Автор Тема: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.  (Прочетена 16323 пъти)

kalinslav

 • Гост
Здравейте,

Отдавна чета коментарите в този форум, защото се интересувам от възобновяеми енергийни източници. Искам да открия темата за "Вятърна турбина тип Савониус с три перки". Приемам всякакви идеи, мнения и поуки, както и бих помогнал със същото, ако мога да съм полезен. Не бих искал, да разводняваме темата със сравнения, между турбините с вертикална ос на въртене и тези с хоризонтална ос на въртене. Предимствата и недостатъците са ми известни, и на двата типа. Но аз се занимавам само със Савониус. За мен са по-лесни за изработка, защото не се нуждаят от насочване спрямо направлението на вятъра и от спирачна система против саморазрушение. Имам едно реално колело с диаметър 1640мм. и височина 1000мм. На това реално колело все още не съм му свалил характеристиките, по ред причини, нямам подходящият генератор, нямам анемометър и т.н. Започнах по-лесният вариант, чрез изследване на моделно колело с размери, диаметър 400мм. и височина 200мм. Искам да разбера, какъв модел на лопатките е възможно най-удачният, за извличане на максимално добри характеристики. Чрез реални опити и сравняване  на съответните показатели при различна форма на лопатките. За съжаление опитите ги правя в домашни условия. Имам само резултати от показателите на моделно колело, с три полуцилиндрични лопатки, свалени в аеродинамичен канал в Русенския университет.Вижте прикачената схема на лопатките. Има и един клип на реалното колело. В домашни условия обдухвам моделното колело с комплект от четири вентилатора, но незнам с каква скорост е въздушният поток, за да направя сравнение между показателите, от аеродинамичния канал и в домашните условия. Ако някой има идея от къде мога да си купя анемометър, на сносна цена или пък назаем...
   Ако темата представлява интерес за някой от вас, ще радвам да коментираме. Защо не и нещо повече?     

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 319
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #1 -: Януари 26, 2013, 06:09:48 pm »
kalinslav
Добре дошъл !
За анемометър провери в Конрад. Там съм виждал, но е само с поръчка.
Освен теоретично не съм се занимавал на живо с перки, но си мисля че вътрешната част на перките трябва да ти са по-близо една до друга. Идеята е че потока въздух който се изплъзва към средата преминава към другите перки като допълнително ги ускорява.
Нещо като на рис.3 от тук: http://solarhome.ru/ru/biblio/wind/svetlyachok.htm
« Последна редакция: Януари 26, 2013, 06:29:54 pm от valex »

Неактивен oneman

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 249
 • Пол: Мъж
 • Направи го за да го разбереш
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #2 -: Януари 26, 2013, 06:15:45 pm »
Привет, kalinslav!
Добре дошъл във форума!

Цитат
В нашей стране до войны К.А.Угринский исследовал несколько десятков профилей для Савониуса. Ему удалось найти такую оптимальную форму.
Това го взех от тук http://rosinmn.ru/vetro/girland/girland.htm. Интересна статия.

В статията за гирляндните ВЕЦ има подробен чертеж на профила, но там е за вода, не знам дали за вятъра е същият профил.
Тук съм качил книжката http://mazeto.net/index.php/topic,8167.msg48057.html#msg48057. На стр. 25 е даден чертеж на профила.
« Последна редакция: Януари 26, 2013, 06:34:18 pm от oneman »

Неактивен fade

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 103
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #3 -: Януари 26, 2013, 07:59:57 pm »
Здравейте,
....
 За съжаление опитите ги правя в домашни условия. Имам само резултати от показателите на моделно колело, с три полуцилиндрични лопатки, свалени в аеродинамичен канал в Русенския университет.Вижте прикачената схема на лопатките. Има и един клип на реалното колело. В домашни условия обдухвам моделното колело с комплект от четири вентилатора, но не знам с каква скорост е въздушният поток, за да направя сравнение между показателите, от аеродинамичния канал и в домашните условия. Ако някой има идея от къде мога да си купя анемометър, на сносна цена или пък назаем...
   Ако темата представлява интерес за някой от вас, ще радвам да коментираме. Защо не и нещо повече?   
Колега мисля, че с вентилатори НЕ симулирате точно обдухване от ламинарен поток. След вентилаторите потока е турбулентен! Би трябвало да поставите жалузи или решетка която да го направи ламинарен. По добре се замислете да монтирате установката на движещо се превозно средство и движейки се с относително постоянна скорост, ще можете грубо да свалите характеристика на ветровият двигател. За целта ви трябва разбира се генератор, за да свалите товарната характеристика. Без генератор просто не сте наясно какво правите. Препоръчително е също така да правите опитите с анемометър защото постоянна скорост на движение се поддържа много трудно, нищо, че стрелката на спидометъра ви показва, че тя е постоянна. Препоръка: засичайте скоростта с GPS...и въпреки всичко пак резултатите ви ще са много груби. Най-добре си закупете анемометър ако имате някакви сериозни намерения, не че с него ще ви бъде по лесно да поддържате постоянна скорост, но поне ще знаете точно скоростта на въздушният поток във всеки един момент.

