Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства
Направи си сам Супер Кондензатор
Maistora52:
Значи съм разбрал погрешно за "Тесла" - помислих, че искаш да видиш на фирмата "Тесла" автомобилният електродвигател.
Иначе в ЮТуб ми се струва, че съм виждал електродвигатели според концепции на Никола Тесла. Бръкни там!
@praktik:
--- Цитат на: Maistora52 в Февруари 11, 2013, 09:18:14 pm ---Кажете тогава кои са тези материали с голямата диелектрична проницаемост.
@Praktik, какво означава в тази формула "заряд" - в какво се мери (в Кулони ли), и какво е "потенциал" - и той в какво се мери... Обяснете моля като на абориген....
--- Край на цитат ---
Зарядът е в кулони , потенциалът в напрежение. При малък заряд , тоест малко кулони - (количество електричество) , може потенциалът - (напрежението) да е ниско , и обратното.
Ето една таблица за относителната диелектрична проницаемост на различните вещества:
Относителна диелектрична проницаемост на някои вещества
при 18 °C и честота 50 Hz (в случай, че не е дадено)
Вещество εr Вещество εr
Вакуум 1,0
Въздух 1,00059
Акрилнитрил-бутадиен-стирол (ABS) (30 °C) 4,3
Алуминиев оксид 7
Амоняк (0 °C) 1,007
Бариев титанат 103–104
Бензол 2,28
Суха земя (почва) 3,9
Влажна земя (почва) 29
Стъкло 6–8
Глицерин 42,5
Гума 2,5–3
Суха дървесина 2–3,5
Калиев хлорид 4,94
Специална керамика bis 10.000
Метанол 32,6
Петрол 2
Полиетилен (PE) (90 °C) 2,4
Полипропилен (PP) (90 °C) 2,1
Порцелан 2–6
Пропанол 18,3
Парафин 2,2
Хартия 1–4
Политетрафлуоретилен
(PTFE oder auch Teflon) 2
Пертинакс (Епоксидна смола) 4,3–5,4
Полистирол-пяна
(Стиропор ® BASF) 1,03
Танталпентоксид 27
Вода 80,1
Вода (f = 2,54 GHz) 77
Лед (−20 °C) ≈ 100
Лед (−20 °C, f > 100 kHz) 3,2
Алуминиев оксид 9,9
Слюда 5,4
Кварц 3,8
Тефлон 2,1
Силиций (чист) 11,8
Морска вода 72
Това тук е абсолютната диелектрична проницаемост на вакуума:
8,8541878176 × 10-12 F/m (C2/Jm),
@praktik:
До , майстора , в уикипедията може да видиш информацията , влизаш в уикито и изписваш "диелектрична проницаемост", но тази таблица е само за някои материали , за други не знам трябва да се потърси по обширна информация. Някой от форумните колеги да помогне :)
sednal:
До колкото си спомням ( беше отдавна) суперкондензатора не можеше да се зарежда до високо напрежение( беше нещо от порядъка на 0.7В). Трикът беше, че до това напрежение твърдият електролит не се разлагаше, а само се йонизираше. От там и големият капацитет.
getca:
--- Цитат на: getca в Декември 14, 2008, 01:49:52 pm ---Устройство, принцип на работа, видове, приложение на суперкондензаторите...
http://www.tllmedia.bg/engineering-statii.aspx?br=19&rub=183&id=438
Копие на страницата е в прикачения файл... ;)
Енергиен модул от суперкондевзатори...http://greentech-bg.net/?p=1976
--- Край на цитат ---
Нещата са не само интересни, но и доста обещаващи в практическа насока. Преди време разглобих един цифров фотоапарат, щото прекъсваше нещо по захранването и гледам вътре на платката запоена една джаджа странна. Първо помислих нещото за батерийка, но не би, оказа се именно малък суперкондензатор. Някъде из форума бях писал и прикачил файл с данните. Понеже не ми се рови, прикачвам файла отново. Информацията в него говори много за качествата на тия елементи.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия