark).
Аз имам две коли и на двете имам монтирани такива платки.Само че на едната кола управлявам само аванса,защото е с карбуратор(Тойота Корола ЕЕ80).На БМВ-то се управлява всичко(беше с Мотроник 1.3).

За да не изглежда че стоим на едно място ето снимка на някои нови неща http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1707/531350373326814431.JPG.Отляво е Megaview-дисплея.Свързан с MS I-Extra Megasquirt показва температури,обороти на двигателя и доста други параметри на двигателя.Свързан с MS II Bowling&Grippo Megasquirt не само показва,но може и да променя някои параметри в MS вместо лаптоп.За съжаление с MS II-Extra Megasquirt не работи.
Горе в дясно е платка с процесор MS II.Поставя се на мястото на процесора MS I в цокъла на MegaSquirt-платката.
В средата в дясно съм направил по схемата на ДЕК МАР-сензори които могат да се калибрират с помпа и манометър на различно налягане по желание.Схемата се нуждае от усъвършенствуване защото в зависимост от температурата се мени показанието на налягането.
Долу в дясно е показаната платка се поставя при триизводни PWM-моторчета за празен ход(като при мотори М20,М50 и др.) защото се оказа че схемата която ползват оригинално в Мегаскуирта с резистор свързан към третия извод на моторчето не винаги работи добре.
В момента основната платка е с означение 2.22.Освен че обозначението на елементите частично е както при версия 2.2 друго общо няма.Платката е с възможност да се монтират повече неща по нея от оригиналните версии 2.2,3.0 и 3.57 .Има възможност да се монтират 4 драйвера за бобини и елементите четящи от два датчика(без значение кои какъв е-Хол или индуктивен) за да се направи Coil On Plug запалване.Има си място и за монтиране на транзисторите за управление на високоомни/нискоомни дюзи както при версии 3.0 и 3.57.Могат да се монтират и два МАР-а(единия е за барометрична корекция).Има място за монтиране на усилвател на сигнала от EGT(термосонда в изпускателния колектор показваща температурата на изходящите газове) и за два канала(с две независими лампи или светодиоди и с две независими настройки) shift-light светлини.
Следваща ми идея е да направя малка промяна на платката за да може да се постави и акселерометър(G-force meter) за да може да се измерва ускорението.Засега MS I-Extra само има тази възможност.Надявам се до края на април да стане реалност.
Друг вариант по който работя е да създам платка на която MS II-процесора да си е запоен на основната платка(както си е при всички Мотроници например),а не да е на цокъл и да се вади както сега.Надявам се до края на април да е готово,но поради липса на време може и да се проточи повече.

Полезни линкове:
http://www.microsquirt.info/
http://megasquirt.info/
http://www.megamanual.com/index.html
http://www.msgpio.com/forums/index.php
« Последна редакция: Февруари 28, 2013, 01:53:51 pm от vdomov »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 461
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: ECU Megasquirt
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2013, 01:53:04 pm »
« Последна редакция: Февруари 28, 2013, 01:55:18 pm от valex »

a_panov

 • Гост
Re: ECU Megasquirt
« Отговор #2 -: Март 13, 2013, 04:25:00 am »
Megasquirt в действие!Неактивен m1t1k1

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 19
Re: ECU Megasquirt
« Отговор #3 -: Август 25, 2016, 11:26:09 am »
Здравейте, някой да знае кой модел и какво изобщо е това в приложения файл ???

Неактивен m1t1k1

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 19
Re: ECU Megasquirt
« Отговор #4 -: Август 30, 2016, 10:38:10 am »
на каква цена са тези продукти?

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Re: ECU Megasquirt
« Отговор #5 -: Ноември 10, 2017, 11:03:00 am »
Кой може да направи МС 2?

Неактивен kingstong

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 18
Re: ECU Megasquirt
« Отговор #6 -: Ноември 10, 2017, 12:41:34 pm »
Кой може да направи МС 2?
Пиши ми на мейла.