Накрая, само едно лично мнение ако Ви интересува:
Според мен турбините тип Савониус са меко казано играчки и единствено стават за хоби занимания. Тази система "умира" след 4-5 м/с скорост на вятъра, а скорости на въздушният поток до 4 м/с според мен нямат почити никакво стопанско значение.
Може разбира се да вадите вода от кладенец с тях... да за това стават.   ;)

П.П. Не знаех че РУ имат аеродинамичен тунел... каквото и да се крие зад тази гръмка фраза, може ли малко подробности ако знаете нещо повече. Какъв е примерно максималният размера, който може да се изпитва в него? Може ли човек да го наеме за някакви опити, какви са примерно таксите и т.н.
По мое време там нямаше подобно нещо, въпреки, че съм учил точно във факултета който би трябвало да го използва най-много!
« Последна редакция: Януари 26, 2013, 08:08:03 pm от Maistora52 »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 319
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #4 -: Януари 26, 2013, 08:20:12 pm »
За анемометъра можеш да си направиш груб от малко електродвигателче с перка и волтметър. И да си го тарираш в аеротунела.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 184
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #5 -: Януари 26, 2013, 11:06:29 pm »
Аерометър може да си направите от полусфери (топчета за тенис на маса), подсилени по периферията със стоманена тел от спици за колело и закрепена на диск с отвор за ос. За лагерна система използвах механиката на видеоглавите от стар видеомагнетофон. Измерването става чрез оптронна двойка и резистивен делител и кондензатор за изглаждане на пулсациите. Тарира се закрепен на около 1 метър в страни от предната част на автомобила (за избягване на турбуленцията). Желателно е да бъде в посока напречна на съществуващия вятър или в тихо време.
Успех!

kalinslav

 • Гост
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #6 -: Януари 27, 2013, 12:25:33 am »
Благодаря ви за мненията колеги.
Valex, за съжаление все още не мога да си позволя разхода за анемометър от Конрад. За идеята ти, че вътрешната част на перките трябва да са по-близо една до друга, също благодаря. За това, колко близо трябва да са лопатките, също експериментирам. Когато на моделното колело сложих лопатки, събиращи се в центъра на ротация, честотата на въртене падна драстично. Сега въпроса е, според диаметъра на ветроколелото, кое е оптималното разстояние между вътрешните краища на лопатките. Иначе идеята за допълнителното ускорение на другите лопатки я има и при мен. Заимствана е точно от оригиналното колело на Савониус с две лопатки. Според мен с третата лопатка в моя случай, се намалява неравномерността на получавания въртящ момент при колелото с две лопатки.

Oneman, благодаря ти за линковете, мисля, че ще ми съкратиш доста от времето за ровене в нета, за да намеря литература по въпроса.

Колега, fade, не знам кога сте били в Русенския университет, но от 2007г. насам аеродинамичния канал си е на мястото където винаги си е бил. Мисля, че и доста време преди това си го е имало. Той е с открита работна част и един обратен канал. А вие в кой факултет сте били?

П.П. Размерите на канала са 450x450мм.

Bat_Vanko, благодаря ти за идеята, но предпочитам да си намеря готов. Аз съм търпелив човек, мога да чакам.

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 319
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #7 -: Януари 27, 2013, 09:29:54 am »
kalinslav
Според мен не се подвеждай по скоростта на въртене. Принципно този вид турбини не могат да вдигнат по-голяма скорост от скоростта на вятъра. За теб са важни не оборотите на въртене, а мощността която дава турбината. Те са различни неща. Трябва да натовариш с постоянен товар турбината и тогава да мериш обороти.
Навремето с един приятел заради равномерното натоварване се бяхме спрели на този тип: http://www.neverthelessnation.com/2008/10/helix-wind-tests-its-vertical-axis-wind.html
Естествено не става за промишлени нужди, но и това не е целта. По-скоро беше идея за масово производство на ниски мощности. Отделните гънки да ги щамповаме от обикновена пластмаса и да се набират като кула върху тръба. Но удари кризата и се оказа, че нямаме свободни ресурси. :)
Закрепена хоризонтално на покрива като тази (по Черноморието вятъра не е с много променлива посока):
http://www.google.bg/imgres?q=helix+horizontal+turbine&hl=bg&sa=X&tbo=d&biw=1024&bih=596&tbm=isch&tbnid=Pfg9-pvbQ27ZtM:&imgrefurl=http://www.nmmugreen.blogspot.com/&docid=cHrbx51LYS5W2M&imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_kKsPVzxvQKM/TSrG6tfq1-I/AAAAAAAAAwM/wgk4kMNT7NE/s1600/roof%25252Btop2.jpg&w=735&h=389&ei=N9IEUZL4O_DP0AXq7YGAAg&zoom=1&iact=hc&vpx=593&vpy=232&dur=2688&hovh=163&hovw=309&tx=109&ty=88&sig=116548814616411388359&page=1&tbnh=130&tbnw=276&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:8,s:0,i:103
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 12:37:49 pm от Maistora52 »

Неактивен miromad

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 311
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #8 -: Януари 27, 2013, 10:00:20 am »
kalinslav
Какво ще кажеш за тези анемометри:
http://www.ebay.de/itm/7-Unit-Windmesser-Windmessgerate-Anemometer-Thermometer-/270770917984?pt=DE_Sport_Wassersport_Windsurfen&hash=item3f0b345260
http://www.ebay.de/itm/Windmesser-Windmessgerate-Anemometer-Thermometer-Graph-C-F-Geschwindigkeit-/130760808609?pt=DE_Sport_Wassersport_Windsurfen&hash=item1e71f398a1
http://www.ebay.de/itm/Windmesser-Windmessgerate-Anemometer-Thermometer-Graph-C-F-Geschwindigkeit-/320977053779?pt=DE_Sport_Wassersport_Windsurfen&hash=item4abbb92853
На първият линк е единия модел, а на следващите два е втория модел. Първият модел струва 16,50 евро с пощенските разходи, а вторият струва 17,80 с пощенските разходи. Според мен продавачът от последния линк е най-сигурен, та ако решиш да си купуваш анемометър, най-добре да си го купиш от продавача от последния линк.
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 10:19:54 am от miromad »

kalinslav

 • Гост
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #9 -: Януари 27, 2013, 11:34:08 am »
Абсолютно съм съгласен с теб valex. Когато правих опитите в университета, максималната честота на въртене, която колелото постигна при скорост на въздушния поток 20 м/с, беше 950min-1. За създаването на постоянният товар имам вариант и чрез спирачката на Прони, но предпочитам да бъде с генератор.
   Приемам предложения и за генератора, от къде мога да намеря?

Miromad, много ти благодаря за предложените линкове. Цената е супер, а за качеството, ще го проверя като го сравня с други.

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 319
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #10 -: Януари 27, 2013, 11:39:44 am »
На първо време пробвай с постояннотоков двигател в режим на генератор. Сложи му за товар някакъв реотан и мери тока. Трябва  да е постоянен.
Първо трябва да определиш параметрите на вятърната турбина и на вятъра където ще я ползваш и после трябва да търсиш генератор.
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 09:52:21 am от valex »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Вятърна турбина тип Савониус с три перки.
« Отговор #11 -: Януари 28, 2013, 09:18:12 am »
Намирането на ниско оборотен генератор е кахърна работа. А ако се сложи мултипликатор КПД пада доста и трудно тръгва да се развърта. Тук там из мрежата има чертежи как се правят многополюсни генератори работещи от 120 об/мин и нагоре. Общо взето се използват неодимови магнити наредени на ротора и подсилени лагерни щитове, за да понесат пряко усилията от движителя. 

Ветромер можеш да си намериш от магазин Конрад, даже имат цяла автоматизирана метеостанция  със запис на данните върху РС.
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 12:49:13 pm от Maistora52 »