Алтернативни енергоизточници > Неутрализиране реакцията на Ленц

Неутрализиране на Ленц в механичните генератори

(1/4) > >>

gotiniq7:
Пластината ферит ли е?

gotiniq7:
А обратния начин? Пластината да затваря магнитния поток, а самата тя да не се привлича от него. Като помислих малко по-задълбочено, няма проблем пластината да се привлича, но то няма да е пластина, а цяло затварящо рамо на траф с магнит. Просто трябва да са няколко елемента, като не трябва да са равен брой за да няма задържане в едно положение. Да се привлича равномерно и в 2-те  посоки. Тогава отпада реакцията при товар. Не знам дали стана ясно какво казвам, но ще опитам по-подробно. Вземаме "динамо" на тоя принцип. Има четири намотки навити на сърцевини, от двата края на всяка по 1 магнит, ротора е със затварящи елементи , но с по голям брой, да речем 6 затварящи пластини. Ако първата е затворила едната намотка, втората е наполовина затворила следващата, 3-тата а в началото и т.н. докато се започне от начало. Ето нещо подобно от Книгата.

varvarin:
Здравейте,

В посочената конструкция с магнитите и процепа, реакция на Ленц според мен ще има по следните причини:
1. Когато на намотките няма товар полето на магнитите привлича пластината към процепа, а при излизането й пречи така че, почти няма разлика дали има магнити или не.
2. При включване на товар към намотките при навлизането на пластината полето на магнита ще бъде отслабено вследствие тока протичащ през товара така че, магнита в по-малка степен ще подпомага въртенето.
3. При излизане на пластината от процепа тока през товара ще създаде поле, което ще се сумира с полето на магнита, така че, пластината ще изпитва още по-голямо усилие за да се измъкне от процепа, което отново затормозява въртенето.
Изобщо да се отървеш от реакцията на Ленц е като да се отървеш от електромагнитната индукция. На мене ми се върти една мисъл свързана с дефазиране на тока и напрежението на изхода, тогава мисля, че може да се направи така, че реакцията да подпомага въртенето или поне да не му пречи. Само че още не мога да си представя точно как да стане... ???

RUS:
А ако се включи диод между намотката и консуматора какво ще се получи?
А ако се заземи системата? Мисля, че тогава системата става отворена.
Разбира се това са само ориентировъчни мои идеи, които имат нужда от вашите коментари. Може и да греша разбира се.  :)

Arfy:
смята се", че при униполярните машини, като генератора на De-Palma реакция на котвата отсъства защото ротора се върти заедно със статора...

И там се говори за КПД-та > 1 !!!

Само дето "четката много бързо се износва" ...

И не знам защо, и там "хората" правят експерименти с мотори над 1 KW.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия