Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

ИКОНОМИЧНА, акумулираща печка на дърва - Ракетна печка

<< < (2/12) > >>

Maistora52:
Отдавна подозирах, че популярните у нас всякакви модели на печки с твърдо гориво не са ефективни, и тъй като от 8 години отново се отоплявам с дърва и въглища, непрекъснато ме тормозеше факта за тази неефективност. Имам т.нар. "пернишка" печка (висока и тясна, само за отопление), и т.нар. "шпор" - готварската печка с големия широк плот отгоре - и виждам голямата разлика в ефективността на двата модела. Рових се преди време по доста сайтове, и за т.нар. "руски" печки включително...
Изводите ми са събрани като цялостно решение в разработката на Valspa.
Евала, приятелю!
Това е горивна система, при която се оползотворяват докрай горивните газове съдържащи се в дървата на клетъчно ниво. Но само за дървата. С въглища, тази система няма да функционира. За това пък е свръх ефективна и икономична само с дърва, вероятно и с пелети, които не трябва да са от свръх-дребни дървесни частици.
Единствената забележка, която мога да направя, е, отправена към кюнците на Valspa - изглеждат ми като от поцинкована ламарина (като тези на улуците). Ако е така, веднага ги смени с обичайните, защото при нагряване на поцинкованата ламарина се отделят отровни газове и ... някой ще даде фира!!!
А сайта, който дава Oneman e като златно находище!
Страхотни сте, момчета!
Поздрави!

mzk:
Схемата на oneman много прилича на т.нар. "джамал". Тази нова година бях в къща, където имаше стая с джамал, стая с камина и стая с печка "Перник", която се казваше по друг начин и беше без типичните за пернишките печки тухли (само метал).

Джамала изби рибата, акумулира добре топлината и топли много ефективно. Камината и подобието на пернишката печка само дето дърва глътнаха.

ПС: джамала имаше 2 рамена, не само едно. Предполагам си има методи на изчисление, поне приблизителни, да не стане сакатлък.

oneman:
Майсторе,
не виждам причини да не гори въглища със същия успех.
Руснаците обсъждаха, че може да изгаря напълно дори нефтопродукти - масла и т.н.
Хитрината на тази печка е че се получава пълно изгаряне. Няма сажди и дим.
На изхода има са мо CO2 с H2O и изходната температура е до 100оС.

Интересно ми е как може да се модифицира горивната камера, така че
да не ползва въздух от помещението, а от външен въздуховод.
Това е начин да не се създава в помещението 'всмукващ' ефект, който вкарва
студ от всички пролуки в уплатнението на стаята.
Явно ще трябва да се затвори херметично входа за дървата.

На който му е интересно тука има обсъждане на всички подробности, както и на
други подобни конструкции. http://forum.anastasia.ru/topic_51677.html

Maistora52:
Относно въглищата - няма да е същата функционалност понеже въглищата имат други изисквания за своето разпалване и горене... Трябва да се усложни настоящата конструкция с нещо като скара на входа и всички допълнителни атрибути, иначе въглищата ще засипят и задушат пламъка и ще произведем само отровни газове. Освен това произвеждат и голямо количество сгур, за което трябват допълнителни решения. Да не говорим, че нагряването с въглищата ще разкриви до неузнаваемост тези тънки ламаринени варели, а може направо да ги изгори и продъни. В този смисъл виждам проблема с въглищата, но може да се реши със съответните допълнителни конструктивни промени.
Друго е също важно - входящият въздух е добре да си остане да влиза през луфтовете на вратите и прозорците, първо защото в помещението влиза пресен въздух, второ, защото той се затопля преди да влезе в печката, и трето - студеният външен въздух вкаран директно на входа на печката ще отнема много от топлината, ще става и по-трудно началното запалване. И ако говорим за луфтове по вратите и прозорците - те трябва да се допускат само в най-долните 45 см от височината на помещението. Оттам нагоре - топлото излиза обратно навън през тези луфтове и се губи като отопление на коридори и атмосфера.

mi68:
Здравейте,
Дървата съдържат C,H,O-високо кислородно съдържание. Въглищата (кокс) основно е С. Трябва да се добави водна пара и да имаме воден генераторен газ, примерен състав СО, Н. Стигаме до разработките на колегата EMM. Той е най-напреднал в практични технологии на горене и отопление с нефтопродукти+вода или ННО. Оптимизацията ще дойде от практично комбиниране на методи. Практически не се занимавам с тези технологии, само теоретично споделям знание.
Успех!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия