Справочници, схемотехника, теория > EDA софтуер, изработка на печатни платки

Изработка на печатни платки в домашни условия

<< < (6/7) > >>

EDM electronics:
Сега не мога да кажа каква точно ми е хартията, понеже не се намира вкъщи, но става със всякаква стига да е гланцова.

mzk, с топла вода ще ти се отлепят тук-там писти и ще се налага ремонт по тонера. Това което съм описал горе не изисква какъвто и да било ремонт. Студена вода и най-важното - сода каустик....и няма грижи - бързо и лесно премахване на хартията.

Защо се стремиш към тия тънки писти? Аз ги правя винаги възможно най-дебели. Първо имат по-малка индуктивност, после най-важното- ремонтопригодни са. Тънката писта едно-две запоявания и се отлепя. Средно работя с 2 мм писти, като силовите вериги правя с до 4 мм. СМД избягвам да правя, не е добре за очите.

red__bull:
Да споделя и моя опит.
Ползвам хартия  гланцирана само от едната страна. След като принтирам залепям върху предварително почистената платка, слагам върху една плоскост от мебел, от отгоре лист хартия върху която гладя с ютията. Две минути загрявам  без да движда, при максимално загрята ютия. След това шест минути гладя с ръба на ютията по цялата повърхност на платката. Общо 8 минути. След това Слагам платката между листите на някоя дебела книга и затискам с нещо тежко. След като се охлади направо  разлепям хартията без да накисвам във вода, на снимката ако се вгледате се вижда как се е отлепил тонера равномерно. Само един дефект имаше, но той ми е от барабана на тонер касетата вече е доста поизноисена, и го оправих с лак за нокти.

velstar:
Браво EDM electronics.
Чудесни платки си направил. Следващият път, когато правя двустранни платки ще снимам всичко и ще опиша целия процес.  ;)

Радико:
Относно метода с директно принтиране аз ползвам принтер "епсон" с устройство за принтиране върху CD. Ефектът е много добър с мастилница за непрекъснато подаване на мастило - CISS (примерно от http://www.vali.bg/?action=products&manufacturer=&group1=16&group2=308&group3=&group4=&content=&current_page=1) и заредена със солвентно мастило.

Радико:
Солвентните мастила се ползуват в широкоформатният печат неразтворими са във вода и това ги прави удобни за нашите цели (на полиуретанова основа са)  не съм сигурен могат ли да се използуват с принтери работещи по технологията "бъбълджет" мисля, че има и такива. Като напишеш в гугъла "солвентни мастила" излизат поне стотина търговци от България. слава богу не само в София. Продават ги в бутилки по 1 литър  на цена между 20-40 лева. Давам тук този интересен линк за подобно безвредно мастило, солведните все пак съдържат разни органични разтворители http://bg.hicow.com/hewlett-packard/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5/%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BE-1405632.html това не съм го пробвал мисля обаче че, може да се ползва и с бъбълджет принтери

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия