Автор Тема: Центробежните сили - тяга за транспортни средства с КПД>1  (Прочетена 65769 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Здравейте!
   Тъй-като целият раздел "Летателни апарати, антигравитационни системи" беше изтрит, заедно с него беше изтрита и моята тема "CIP технология. Линейно ускорение чрез центробежни сили на Robert Cook". И понеже тази тема е много важна, позволявам си да възстановя част от информацията тук.
   "Центробежните сили - тяга за транспортни средства с КПД>1."
   Става дума за възможността центробежните сили да се използват за придвижване на транспортни средства и за производство на енергия. Принципът е открит от Robert Cook някъде през 1968 година, когато съм бил шестгодишен. На този сайт http://www.youtube.com/watch?v=R4QsDKww5AI  можете да видите интервю с Робърт Кук. Прилагам и файл с превод на български.
  Устройства, ползващи центробежните сили за придвижване има най-различни. На следните два сайта можете да се уверите, че третият закон на Нютон не е валиден за показаната машинка - имаме вътрешна сила (центробежна), а няма сила на реакцията. Има действие, а няма противодействие. На подобен принцип можем и НЛО да направим. Ето двата сайта: http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=ofbB3Iy5bUw   експеримент
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=KCqEj6a1kjc&NR=1    анимация обяснява ефекта
   Прилагам и файл с моя рисунка на "количка", правена от мен преди години от подръчни материали. Там зелената тръба е перпендикулярно на оста на електродвигател и в нея свободно се движи "плъзгачът". Той контактува периодично с голямата ексцентрична тръба като я натиска само от едната страна с центробежната си сила и така повлича цялата количка. На анимацията в по-горе споменатия сайт се вижда принципа.
« Последна редакция: Декември 02, 2012, 10:32:10 am от Иван Димов »

Неактивен kkrasi1967

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 44
Леле мъка, моята идея е в пъти по-добра от тая... да речем глупост..
« Последна редакция: Юли 09, 2013, 10:23:57 am от Maistora52 »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Опиши я с няколко думи, може и с картинка. Идеи има много и всеки си избира според предпочитанията и възможностите си да експериментира. Аз например сега съм се замислил дали са равни центробежните сили на две равни по маса тела и движещи се с еднаква линейна скорост V по окръжност с еднакъв радиус, но едното се търкаля, а другото се плъзга (не се търкаля). Ето прилагам и картинка. Въпросът е равни ли са центробежните сили?

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Иване, ОСОБЕНА БЛАГОДАРНОСТ от мен за отварянето отново на тази тема.
Въпреки, че мнозина смятат тази идея за нереализируема, или другояче казано "глупост" - без при това да предлагат нейна алтернатива, аз лично смятам цялата тази тема, като сбор от идеи и решения, за особено актуална.
Преди "голямото триене" във Форума, бях попаднал на тази тема, и бях особено впечатлен... имаше и няколко линка към ЮТуб, в които се показваха такива движещи се конструкции.
Дай да възстановим отново цялата информация, доколкото е възможно. Аз пръв бих се захванал с поредната реплика.
Ле-ле мъка! - моята идея е в пъти по-добра от тая... да речем глупост..
KKrasi1967 - дай да видим тази твоя идея... че иначе може и да си умрем като "глупаци"!
Поздрави!
« Последна редакция: Юли 09, 2013, 10:35:05 am от Maistora52 »

@praktik

 • Гост
   Опиши я с няколко думи, може и с картинка. Идеи има много и всеки си избира според предпочитанията и възможностите си да експериментира. Аз например сега съм се замислил дали са равни центробежните сили на две равни по маса тела и движещи се с еднаква линейна скорост V по окръжност с еднакъв радиус, но едното се търкаля, а другото се плъзга (не се търкаля). Ето прилагам и картинка. Въпросът е равни ли са центробежните сили?

Мисля че тялото което се търкаля , ще има по голяма центробежна сила .

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Двата случая на преместване не са при равни условия.
1. Трябва да се отчита различното равно-забавително движение на двете тела. При плъзгащото се имаме много по-голяма загуба от триене.
Ако пренебрегнем различното триене в двете системи, и евентуално си представим, че двете въртящи се тела са поставени в условна левитация (например са магнити охладени до състояние на свръхпроводимост - над минус двеста градуса по Целзий - но свързани по показания начин към системата, то:
2. Центробежните сили при търкалящото се тяло трябва да се разглеждат като сбор от всички вектори - центробежни и центростремителни - по протежение на описваната окръжност. Тук актуален става жироскопичният ефект. Той би трябвало да държи тялото в строго определена орбита, а центробежните сили да са равни на нула или малко отгоре - с тенденция към центробежност.
3. При плъзгащото се тяло - то не се върти, няма жироскопичен ефект, има много по-масивна контактна повърхност - и би трябвало във всеки един момент да се стреми да се отскубне от системата - тук центробежните сили ги приемам за 1 (единица).
Пример с космически мащаби:
Слънчевата система -
а/ планетите се въртят - жироскопичен ефект - държат орбитите си.
б/ астероиди и комети (извън астероидния пояс и с условно независимо гравитационно взаимодействие) = свободно летящи тела, които се стремят да напуснат системата. Тук гравитацията бих я сравнил с триенето на тялото при плъзгане.
Продължавам да мисля...

Неактивен kkrasi1967

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 44
Оо не,в момента я изработвам алтернативата но ще кача снимки едва след като я изпробвам лично
 снимките ще са от процеса на изработка барабар с обяснение кое какво прави,а принципа на работа е крайно елементарен..

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Аз все още си мисля, че центробежните сили в по-горе споменатите два случая би трябвало да са равни. В последния ми експеримент има нещо озадачаващо - или имам теоретична грешка или сегашната теория не отчита някакви сили. Ще го оставя да поотлежи и пак ще го смятам наново. Теорията е тежка, има и програмиране на компютърни програми, което е много времеемко и при положение, че никой не ми плаща за труда - засега го отлагам за по-нататък.
   Като стана въпрос за възстановяване на изтрита информация, ето какво мога да върна отново тук.

Иван Димов
Потребител
Публикации: 69
   Re: CIP технология. Линейно ускорение чрез центробежни сили на Robert Cook
« Отговор #8 -: Днес 09.02.2011 г. в 06:30:17 pm »
Цитат
Промени
   Тук не разглеждам CIP технологията, но понеже отново става дума за центробежни сили, не смятам за нужно да откривам нова тема.
   Тъй-като повечето изобретатели почти не пускат работещи теории и експерименти в интернет, то поне нека да пуснем една теория, доказваща липсата на напречна сила при едновременната ротация и транслация на тяло. Идеята за теоретично изследване на това движение ми дойде от прословутата "тава" с 4 (четири) жироскопа, радиално разположени в нея. Там всеки жироскоп представлява въртящ се метален диск, намиращ се в периферията на тази "тава", която също се върти. Така движението с известно приближение може да се разглежда като едновременно ротация и транслация. Аз за мое улеснение съм разгледал въртящ се пръстен както се вижда на приложения файл  transrotation.jpg   Пръстенът се върти с ъглова скорост w и едновременно се движи линейно със скорост Vx. Всяка елементарна маса dm при това движение описва траектория като тази от точка А до точка В (начертал съм dm по пътя А-3-6-9-12-В). За по-голяма яснота нека се абстрахираме от всичко и нека си представим, че имаме само една елементарна маса dm и тя се движи по метален улей с формата на нейната траектория. Нека този улей-траектория да е закрепен на платформа, плаваща във вода. Така при движението ще се види дали тази платформа ще премести центъра си на тежестта. Аз първоначално смятах, че би трябвало платформата да се придвижи в посока -у. Разглеждам два вида сили, действащи върху улея при движението на масата dm. Едната е центробежната Fцб=mV^2/R, а другата е тангенциалната сила, действаща при ускоряване и спиране на dm. Тангенциалната сила е F=m.dV/dt  Представа как тази сила действа на улея можем да получим от следния пример. Представете си, че тичате по някаква постелка върху пода. Ако започнете да спирате рязко, то постелката ще се задвижи спрямо пода и ще се хързулнете заедно с нея напред. А ако от спряло положение се опитате да се затичате много бързо, отново постелката ще се раздвижи и ще се набръчка зад гърба ви. По подобен начин като постелката ще реагира и нашата мислена платформа, плаваща във вода. На чертежа (transrotation.jpg) центробежната сила съм я начертал в точка 12, а тангенциалната сила е при точка В. За нас от значение са проекциите на тези сили върху ординатата у, тъй-като по х имаме симетрия, която води до анулиране. За по-голяма точност на сметките направих компютърна програма (с точност до 16-я знак след десетичната точка) и така сумирах всички елементарни импулси по у. В резултат се получи анулиране на сумарния импулс на центробежните сили (в посока -у) със сумарния импулс на тангенциалните сили (в посока +у). С други думи, колкото импулс печелим в посока -у от центробежните сили, толкова импулс губим в посока +у от тангенциалните сили. Или платформата няма да се задвижи по у ако върху нея се движи със скорост Vx въртящ се пръстен. Интересното при компютърните сметки се оказа, че скоростта Vx не трябва да надминава периферната скорост w.r на dm, защото тогава формулите излизат от линейност и не се наемам да смятам по натам.
   В заключение, ако по-горе споменатата "тава" наистина има подемна сила, то тя се дължи на други сили, а не на центробежно-тангенциалните. Но аз бих бил доволен тези сили да са достатъчно малки, тъй-като те биха били в тежест на друг мой проект в тази област.
   Прилагам и два файла - снимки на компютъра ми след като програмата е направила сметките. Vx=100 m/s, w=1500 rad/s, r=0.25 m, теглото на пръстена е 10 kg. Траекторията е в жълто, а радиусът на кривата е в червено.

Неактивен kkrasi1967

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 44
всичкото това се опира на маховиков момент на ускорение, хайде направи следното - вземи една бутилка да речем от литър и половина, пластмасова, налей в нея 1,2 литра вода, навий й капачката, обърни я с дъното нагоре като й дадеш ъгъл около 45 градуса на дъното спрямо гърловината, хай сега се завърти в някоя от посоките която си избереш, желателно е да го направиш бързо, няма начин да не усетиш тласъка на водата вътре насочен към дъното...
« Последна редакция: Юли 24, 2013, 06:44:20 am от Maistora52 »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Принципът на Robert Cook за трансформация на въртеливо движение в линейно ускорение е демонстриран с анимацията, която прилагам. Пуснете си я на repeat mode за по-голяма яснота. Тя е от сайта му http://www.forceborne.com/FBW/multimedia.htm
   Механизмът е доста сложен за изпълнение, но възможността за използването на центробежните сили за тяга на транспортни средства е факт. При това се нарушава третият закон на Нютон за действието и противодействието като имаме само тяга без реакция в обратна посока както е при обикновените транспортни средства.
   Когато нещо е принципно възможно, винаги ще се намери начин и за по-лесен механизъм в практиката.
« Последна редакция: Юли 14, 2013, 01:11:52 pm от Иван Димов »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Вижте какво намерих в мрежата:
http://www.youtube.com/watch?v=r3yEdL-CdGg   центробежни в посока - прилагам две снимки от сайта
   Моята механика е подобна, но явно при мен кориолисовите сили неутрализират центробежните и резултатът е нула. Не съм сигурен дали и тук няма да има същия проблем. Принципът е следният. Имаме въртене с постоянна ъглова скорост w. Центробежната сила е F = m . w2 . R и следователно при по-голям радиус ще е по-голяма. Траекторията на тежестите е ексцентрична и затова центробежната сила от едната страна е по-голяма и би трябвало да повлича цялата платформа. Кориолисовите сили обаче са в противоположна на голямата центробежна сила посока и я неутрализират при моя експеримент, въпреки че при сметките ми на компютър би трябвало да има тяга. Взел съм предвид и центробежните и кориолисовите сили. Може би грешката ми да се е получила от различните по големина елементарни участъци dS от траекторията при интегрирането. Сега обаче не ми се смята наново, защото имам идея за по-прост експеримент, който сметнах само с калкулатор за пет минути.
   Интересно е също да се отбележи, че моят неуспешен експеримент всъщност е патентован през 1988 г.  USP# 4,788,882 12.6.88 Flywheel Fulop Charles Едва преди два дни намерих тази информация - явно хората патентоват без работещи прототипи. Прилагам публикувания чертеж - не намерих други пояснения, но аз така и така разбрах всичко по трудния начин. Скоро може да пусна и видео.
« Последна редакция: Юли 24, 2013, 06:48:07 am от Maistora52 »

Неактивен kkrasi1967

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 44
всичкото това се опира на маховиков момент на ускорение, хайде направи следното - вземи една бутилка да речем от литър и половина, пластмасова, налей в нея 1,2 литра вода, навий й капачката, обърни я с дъното нагоре като й дадеш ъгъл около 45 градуса на дъното спрямо гърловината, хай сега се завърти в някоя от посоките която си избереш, желателно е да го направиш бързо, няма начин да не усетиш тласъка на водата вътре насочен към дъното...
Идеята е че гоним налягане в затворен съд създадено от насочен воден стълб с променящо се налягане благодарение на регулируеми обороти,колкото са по-големи оборотите толкова е по-високо налягането върху дъното на съда,и същевременно с това и разреждането близо до гърловината му..а какво получаваме когато в затворен съд имаме налягане в едната му страна и разреждане в другата?-имаше го описано в един учебник по хидродинамика ако не се лъжа..

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Ха-ха, вижте на какво попаднах случайно: http://www.youtube.com/watch?v=oOWKjeOgibQ  -  инерционен движител
   Преди време, когато писах темата "Законът за запазване на енергията е грешен", altium все се заяждаше да докажа думите си с експеримент. Там бях писал, че при кос удар имаме включване и на центробежни сили, за които ЗЗЕ не важи, а и като цяло и третият закон на Нютон не важи. Този експеримент го доказва като теорията е съвсем елементарна.

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 971
 • Life is a DIY project!
Колега Димов, изобщо не мога да разбера какво е иновативното тука? Ако имаме само една тежест отгоре да се мандахерца напред-назад и сложим на колелцата ограничители, които да им позволяват да се въртят само в едната посока - ще получим същият резултат. Е, естествено с 50% загуба на вложената енергия, но да не мислиш че показаният вариант е по-ефективен?

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
PyroVeso, от това по-иновативно - здраве му кажи. Това е принцип, нарушаващ третия закон на Нютон и ЗЗЕ. На базата на този принцип можеш и НЛО да подкараш. Не чуваш ли "ръмженето" на разни разузнавателни централи по медиите, раздразнени от изобретенията на "простолюдието"? Този принцип аз го наричам РАЗСЕЙВАНЕ НА ИМПУЛСА. Разсейване, защото имаме отклоняване на импулса от праволинейното му движение - получава се своеобразно завиване (променяне на посоката), което води до центробежни сили. Има ли завой - има центробежни сили и законите не се спазват.
   Това в "ю-тубата" е от 10.05.2013 г. докато това file://localhost/C:/WINDOWS/Desktop/пренасочване%20на%20импулса%20Effect%20Of%20Momentum%20Dismemberment%20on%20Linear%20Momentum.mht
не знам от кога е, но във всеки случай е преди 15.09.2009 г., когато аз съм го видял. Прилагам го и като файл.