Автор Тема: Четене за възрастни, хора с влошено зрение  (Прочетена 11136 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Здравейте колеги. Тук искам да споделя нещо, което направих за дядо ми и има някакъв известен ефект. Най-вече за хора, които са на възраст и за които е много важно да си раздвижват мозъка (не се бавете, ако усетите нещо нередно!).

Пробвах в началото да заредя книга или глава от книга и да я прочета с някоя позната програма, която да "изговори" текста през колоните. Това става, но темпото е еднакво, а гласът монотонен и човек губи "фокус" от текста.

Измислих друг вариант - намирате някаква стара машина (продават се вече пентиуми 800МХз за по 30 лв). Закачате подходящ монитор (препоръчително LCD, за да няма вредни излъчвания от CRT монитор). Инсталирате операционна система по вкус (аз полвам Линукс).

Когато имате работеща система просто си избирате книга (txt файл) и я зареждате с Chromium/Chrome браузър (с Firefox също става, но той обича да спазва дължината на редовете и се появява хоризонтален скрол, който пречи). Можете да увеличите текста по обичайния начин (Ctrl и +) или допълнително да подберете шрифт и големина по подразбиране.

След това вкарвате браузъра в режим Full screen (цял екран), за да скриете другите менюта на операционната система, браузъра и т.н.

Остава последно да изкорубите двата бутона на мишката, за да не се цъкат от ползвателя (това разбира се става по невнимание и неразбиране на технологията). Текстът се превърта със скрола на мишката. Получава се хубав "book reader"  ;D

Установих, че ако скролът не е плавен, човек може да се обърка (текстът се измества много бързо, дори не се забелязва и човек губи представа за придвижването му - нагоре или надолу). За тази цел, при Chromium трябва да се разреши smooth scroll опцията
1. Отвара се адрес chrome://flags/
2. Намира се кутийката Smooth Scrolling
3. Разрешава се
4. Браузърът се рестартира.

Аз обикновено оставям машината включена по цял ден. Последно ограничих вентилаторите до минимум, разреших опции за регулация на оборотите и т.н., а накрая, при sleep режим, линукса се оказа, че спира всички вентилатори (преди захранването въртеше...  ::) ).

Според мен една такава идея трябва да се реализира в автономно устройство с vga/hdmi/TV изход и да се дотира. Хората пишат по монитори и с 8 битови контролери, а сега на пазара има 32 битови за по 3-4 лв. Добавянето на екстри като конектори и прочее надали ще оскъпи един такъв, според мен потенциално доста използваем продукт.

Неактивен miromad

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 362
Re: Четене за възрастни, хора с влошено зрение
« Отговор #1 -: Януари 11, 2013, 11:07:31 am »
Това тук също е добро и върви заедно с безжична клавиатура с тъчпад.
http://www.conrad.de/ce/de/product/874631/?insert=TU&WT.mc_id=nl_b2c_20121207_874631&utm_source=nlb2c&utm_medium=email&utm_campaign=20121207_874631