Справочници, схемотехника, теория > EDA софтуер, изработка на печатни платки

Изработка на печатни платки в домашни условия

(1/7) > >>

EDM electronics:
    
      Първо искам да благодаря на altium за подробното описание на технологията за изработване на печатни платки с лазерния принтер поради това, че все пак той е най-евтин и ако няма високи изисквания към платката, ако не ни е необходимо някакво голямо количество и особенно за пробни платки, то този метод е  най-подходящ.

      Аз лично за транспортна хартия ползвам отпадъчната основа от ПВЦ-фолиото с което работят фирмите за реклама /това което режат на плотер/. Тази хартия е най-гланцираната от всички които аз познавам и най-лесно се прехвърля тонера на платката, но има един недостатък: Писти по-тънки от 1 мм. се замазват, свличат още в принтера при откопирането, понеже хартията много трудно задържа тонер, просто е много гланцирана, т.е. не става за СМД -монтаж платки.

     Ще представя моя метод, а по-долу и един руски още не изпробван от мен, изключително за СМД.

     След като шаблона бъде откопиран на хартията която горе споменах /тя между другото е дебела като картон, няма проблем за принтера, ако някой се страхуват/, го налагам върху платката, която предварително е много добре /най-важното в цялата технология/ почистена, първо с водна шкурка, а после и със спирт, докато престане да пуска медни стружки /много-важно за да може да няма после преправка на писти/.

     След това платката я "обличам" в домакинско /алуминиево/ фолио, така поради факта, че алуминия е добър проводник на топлината се разнася равномерно температурата по платката. Нагрява се ютията на МАХ, поставя се върху прлатката и без натиск или съвсем лек-лек, най-много 0,5 кг. се разтрива /не се глади/, особено ако е по-голяма и по всички ъгли. Працедурата "масажа" продължава около 5 мин. после се оставя да изстине добре до стайна температура около 20 мин. Съблича се фолиото и много внимателно полека-лека се отлепя хартията /водна баня не е необходима тук при тая хартия/. Накрая ако има някъде нарушаване целостта на пътека се преправя с асвалтлак, който се нанася с перо от комлект с пергели, не се нанася маркер за платки, неустойчив е. За ецване аз ползвам азотна киселина, по-доволен съм от ж. трихлорид, но все пак е въпрос на избор.

     Който желае може да пробва приложения долу в ПДФ-файл руски метод, най-вече за СМД-монтажи. Транспортната хартия при него е фотохартия за мастиленоструен принтер, но гланцирана /от определена марка/.

    Успех на всички!!!

MarioBros:
Само да добавя към метода с ютията:
Ако не не се е пренесъл тонера докато бавно отлепяме хартията, можем да го нагреем отново зад хартията с поялника на местата където не е залепнал. Няма начин да пропуснем по този начин. ;)

EDM electronics:
     В търсене на метод за изработка на СМД платки открих ето това:   http://radiokot.ru/lab/hardwork/02/

     Описания по-горе от мен дава почти 100% при изработката на платки с по-дебели писти над 1 мм., но въпреки това не е достатъчно. Вероятно метода на руснака е по-добър, но трябва да се намери точната хартия - китайска с № 333.

     Има и друг начин за изработка, за който разбрах едва снощи, много тарикатски, но не съм го пробвал, става с ЛАМИНАТОР, и там успеваемостта и качеството са още по-високи, а хартията е от оная с формат А4 за принтер /самозалепващо книжно фолио на което се ползва основата/, тънка гланцова основа, ето и линк с видео:

http://moikompas.ru/compas/izgotovlenie_pechatnoy_platy_v_d

Ако някой направи опит преди мен, моля нека да сподели, защото нямам ламинатор, но ако е истина ще се купува  :D, няма как.

EDM electronics:
   
    И ако някой знае от къде може да се намери "сплав Розе", също може да сподели!

johnny_fx:
Моделът за директното печатане върху платката си го пише в коментарите: Epson DX4400. Но много интересно как печата върху платката без проблем и без да я изръчка нанякъде.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия