Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Къде се съхранява заряда на кондензатора?
Maistora52:
Добре де, хайде кажете го на чист български, къде в крайна сметка се съхранява заряда? - Аз си го мислех първоначално, че ще е в диелектрика, но после реших пък (въобще не съм внимавал в час по електротехника), че ще е в електродите.
Филмчето доказа първоначалното ми мнение - че заряда се съхранява в диелектрика, ОБАЧЕ... нещо ме кара да обмислям още цялата тази ситуация... с диелектриците... стъкло, ебонит, текстолит и още един милион подобни... КАК статическото електричество в диелектрика - в случая с филмчето, стъкло - се превръща в "насочено движение на електрони", за да възникне в крайна сметка разряд, искра, мълния... Същият ми въпрос се отнася и до Йоните!
Извинете ме, но нека обясни някой като за ниво "физика за 10 клас" - КАКВО СТАВА?
Поздрави!
Аз май съм толстолоб!
getca:
Кондензаторът е пасивен електронен компонент, предназначен за временно съхраняване на електрически заряд.
Устройството на използваните в практиката кондензатори варира в широки граници, но те винаги съдържат два проводника, разделени от непроводящ диелектрик. При наличие на потенциална разлика между двата проводника, в диелектрика възниква статично електрическо поле, в резултат на което от едната му страна се натрупва положителен, а от другата — отрицателен заряд.
Идеалният кондензатор се характеризира с една постоянна величина, наричана електрически капацитет и измервана във фаради. Капацитетът е отношението на електрическия заряд на всеки от проводниците към потенциалната разлика между тях. При реалните кондензатори през диелектрика протичат известни токове и силата на електрическото поле има ограничения, а проводниците предизвикват нежелана индуктивност и съпротивление, които понякога оказват чувствително влияние върху теоретичния модел на работа на кондензаторите.
Източник http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80.
Та, oneman...не бързай да обявяваш някого за шаран, без той да е изразил ясно мнение по въпроса. Идеята да подкрепя Seeker беше относно четенето и придобиването на базови знания по този начин. Затова дори и да не знаех отговора на поставени въпрос просто щях да питам "чичко Гугъл" или пък да разровя дебелите бумаги.
valex:
Имаме две плочи във вакуум. Къде ще се натрупа заряда: върху плочите ли или във вакуума? :)
oneman:
getca,
къде в дебелите книги или в 'чичко гугъл' пише, че може да си разнасяш 'зареден' диелектрик,
след което да му сложиш 2 палстини и да получиш зареден кондензатор?
Ако си се обидил на 'шаран', извинявай.
valex,
добър въпрос. И аз имам подобен - какво става с въздушен кондензатор, ако духне вятър. :)
Виц:
Седят в кафето студентка първокурсничка и възрастен професор.
студентката: - Професоре, вие с какво се занимавате?
професора: - Изучавам астрономия.
студентката: - Оооо, ние това го изучихме през първия семестър.
;)
kalin:
Доста интересна тема (анкета).
Накара ме да си РАЗЧОВЪРКАМ мозъка и установих, че не знам.
А дали наистина някой знае????? ???
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия