Автор Тема: Турбонатор (завихрител на въздуха)  (Прочетена 100261 пъти)

icrow

 • Гост
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #135 -: Юни 06, 2012, 07:52:52 pm »
 Това е най-ефективния завихрител, който съм правил! Идеята ми е не да се концентрира въздуха в средата, където е клапата а точно обратното да се изтласка към стените на дроселовата клапа, които са конични и все пак като имаме завъртане на потока да се получи завихряне под клапата.
 Колега МАРС79 само турбонатор надали ще ти свърши работа. Пробвай и магнити или някакъв друг оргонизатор. Изработката им ще е по лесна от това, което си направил до тук. Ако имаш възможност да видиш времената на инжекторите ще ти е най-полезно. Успех! :)
« Последна редакция: Юни 06, 2012, 07:56:34 pm от icrow »

icrow

 • Гост
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #136 -: Юни 06, 2012, 09:28:58 pm »
 А някой пробвал ли е да пусне примерно дим през турбонатора си, за да види завихрянето как е, нещо като аеродинамичен стенд?

mars79

 • Гост
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #137 -: Юни 07, 2012, 06:33:05 pm »
Здравейте колеги. Днес реших да монтирам 2 бр. турбонатори  на колата /като този от снимка/. Единият турбонатор е с по-голям диаметър и е монтиран на изхода след филтъра а другият точно преди дросела. Направени са от медна ламарина с дебелина 1 мм. След като изминах 10 км. с тях кой знае какъв ефект върху вървенето до момента не усетих /може би трябва да покарам по-дълго време преди да се усети ефект или не съм ги направил както трябва/. Положителният ефект е че като че ли колата наема малко по-бързо в средните обороти. Също и оборотите на празен ход станаха по стабилни, но и леко се повишиха. Проверих налягането отчитано от МАП сензора и се беше повишило с около 10%, това го направих с помоща на една джаджа дето съм си направил /чете живи данни от ЕКУ-то/. Това за налягането незнам дали е добре но и времената на впръскване на дюзите се увеличиха с около 10%, което определено не е желателно /съответно се повиши и моментият разход на гориво/.  Предварително бях отчел стойностите на МАП сензора и времената на инжекторите при работа на двигателя на празен ход. След като монтирах турбонаторите и минах около 10 км. замерих отново. После веднага махнах турбонатора до дросела и замерих. Оборотите спаднаха, също и отчитаното налягане от МАП сензора се понижи, времената на инжекторите също се промениха. Ще покарам още ден два с тези турбонатори и после смятам да ги махна и да монтирам тръбата по патента на "Шаубергер" която довърших вчера.
Поздрави!
« Последна редакция: Юни 07, 2012, 06:58:10 pm от mars79 »

mars79

 • Гост
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #138 -: Юни 07, 2012, 09:54:08 pm »
Не ползвам компютър. Преди време направих едно устройство с пик контролер и лсд дисплей. Свързва се с Еку-то на Хондата и чете живи данни. Праща запитване и еку-то връща отговор. Но нямам време да го доразвия и в момента е с 16х2 лсд дисплей и работи само с Хонда Obd1. Не знам дали няма положителен ефект от турбонатора, просто при мен така се получава. Много е вероятно просто да не съм го направил както трябва, нали ми е първият. Утре ще пробвам да махна турбонатора след филтъра и да оставя само този преди дросела и пак ще замеря. Може два турбонатора да идват в повечко.
« Последна редакция: Юни 07, 2012, 09:58:47 pm от mars79 »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 337
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #139 -: Юни 08, 2012, 08:14:15 am »
Струва ми се, че посоката на въртене е обърната. Трябва потокът да се върти надясно /по час. стрелка, гледано от входа към изхода/ и навътре към центъра, за да се зарежда с плюсов оргон. Ако въздухът върви от широката към стеснената част на турбонатора, както е логично, тук май се върти наляво и навътре. Второто добре, но първото зле - и то е по-важно. Всъщност зареждаш потока с минус, което по презумпция води до лошо изгаряне - и оттам сондата дава сигнал за много кислород в газовете, ЕКУ-то пуска още гориво и съответно има преразход. Пусни ми ако искаш на пощата снимка на двигателя непосредствено след работа с това устройство, за да мерна заряда дали ти е минус и колко е  :) А МАП-а да измени налягането при тази широка дупка, е странно... Може би се получава някакъв тип локална неравномерност в налягането, когато са два турбонатора. Многото не винаги е добре, ако имаш възможност , карай с един - някъде по тръбата, по-далеч от дросели и т.н. за да не се приказва за смесообразуване и да е ясно че нещата не са механични. Само че направи такъв с правилно въртене - надясно и навътре.
И предлагам да не изхвърляме мръсната вода от къпането заедно с бебето  :) Т.е. да правим кардинални изводи за мъдростта на автомобилопроизводителите и тъпотата на всички останали от едно, при това неправилно направено устройство като този конкретен турбонатор.
Поздрави
« Последна редакция: Юни 08, 2012, 08:42:40 am от caduceus »

mars79

 • Гост
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #140 -: Юни 08, 2012, 09:10:09 am »
Първо го бях направил така както на снимката, но изпаднахме в един спор с колега от офиса че въртяло обратно по часовниковата страна и явно ме подведе. Днес ще го навия на обратно и ще го монтирам отново след филтъра, което се пада на около 35-40 см. разстояние от дросела. Ще покарам и ще замеря отново, също тама ще кача и снимка на мотора.
Колкото до ефективността в по - горния си пост просто писах какви са ми наблюденията над моя турбонатор. Също така писах че най-вероятно аз съм го направил не както трябва. Поздрави!
« Последна редакция: Юни 08, 2012, 10:03:48 am от mars79 »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 337
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #141 -: Юни 08, 2012, 10:24:28 am »
mars79
Нормално е да се бърка, аз поне половината съм ги правил наобратно, особено в началото  ;D И пак не е ясно, докато не се сложи на колата какво ще стане - има един куп допълнителни фактори. Затова се и отказах да се занимавам с точно тази технология.
Опитай да направиш от пластмасови немного меки прозрачни шлаухи Ф5 и медни усукани пластинки последния ми вариант, той работи най-добре. Там въздухът се разделя на порции и се насища по-пълно. С тези лопатки е малко божа работа и не са много ефективни, защото особено централно минаващия в тръбата въздух докато се увлече и зареди, вече е влязъл в мотора. Т.е. за този род устройства трябва място и дължина на тръбата, което при Шаубергер и водата не е било проблем, но за двигатели е по-различно.
Вметката за ефективността е по повод мнението на altium  ;)

icrow

 • Гост
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #142 -: Юни 08, 2012, 10:57:05 am »
 Според мен лопатките трябва да се припокриват, иначе част от струята  ще си минава направо и ще разваля завихрянето.

mars79

 • Гост
Re: Турбонатор (завихрител на въздуха)
« Отговор #143 -: Юли 05, 2012, 11:32:26 am »
Здравейте вчера най-накрая монтирах тръбата тип Шаубергер. За жалост експеримента се провали поради техническа грешка от моя страна. Още в самото начало не можах да намеря тръба с необходимият диаметър и използвах такава с около 1 см. по-малък диаметър. Вчера след монтажа се оказа че с намаляване на сечението не достига въздух за нормалната работа на мотора на празен ход при включен климатик. Оборотите доста играят в диапазона 500-750, двигателя тресе и работи доста нестабилно. Тъй като аз няма да мога  да изпробвам тръбата, ако някой колега иска да я изпробва и вътрешният диаметър на въздуховода на неговия двигател отговаря на диаметъра на тръбата /54 мм + 3-4 мм от спойките отвън на тръбата/ или поне няма да се намали с повече от няколко мм ще му я дам. Поздрави!
« Последна редакция: Юли 05, 2012, 11:34:27 am от mars79 »