Начало > Новини от света на технологиите

Разни идеи на хора с "пламнала глава"

<< < (61/104) > >>

svetlio760:
Оня ден ми се развали делкото и покрай драматургията с ремонта ми хрумна нова идея, макар, че тоя път може да я има някъде мислена- в горна мъртва точка, където горивната смес в цилиндъра на четиритактов двигател е сгъстена изскача искра от свещта, за да я възпламени. Какво би станало ако тая искра е много по- силна и нагнетява въздуха до такава степен, че не му е нужна горивна смес, понеже се нагрява достатъчно от искрата и в следствие на това се и разширява? Да кажем, че колата си има и гориво- то само ще добави мощност. Или обратно- искрата добавя налягане заради свръх нагряването на запалената запалителна смес! Да речем, че вместо обикновен акумулатор имаме литиево- йонна батерия 10-15 пъти по- мощна от оловната, която има шанс да вкара толкова ток!

montanar:
svetlio760 просто ще заместиш енергииноста на горивото с електроенергия.
Подхода би имал някакво предимство от към температура и време на изпълнение на процеса но само толкова.

juliang:
Няма да ти стигне разширяването на въздуха. Трябва да разшириш въздуха поне няколкостотин пъти, за да докараш налягането което се получава при изгарянето на горивото. Ще ти трябва наистна висока температура, и не съм сигурен че ще има материал, който ще я издържи. Едва ли има производител, който ще успее да пусне на пазара на раазумна цена двигател изграден от керамика и волфрамови сплави, а и това не съм сигурен че ще е достатъчно, защото температурата ще е хиляди градуси - релано ще имаш плазма в цилиндрите, която ще изяде всичко около себе си за минути.
Освен това водихме спор скоро "горене или експлозия се случва в цилиндрите", и макар че имаше несъгласни, реално в цилиндрите има горене - контролирано разширение, което трябва да се случи за определено време.
И накрая ще достигнеш до положението което спомена Монтана - ще изобретиш изключително неефиксаен ел. двигател... съвременните ел. двигатели имат КПД над 90%, а ти ще изхвъляш огромни количества топлина.

PyroVeso:
При един качествен правотоков електромотор с мощни неодимови магнити, преобразуването на електричеството в механична работа е с КПД 96-98%.
Докато ако използваш електричеството за да загряваш въздух, и да разчиташ на неговото разширяване, т.е. ако направиш термодинамична машина с електрическо подгряване, то нейното КПД ще е максимум 42-45%.
Няма смисъл!
Да не говорим за усложненията, за които споменава Юлиян...

Върти ми се из главата, че някой беше правил разсъждения какво би станало, ако се замени буталото в цилиндъра на ДВГ с магнит, а вместо свещ има ел.магнитна намотка, която го привлича във фазата на сгъстяването... Не мога да се сетя дали се беше отказал още на ниво теория, или беше правил някакъв прототип с обезкуражаващи характеристики...

Абе изводът е, че ако така или иначе ще си караш колата с електричество, то има много по-добри и ефективни варианти, отколкото да модифицираш ДВГ за работа с ток... За всяко нещо си има най-подходящ подход, а тук сме много далеч от него, и колкото и да подобряваме и модифицираме - няма да го постигмен по този начин.

Аtos:
Светльо, ти говориш за това:

http://www.auto-press.net/a:%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89---%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE

Но без гориво не става!
Да използваш въздуха като гориво в ДВГ (или работен флуид) е примамлива идея, но е все едно да разчиташ да си запалиш цигарата от искрата на пиезокристала, когато в запалката няма газ... :D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия