Автор Тема: Изработка на печатни платки в домашни условия  (Прочетена 49364 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 895
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #15 -: Февруари 02, 2011, 08:48:52 pm »
Последните опити с принтерния метод направих с ХАРТИЯ ОТ ДЕТСКО ГЛАНЦОВО БЛОКЧЕ. И както някой обичат да се изразяват във форума:
- Оооо......чудо  ;D!!!

Става най-добре в сравнение с всички други хартии. Ютията на средно положение, първоначално нагряване с цялата плоскост, после разтривка с върха, навсякъде, без да се пропуска, пак един тегел с цяла плоскост и веднага под чешмата. Кисне 2-3 мин. и с гъбичка за миене на съдове, твърдата, абразивна част се прави разтривка на хартията с добавяне на малко "веро", като силата на натиска трябва да бъде само от тежестта на гъбата, напоена с вода. Така платката става на 100%. Цялата процедура отнема около 10 мин.

Тази хартия не позволява тонера изцяло да се впие в нея, в противен случай, власинките на негланцовата хартия се впиват, като фитил в тонера и разяждащия р-р навлиза в пистите в дълбочина, следствие на което стават на язви. С нея се постига баланс нито да се размазва, нито да се впива пркалено много тонера, толкова че накрая пистите са идеални, без никакви язви, личат си следите от предварителната обработка с шкурка. Предполагам ще може да се ецва и с железния трихлорид, без проблем.

Върху тонера остава един много фин слой - гланц от хартията, който не бива да притеснява, напротив запечатва допълнително тонера. Тази хартия, след накисване под чешмата се маха сравнително лесно, понеже е много тънка. Най-важното в този метод е доброто обезмасляване с 95% спирт на платката, поне 2 пъти и това да не се пипа шаблона с пръсти, за да имаме 100% залепване. По-ранните ми неуспешни опити се дължаха именно на това условие.

И накрая, опитно установих, че най-бързо и лесно тонера на вече готовата платка се премахва с тел за съдове, с две три търкания!

Последно изпробвах ецване с р-р на кислол + перхидрол, получи се перфектна платка. Нито имаше отлепване на писта, нито язви, което се дължи на хартията.
« Последна редакция: Февруари 07, 2011, 04:33:02 pm от EDM electronics »

velstar

 • Гост
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #16 -: Февруари 03, 2011, 02:02:28 pm »
Браво EDM electronics! Метода се подобрява и поевтинява, като се използва обикновенна хартия за принтер. Следващия път, като ми се наложи да правя двустранна  платка, ще снимам и опиша стъпките и ще обесня подробно особеностите при двустранния печат.  Поздрави  :)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 895
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #17 -: Февруари 04, 2011, 01:35:51 pm »
Даа..., забравих да кажа, че ползвам оригинална касета на НР, най-доброто. Обаче има един тонер, съвсем малко по-скъп от китайския, вероятно също е китайски, но качеството му е същото, като но НР, без разлика!!!  ;D


slowdead

 • Гост
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #18 -: Септември 07, 2011, 08:12:51 pm »
Колеги живачната лампа става ли да е такава която е без дросел.. такава ми предложиха и ми се стори добро решение имайки предвид че дросела е 15 лева... и след като се счупи външния балон какво се прави с светещата жичка... ако се премахва кое към кое се връзва ... ? http://constructor.bg/shop/images/Electronics/Practice/broken_lamp.gif така като гледам снимката на младконструктор не мога да се ориентирам въобще... а що се отнася моята лампа е ето такава но и с нажежаема жичка... http://www.lamptech.co.uk/Images/Illustrations/M%20MBF%20Lamp.jpg

velstar

 • Гост
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #19 -: Септември 07, 2011, 10:55:18 pm »
Да, живачна лампа без дросел става за експониране на печатни платки, по фотолитогравски метод. Нужно е повечко време за експониране, в сравнение с ултравиолетовите лампи.  :)

slowdead

 • Гост
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #20 -: Септември 08, 2011, 07:15:17 pm »
Примерно ако не се чупи балона тъй като на тези лампи без дроселите има нажежаема жичка която играе точно тази роля.. и при счупване на балона се поврежда лампата .. горе долу колко време трябва да се свети платката ако разстоянието е 15 сантиметра от лампата която е 160вата .. а платката се центрова със 2 мм плексиглас

slowdead

 • Гост
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #21 -: Септември 09, 2011, 03:27:48 pm »
Аз светя фотошаблона върху платката с такава живачна лампа 160 ватова без дросел и без да съм счупил външния балон... все още експериментирам но явно си излъчва и ув в необходимия спектър защото вече успях да проявя една платка и тя стана доста добре като за 1ви път...
Светех я от 15 сантиметра 4 минути ном и се струва че трябва по-дълго време да се свети защото и без това бях пръснал тънко покритие... а фотошаблона ми е на лазерен принтер от напълно прозрачното фолио .. закупих го от офис 1 суперстор на скромната цена от 60 стотинки за лист.... и така принтирам 2 еднакфи шаблона и ги надянвам един върху друг за по-добра непрозрачност на тонера ... получава се за сега но както казах все още експериментирам

slowdead

 • Гост
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #22 -: Септември 11, 2011, 06:54:19 pm »
Ето резултат на една от първите ми платки по фотометод
« Последна редакция: Ноември 02, 2011, 01:36:22 am от slowdead »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 895
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #23 -: Декември 16, 2011, 10:42:48 pm »
След 2 год. проби и опити, успях да усъвършенствам принтерния метод със 100% успеваемост - винаги, без каквито и да било корекции по тонера!

1. Ползвам само фотохартия 180 гр., без значение марката, само да е лъскава/гланцирана. С тази хартия никога не може да се замаже/деформира тонера, колкото и силен да е натиска, отпечатва се 1:1.
2. Платката се обработва предварително с водна шкурка - грид 600, после старателно се почиства с 98% спирт.
3. Температурата на ютията e почти на макс., около 80-90%. Шаблонът се търка с ютията около 2 мин., навсякъде и старателно. За ориентир може да служи лекото пожълтяване на хартията в края на "разтривката".
4. Веднага след това платката със залепналия шаблон се поставя в течаща студена вода за около 1-2 мин. Топлата вода е забранена - размеква и отлепва тонера!
5. Следва най-важната част - премахването на хартията:

Хартията се разтваря единствено с НАТРИЕВА ОСНОВА /сода каустик, сода за бъчви/. Благодарение на тази основа хартията се премахва бързо без каквото и да било нараняване на тонера. За целта се потапя платката за около 1-2 мин. в концентриран разтвор. После се изважда и се измива на течаща вода. Хартията вече се е размекнала, полуразпаднала. С леко потъркване с пръст тя пада веднага. Остава финният слой хартия, който накрая завършва с лака на хартията. Платката отново се потапя за около 1-2 мин. в основата и пак се изплаква и разтрива внимателно с пръст. Вече всичко ще е паднало. Единствено остава лака на хартията по тонера, леко белее. Хубавото е, че този лак допълнително запечатва тонера от микропукнатини.


Накрая се получават перфектни платки дори и с тънки писти за СМД-монтаж. Пробвал съм до 0,5 мм и няма проблеми - на 100%. Предполагам, че ще може и по-тънки, но лично аз не съм привърженик на тънките писти.

От разтворите за ецване съм пробвал всички видове, най-добри резултати се получават с азотната киселина - тя е за тънките писти. Има обаче и недостатък: силно се влияе от температурата и в студено време на открито не става. За студено време ползвам солна киселина + перхидрол. Най-лош резултат с железен трихлорид.
« Последна редакция: Декември 18, 2011, 02:33:39 pm от EDM electronics »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #24 -: Декември 16, 2011, 11:45:40 pm »
Здравей EDM,

Поздравления за метода. Може ли да кажеш каква точно хартия използваш (марка).

Аз имам успех с тонер трансфер с хартия "mundo" - 160 (или 180) грама. Доста е дебела. Премахвам я с топла вода на чешмата.

Пробвах с гланцирана хартия, но по текстолита остана само найлон (после чистих и ютията доста).

Постигнах минимална дебелина на пистите 0.1 мм, като винаги гледам да е повече. На някои места, обаче, медта е проядена повече, на други пък имаше к.с. и при платки с много писти си е изтезание.

ПС: Добре е да се знае
http://www.pramed.com/otravjane.html
Цитат
Прилагане на противоотрова в следните случаи:
1.      -при поемане през устата на киселини(солна,сярна и азотна) да се даде на пациентът да пие неутрализиращ разтвор на –белтъчна вода(4 яйчени белтъка в ½ литър вода) или ½ литър прясно мляко или сода бикарбонат(1 чаена лъжичка в ½ литър вода) или сапунена вода(10гр. сапун в ½ литър вода), а при липса на изброените и дори само вода ½-1 литър(разрежда значително киселината).Същите антидоти се използват и при попадане на киселини върху кожата.
2.      -при поемане през устата на основи(сода каустик,гасена и негасена вар) трябва пациентът да поеме една от следните противоотрови-Оцет 50-100 гр. разреден с вода 1:4 или прясно мляко 500 гр. или белтъчна вода(4 яйчени белтъка в ½ литър вода) или лимонов сок разреден във чаша вода или при липса на изброените само вода. Същите антидоти се използват и при попадане на основи върху кожата.
3.      -при попадане в очите на киселина-промивка с разтвор на
                                      сода бикарбонат(1 чаена лъжичка в ½ литър вода), а при попадане
                                      на  основа-разтвор на оцет  във вода 1:4.
« Последна редакция: Декември 17, 2011, 12:26:12 pm от Altium »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 895
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #25 -: Декември 17, 2011, 12:03:13 am »
Сега не мога да кажа каква точно ми е хартията, понеже не се намира вкъщи, но става със всякаква стига да е гланцова.

mzk, с топла вода ще ти се отлепят тук-там писти и ще се налага ремонт по тонера. Това което съм описал горе не изисква какъвто и да било ремонт. Студена вода и най-важното - сода каустик....и няма грижи - бързо и лесно премахване на хартията.

Защо се стремиш към тия тънки писти? Аз ги правя винаги възможно най-дебели. Първо имат по-малка индуктивност, после най-важното- ремонтопригодни са. Тънката писта едно-две запоявания и се отлепя. Средно работя с 2 мм писти, като силовите вериги правя с до 4 мм. СМД избягвам да правя, не е добре за очите.
« Последна редакция: Декември 17, 2011, 12:05:08 am от EDM electronics »

Неактивен red__bull

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 36
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #26 -: Декември 17, 2011, 12:24:38 pm »
Да споделя и моя опит.
Ползвам хартия  гланцирана само от едната страна. След като принтирам залепям върху предварително почистената платка, слагам върху една плоскост от мебел, от отгоре лист хартия върху която гладя с ютията. Две минути загрявам  без да движда, при максимално загрята ютия. След това шест минути гладя с ръба на ютията по цялата повърхност на платката. Общо 8 минути. След това Слагам платката между листите на някоя дебела книга и затискам с нещо тежко. След като се охлади направо  разлепям хартията без да накисвам във вода, на снимката ако се вгледате се вижда как се е отлепил тонера равномерно. Само един дефект имаше, но той ми е от барабана на тонер касетата вече е доста поизноисена, и го оправих с лак за нокти.

velstar

 • Гост
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #27 -: Декември 20, 2011, 07:12:06 pm »
Браво EDM electronics.
Чудесни платки си направил. Следващият път, когато правя двустранни платки ще снимам всичко и ще опиша целия процес.  ;)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 496
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #28 -: Февруари 08, 2012, 04:41:50 pm »
Относно метода с директно принтиране аз ползвам принтер "епсон" с устройство за принтиране върху CD. Ефектът е много добър с мастилница за непрекъснато подаване на мастило - CISS (примерно от http://www.vali.bg/?action=products&manufacturer=&group1=16&group2=308&group3=&group4=&content=&current_page=1) и заредена със солвентно мастило.
« Последна редакция: Февруари 08, 2012, 11:44:48 pm от altium »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 496
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Изработка на печатни платки в домашни условия
« Отговор #29 -: Февруари 09, 2012, 09:47:51 am »
Солвентните мастила се ползуват в широкоформатният печат неразтворими са във вода и това ги прави удобни за нашите цели (на полиуретанова основа са)  не съм сигурен могат ли да се използуват с принтери работещи по технологията "бъбълджет" мисля, че има и такива. Като напишеш в гугъла "солвентни мастила" излизат поне стотина търговци от България. слава богу не само в София. Продават ги в бутилки по 1 литър  на цена между 20-40 лева. Давам тук този интересен линк за подобно безвредно мастило, солведните все пак съдържат разни органични разтворители http://bg.hicow.com/hewlett-packard/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5/%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BE-1405632.html това не съм го пробвал мисля обаче че, може да се ползва и с бъбълджет принтери