Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Магнитни взаимодействия - графики, схеми, решения

(1/21) > >>

valex:
Майсторе,
Моят опит спрямо твоя е направо нищожен.  Аз преди 2 години пробвах да направя пробен диск по подобие на Перендев. В малък мащаб с диаметър 15 см. и магнити 5х5х5мм. Само за проба да проверя доколко може да се получи ефект. Естествено се получиха множество стабилни състояния на диска. Тогава измислих да измеря силата на отблъскване на два магнита в зависимост от разстоянието между тях. Постановката беше на базата на електромагнит, регулируем източник на напрежение и един малък неодимов магнит  идеята ми беше да уравновесявам силата на магнита с електромагнит, като променям
тока през бобината. Добър замисъл, но кофти изпълнение :). Бобината прегря и се стопи, а аз не измерих нищо с постановката. Лошото е, че не записах нищо от изводите, които направих тогава. А сега след време не помня повечето от тях. После ми дойдоха едни спешни задачи за вършене и всичко се утече.
Сега от време на време теоретично разглеждам и мисля по въпроса и чакам да му дойде времето :).
Мисля си как може да се измери и нарисува графика на взаимодействието на два магнита (и разни вариации помежду им) във функция от разстоянието помежду им. Нещо механично, що годе автоматизирано.

Maistora52:
Ако търсиш програма за симулация на магнитни постановки, тук някъде из форума се даваше линк за една, но на мен просто не ми е трябвала, и я нямам.
Иначе чертането го има направено - на доста от възможните постановки... виждал съм - трябва да търсиш.

valex:
А не никакви готови програми. Те не отчитат според мен много неща. Туй е само нечия теория. Не съм срещал чертане. Можеш ли да ми пуснеш линк?

Bat_Vanko:
Valex,
не прави грешката да правиш програма за определена конструкция - ще внесеш субективен фактор! И най-тъпата конструкция ще се окаже вечен двигател!
При работата с постоянни магнити се стъпва на достатъчно добре изучени процеси на привличане и отблъскване. Съвременните симулационни програми се справят достатъчно точно. СЕ не е във взаимодействието между магнитите, а вътре в самия магнит. Според физиката енергията на магнита е неизчерпаема (естествено в рамките на нормалната работа).
Успех!
И весели празници!

valex:
Честита нова година на всички! Бъдете здрави и щастливи! И успехи във всички начинания!
Искам да споделя малко идеи вследствие едни проби с магнити.
Нарисувах една теоретична графика защото не мога да измеря със стойности действащите сили.
Имаме два магнита. Единия е неподвижен, а другия се движи от ляво на дясно. Те са с едноименните полюси един към друг. Върху единия магнит имам парче желязо (една гайка). Опитите са отразени на кривите линии 1..5. Показват относително силата на отблъскване и привличане между магнитите. P- е отблъскване, P+ привличане. Отделните графики се получени при различни разстояния между магнитите при движението на магнита. Примерно за 1-15мм, 2-7мм, 3-4мм, 4-2мм, 5-1мм.
Получава се, че има момент когато при много малки разстояния магнита се привлича от двойката магнит+Fe!!!!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия