Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори
Нискооборотни генератори
Seeker:
Явно не сте брали ядове с мултипликатори. Основния проблем е КПД, в зависимост от предавателното число, изпълнението и точността на изработката, КПД варира между 30 и 70-%. И като умножиш КПД по входящата мощност се оказва, че "цялата пара от котела отива в свирката на парахода" . Затова се правят нискооборотните генератори .
valex:
Според мен и малко трудно е на тези малки любителски перки да се сложи и редуктор.
Естествено най-добре е да има автоматична скоростна кутия да оптимизира режима на генератора :)
Радико:
предавателният механизъм на велосипеда е повишаващ редуктор. Ако имаше такова ниско КПД то карането на велосипед щеше да е много по уморително от ходенето пеша, а да не говорим от бутането му. Пък то всеки предпочита да го яхне вместо да го бута.
Maistora52:
Моля, не измествайте темата за НИСКООБОРОТЕН ГЕНЕРАТОР, към редукторите...
От обикновени механични домашно пригодени редуктори има елементарна практическа полза САМО ако имаме постоянно въртене на двигателния вал... постоянна скорост на вятър, на вода, или евентуален ДВГ.
Каквито и перки да се слагат - няма ли постоянен въртящ момент или скорост - ефектът винаги ще е печален...
Освен това, не могат да се пригаждат каквито и да е видове редуктори... Най-неподходящите за една вятърна турбина са тези, които са с верижна предавка и венци. Там има огромни загуби на енергия... Това дето си говорите за велосипедните зъбни предавки го забравете - имам личен горчив опит с тях... не случайно вече излизат карданните велосипедни зъбни предавки, и то конусни или наклонени... не прави, при които (правите) има някои неудобства и енергийни загуби.
В тази тема е място за разискване на направата на статорните бобини - най-вече - брой намотки, диаметър на проводника, активна площ върху която въздействат магнитите и особено нейната форма - правоъгълник, кръг, трапец и пр, височина на бобините, форма и размери на вътрешният отвор, респективно външните размери и форма... кой как изчислява бобините и т.н.
И спрете да се джафкате за глупости, че съм срещал и насмешливи отзиви по други форуми - за НИВОТО ни...
Поздрави!
Maistora52:
Ето ви тема за размисъл и ако можете - помогнете ми да направя качествено електрогенериране.
Прилагам схема на моята разработка на Статор, с 6 (шест) бобини и 6 (шест) магнита - на изхода ше имам Монофазен ток... не ми трябва трифазен.
Диаметърът на диска върху който са монтирани бобините е 30 см.
Магнитите са феритни, с размери 75х50х15 мм. Оказаха се доста по-силни от очакваното.
Към вас имам следните въпроси:
1. Правилно ли предвиждам формата на активната площ на бобината? - на схемата е оградена с червен молив и прилича на яйце с тъпата страна навън. Средните размери на това "яйце" са 85х110 мм.
2. Какъв най-малък може да е вътрешният отвор? - на схемата са 15х40 мм.
Предвиждам височина на отделната бобина (около) 45 мм - като предвиждам луфт между бобините и магнитите около 3-5 мм. - и така общото разстояние между магнитите (ще има ДВА диска с магнити от двете страни на бобините) се получава 55 мм. Оттам нататък силата на притегляне между тези магнити започва да отслабва.
Сечението на отделната намотка е правоъгълно с размери 35х45 мм.
3. Питам: Какъв най-голям диаметър на проводника (нещо между 1,5 и 2,0 мм) да избера, за да изкарам най-голям ток (Ампери) при необходимо напрежение около 13-15 волта?
Ще имам на изхода и изправяне с Грец.
Помогнете ми да изчисля и дължината (в метри) на съответния по диаметър проводник за една бобина - чувал съм нещо за средна намотка, средна дължина, обаче ми е мътна работа!!! Оттук трябва и да се изчисли какво ще е теглото в Кг на този проводник за една отделна бобина, защото го продават на килограм, а не на метър.
Очаквам сериозно и пълно отзоваване, защото "ножът е опрял о кокъл" - до средата на Март, трябва да съм готов и със завършен Статор.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия