Автор Тема: Т-р на Тесла с магнитен екран  (Прочетена 12325 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Т-р на Тесла с магнитен екран
« -: Декември 04, 2008, 11:00:59 am »
Прилагам любителски превод от горепосочения патент 433,702 - Electrical Transformer Or Induction Device - Nicola Tesla (английски-български). Ако имате забележки ми пишете на ЛС!

-----------------

Това изобретение е подобрение на електрически трансформатори или конвертери и има за своя роля доставянето на средства за осигуряването първо на фазова разлика между първичния и вторичния ток, адаптиран към работата на моите променливотокови мотори и други цели, и второ, постоянен ток за всички натоварвания свързани с вторичната.

В трансформаторите както се конструират сега установяваме, че ЕДС (електродвижеща сила) на вторичната много точно съвпада с тази на първичната, която за съжаление е със срещуположен знак.
В същото време токовете - първичният и вторичният, закъсняват въз основа на техните респективни ЕДС, но това закъснение практически е същото или почти същото за максимума и минимума на токовете на първичната и вторичната, които съвпадат, но се различават по знак или посока, дори вторичната да няма товар или да има товар под формата на устройства със свойството на самоиндукцията.
От друга страна, закъснението на първичната под влиянието на ЕДС може да се намали чрез закачането на неиндуктивен товар или мъртво съпротивление (например лампи с нажежаема жичка) на вторичната намотка - където времевият интервал между максималния или минималния период на първичния и вторичния ток се увеличава. Този времеви интервал, за съжаление, е лимитиран и резултатите получени от фазовата разлика в работата с такива устройства като променливотокови мотори може само приблизително да се реализира с такива цели като извеждане или осигуряване на тази разлика, както бе отбелязано, между първичния и вторичния ток пуснат през двете вериги на мотора, фазова разлика от 90 градуса.
Или с други думи токът в едната верига трябва да е в максимум, докато токът в другата е минимум.
За по-точно постигане на тези условия, аз подсигурявам увеличено забавяне на вторичния ток по следния начин: вместо навиването на първичната и вторичната намотки или вериги на трансформатор в най-близко възможно отношение, както се прави досега, аз защитавам с екран вторичната намотка от индуктивното действие или ефект на първичната като обграждам или първичната или вторичната със сравнително тънък магнитен щит или екран.
При тези обстоятелства или условия, колкото по-дълго първичният ток увеличава силата си, която е произволно определена, защитаващият магнитен екран се насища и индуктивната акция към вторичната започва.
Резултатът е такъв, че вторичния ток започва да тече в известен период от време по-късно отколкото ако няма магнитен щит, и откакто това забавяне може да се осигури без необходимо забавяне на първичния ток, се получава допълнително закъснение във времевия интервал между максимума и минимума на първичния и вторичния ток.
По-натам открих, че такъв трансформатор, чрез точно оразмеряване на няколкото му елемента и определяне по добре познат начин точните отношения между първичната и вторичната намотки, дебелината на магнитния щит и т.н. може да се конструира така, че да постига постоянен ток при всякакви натоварвания.
Няма точни правила за дадена конструкция и отношения за получаване на най-добрите резултати, като това може да се определи чрез експерименти и изчисления в дадените случаи, но основния план за конструкцията която описах ще бъде намерен под всички условия за постигане на този резултат.

В придружаващите графики съм илюстрирал конструкцията на гореописаното.

Фигура 1 е страничен разрез на трансформатор, включващ моето подобрение.
Фигура 2 е подобен изглед на модифицирана форма на трансформатор, показваща във формата на диаграма начините на използването на същия.

А-А е основната сърцевина на трансформатора, състояща се от пръстен от мек закален и изолиран или оксидиран железен кабел. На тази сърцевина е навита вторината верига или намотка В-В.
Това по-късно се конвертира в слой или слоеве от закалени и изолирани желязни кабели С-С, навити в посока в правилните ъгли към посочената вторична намотка. Над цялото това се навива първичната намотка D-D.

От природата на тази конструкция ще се види, че колкото по-дълго щитът не е наситен, толкова повече вторичната намотка или верига е ефективно защитена от индуктивното влияние на първичната, въпреки че аз смятам, че в отворена верига може да се очаква някакво противо-ЕДН.
Когато силата на първичния ток достигне някаква величина, щитът С-С се насища, престава да защитава вторичната от индуктивното влияние и токовете се индуцират във вторичната. С подобни основания, когато първичния ток отслабне, отслабването на вторичния е забавено до същия или почти същия размер.

Специфичната конструкция на трансформатора е без значение. Във фиг. 2 например, сърцевина А е направена от тънки изолирани плочи или дискове. Първичната верига D е навита на сърцевина А. Върху това се поставя щитът С, който в случая е направен от тънки ленти или плочи от желязо, които са правилно изолирани и обграждащи първичната, формиращи затворена магнитна верига. Вторичната В е навита върху щита С. Във фиг. 2, Е е източник на променлив или рязко променящ се ток. Първичната на трафа е свързана с веригата на генератора.

F е двуфазен променливотоков мотор, едната от веригите е свързана с основната верига от източника E, а другата е захранена с токове от вторичната на трансформатора.
« Последна редакция: Декември 12, 2008, 01:14:51 pm от altium »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 774
Re: Т-р на Тесла с магнитен екран
« Отговор #1 -: Март 24, 2011, 05:21:53 pm »
Проведох експеримент с трансформатор с особен магнитопровод, ефекта на намаляване на първичния ток и напрежение го наблюдавах. Получава се при определен товар (нажежаема лампа). При късо свързване имам повишена комсумация. Не съм пробвал с реактивен товар но това е пропуск.
Ефекта може да се обесни със спиново (информационно, торсионно, лептодно) поле.
Информацията е информация не е маса нито енергия но в подходяща система се превръща в енергия. Друго свойство е, че при ползване не се амортизира, а често се увеличава. Явлението може да се обясни с обикновен електромагнетизъм. От 1 и 2 второ уравнение на Максуел се извеждат две часни диференциални уравнения от втора степен съответно за електричното и магнитно поле. Решенията са плоска вълна (електромагнитна вълна). Но има две условия за тъждества:
-магнитната и електричната съставка да са във фаза
-Е по корен квадратен от е=Н по корен квадратен от мю
Ако се вземе феромагнетик с мю=10 000 то корен квадратен е 100. Н-интензитет на магнитно поле е спомагателна нереална величина и в различни среди е константа, ако имаме магнитопровод с променливо магнитно поле, то индуцира вихрово електрично поле. Магнитопроводът има голяма въздухна междина и въздуха е диамагнит но в него лесно се предвижва вихровото електрично поле. При наличие на екран имаме вихров ток (ток на Фуко) но ако имаме феромагнетик то ще имаме силно магнитно поле. На феромагнитния екран ако е навита бобина ще се появи напрежение.
Имаме преобразуване магнитно поле - вихрово електрично поле - вихров ток - магнитно поле - ток. При тази конструкция Ленц ефекта е нищожен. Тъй като желязото има усилване то това конпенсира малките загуби. Тъй като нямах затворен екран то ефекта ми бе слаб. Трябва задълбочено да разгледам патента на трансформатора с феромагнитен екран. Тук има общи черти с униполярната индукция.
 
« Последна редакция: Март 24, 2011, 05:47:40 pm от mi68 »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 774
Re: Т-р на Тесла с магнитен екран
« Отговор #2 -: Март 30, 2011, 11:55:57 pm »
Да разгледаме най-важните в практическо отношение случей на смущение на вакума.
- източник на смущение е заряд q имаме Е поле
-източник на смущение е маса m имаме поле G-надлъжна спинова поляризация
-източник е класическия спин s имаме поле S-напречна спинова поляризация.
Полета ЕG са с централна симетрия, S е с осева симетрия. Спиново поле генерира формата, липсата на заряд или маса изчезват полетата,елемент памет.
Феромагнетизмът се обеснява със спина на подслоя 3s за желязо и 4f за неодимий.
Електричексият ток има две състояния ES. Като се вземе предвид, че променливото магнитно поле поражда вихрово електрично поле то спиновото поле е магнитно. За да нямаме Ленц ефект то трябва да преминем от едно състояние в друго, при това имаме загуби (разсейка) за това трябва усилвател. Усилвателя е феромагнетик (силициева ламарина 4%), тук се ползва, че мю зависи от интензитета Н (до насищане) демек от ампер навивките, а на нас ни трябва магнитна индукция В. При добра конструкция имаме усилване на мощността за сметка на вакума.
« Последна редакция: Март 31, 2011, 12:49:11 am от mi68 »