Автор Тема: TPU Стивън Марк и др.  (Прочетена 55858 пъти)

velstar

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #15 -: Март 05, 2010, 10:53:15 am »
Това на снимката са две намотки, навити диагонално една върху друга в противоположна посока. Ако се вгледаш внимателно ще забележиш. Аз мисля че кадуционна намотка е всяка, в която протичат кадуционни процеси. Прав си, че в ТПУ -то на СМ няма феритни сърцевини. Но аз никога не съм се старал да направя точно това което е направил Марк. Искам да направя нещо ново, което да използва откритите, нови  принципи. Ако ти покажа следващата ми конструкция ще се учудиш, защото в нея няма нищо близко до ТПУ-то на СМ. Тези експерименти ги правя  със цел,  не да репликирам ТПУ на СМ, а по скоро за да ги изледвам и разбера какви процеси  предизвикват прилив на енергия, от квантовия вакум. Считам че, ако добре разбираме принципа на тези процеси, ще можем да правим разнообрани генератори, като TПУ, Капанадзе генератор и дори нещо ново което не сме виждали до сега!
« Последна редакция: Март 05, 2010, 11:41:30 am от velstar »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 360
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #16 -: Март 05, 2010, 11:32:20 am »
Прав си. Съгласен. Ако наистина знаем принципа, теорията, разнообразието несъмнено ще е голямо. И това го виждаме вече в репликациите на Ст. Марк, въпросните намотки за които говорим. Учебници за тая работа няма. Има малко инфо - теория, малко работещи устройства, остава емпирично да стигнем до истината.

Ще се радвам, ако наистина успееш да изясниш нещата, все някой трябва пръв да го направи. Тесла е знаел принципа, теорията прекрасно, но след инцидента в Тунгузия, като разбира, че почти всеки що годе техн. грамотен може да го повтори, решава да не разкрие "тайната".

Иначе тази разработка е не по-маловажна от Капанадзе-генератора, защото може да работи и без заземяване. Един голям тороид в багажника на лека кола например, ще реши проблема с електромобилите.

velstar

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #17 -: Март 05, 2010, 11:39:20 am »
Благодаря EDM elctronics! Тесла наистина е знаел, изпреварил е времето си, та дори и нашето. Ако успея, ще е в полза на всички.  :)

vitan

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #18 -: Март 05, 2010, 09:47:08 pm »
Ще направя опита, но трябва да намеря голям феритен пръстен. Ако имате идея, от къде мога да се сдобия с такъв, ще съм ви благодарен.  :)

Направи си. Намираш желязо на прах от производител на ферити и добавяш 25% епоксидна смола (заедно с втърдителя). Слагаш 2 пластмасови пръстена и изливаш вътре. Намери начин да не се "утаява" желязото преди да се втвърди смолата. Може би бъркаш, а като постегне - обръщаш (горе-долу-горе....)
« Последна редакция: Март 05, 2010, 09:51:24 pm от vitan »

velstar

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #19 -: Март 06, 2010, 05:10:33 pm »
Това е добра идея, но така приготвената сърцевина няма да има равномерна магнититна проницаемост. Незнам това дали ще е проблем, но може да опитам.  :)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 360
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #20 -: Март 06, 2010, 07:35:13 pm »
   Вместо епоксидна смола трябва да се ползва полиестерна. Първата се втвърдява за часове, докато втората за около 10-15 мин. Тя има ускорител и втвърдител. Първо се смесва с ускорителя и така може да стои и месец. След добавяне на втвърдителя, за около 10 мин. е станала на кирпич. Но това, да майсториш ферит е все едно да седнеш да си правиш телевизор или компютър. Питай МЗК, той има голям ферит, от къде го е взел/купил.

В "КОМЕТ електроникс" нямат, вече проверих.

« Последна редакция: Март 06, 2010, 09:52:57 pm от EDM electronics »

vitan

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #21 -: Март 06, 2010, 10:34:26 pm »
МЗК може да даде акъл. :) Но епоксида може да е и 50%, така ще намали мю-то (съответно загубите). По принцип го дават да разтваря железен прах. Може да се остави малко да постегне и тогава да се сипе праха. Някои фирми правят ферити с епоксид. Но повечето ферити ги правят по други начини.

За полиестерна смола сефте чувам. Сигурно може. Откъде се купува?

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 360
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #22 -: Март 06, 2010, 10:57:41 pm »
    Всички яхти, лодки и т.н. се правят от полиестерна смола ведно със стъклен плат или стъклена коприна. Има една швейцарска, прозрачна е, като вода и супер лека, правят от нея радиомоделите, от нея по-добро няма, струва окол 25 лева/литъра. Иначе обикновената, българската се продава във всяка една железария или при ония дето тунинговат колите-броните.

Ааа, и между другото, епоксидната смола съхне с години и се размеква при по-висока температура, въобще стара технология.
« Последна редакция: Март 06, 2010, 11:00:02 pm от EDM electronics »

velstar

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #23 -: Март 06, 2010, 11:24:37 pm »
Определено, полиестерната смола е по добра. Един приятел е авиомоделист и познава добре смолите. Той също препоръчва полиестерна. В предишните си постове,  снимките със схемите, ги качих в pdf формат, за да се виждат ясно. Който желае може да си ги изтегли.

vitan

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #24 -: Март 07, 2010, 02:30:28 pm »
velstar, този път схемата е по-четима и ще си позволя да дам акъл. Не разбирам МОСФЕТите с колко волта ги захранваш. Vcc=5V ? Не виждам и другата част на захранването да се изкажа конкретно, но със сигурност:

>> направи филтър за всеки МОСФЕТ (точно до него), като освен 100 uF сложиш и по 100 nF. Това е абсолютния минимум, който мога да кажа наизуст.

Ако не вярваш - пробвай със и без моя акъл. Разликата ще е осезаема. Може да стане и още по-осезаема, но трябват още параметри за смятането...

Колкото до епоксида - иска много точна пропорция м/у него и втвърдителя, както и много бъркане.
« Последна редакция: Март 07, 2010, 02:35:02 pm от vitan »

velstar

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #25 -: Март 08, 2010, 11:47:25 pm »
Благодаря Vitan. Малко промених схемата, вече ги има тези конднзатори и още някой допълнителни неща. Сега трябва да реша, как да се променя коефициента на запълване, на всеки канал по отделно или заедно на всички. По лесно ще е на всеки по отделно да се променя, а това е възможност да се изравнят температурните разлики на транзисторите, по време на работа. Варианта да се променя коефициента на запълване заедно на трите канала, ще изисква повече програмна памет и различни програми на микроконтролерите. Ако се наложи да използваме синхронизация на импулсите, тогава различния коефициент на запълване може да има значение.

velstar

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #26 -: Март 29, 2010, 01:26:37 pm »
През седмицата ми остана малко време, което използвах за да направя новия контролер за ТПУ -то.  Този контролер отговаря на всички изисквания за максимално бързо и удобно експериментиране с ТПУ. Предстои ми да напиша сорса за микроконтролерите и да започна експериментите.

Altium: изрязах ти снимките и намалих ширината им на 600 пиксела с програмата www.getpaint.net, както е описано с картинки в тази тема: http://mazeto.net/index.php?topic=2422.0 - Важно! - Как се редактирват изображения, допустими размери

Подобни снимки не е удобно да се качват в пълния си размер (2000pix/2MB), те са общо информативни. В голям размер е удобно да се качват САМО принципни схеми, при които се губи четливостта при намаляне на ширината.
« Последна редакция: Март 29, 2010, 05:12:08 pm от altium »

Неактивен scarface

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 51
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #27 -: Март 29, 2010, 08:13:45 pm »
Здравейте
Относно ферита, наистина е по добре с полиестерна смола.По-рядка е от епоксидната и ако искаш може да се разреди и допълнително с ацетон.Цената и на едро е около 4.50лв.Задължително първо се слага ускорителя.От него смолата придобива леко розов цвят.Колкото е по топло времето по малко се слага.Ако не сложиш има да я чакаш 2 дена да съхне.След слагане на втвърдителя, бъркай докато не започне да зеленее леко.Колкото повече сложиш от втвърдителя и ускорителя по бързо ще се втвърди.Ако искаш може и за 2 мин да я втвърдиш.Колкото по бързо съхне толкова по крехка става и ако няма в нея стъкломат или стъклоплат се пука сериозно.Използвай тонер за принтер, ама се увери че всичкия се полепя от магнита , че на някои не всичкия прах лепне.

Относно начина на навиване и цялата схема мисля че не си много близо.Поведохте се по Отто и другия и взехте да опитвате да правите техните неща без да има нещо работещо.Първо при Стивън Марк никъде не се виждаха толкова големи схеми като на Отто и Гланцер.Човека говореше за честота от 5 кхц, а не от 3 мхц.Въпреки 5 кхц при допир според посетителите бобината вибрираше.В друга стая марк показваше че тпу-то като се обърне и не генерира такова напрежение.От разпространените бидове бобини за сега има само една която се появяват тези аномалии и това е бобината на Марко Родин.Потърсете в YOUTUBE. В overunity.com има един тип дето има клип на работещо(уж) ТПУ.
http://www.overunity.com/index.php?topic=8586.0
Според мен е добре да оставите всякакви "странни" ТПУ-та и да опитате с въпросната бобина.Има значение дали е нагоре или надолу,вибрира при допир,има 2 входни намотки-Марк говори за 2 честоти и се получава много бързо въртящо се магнитно поле.

Успех.
« Последна редакция: Март 29, 2010, 08:46:35 pm от vlindos »

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #28 -: Март 30, 2010, 11:39:49 pm »
Браво колега, възхищавам се как изпипваш нещата!
Дерзай!
Според мен един от начините за обясняване на ТПУ-то е като ускорител. За целта ако вкараш колектора в резонанс би се получил истински ускорител. Бойс говори за кондензатор последователнона товара. Според мен с него се намаля собствената резонанстна честота на колекторната верига и така по-лесно може да се резониса със "земните" технологии.
Имам съмнения, че намотката която е навита перпендикулярно на пулсиращите бобини /в много репликации на Бойс/ е захванена с постоянно напрежение.
« Последна редакция: Март 30, 2010, 11:52:16 pm от Radko »

velstar

 • Гост
Re: TPU Стивън Марк и др.
« Отговор #29 -: Април 01, 2010, 12:45:26 pm »
Благодаря, ще го изпробвам в експериментите си. Скоро ще довърша сорс кода на микроконтролерите и се
захващам с експериментите. Теорията за ускорител на частици е правилина, два видеоклипа на СМ го доказват!
http://www.youtube.com/watch?v=sHswoNpc0Tk и тук http://www.youtube.com/watch?v=GIXqF2njW3k&feature=related
Жироскопния ефект е пример, за въртящата се маса електрони! Рзликата в напрежението, като се обърне ТПУ-то,
 показва влиянието на въртенето на земята и обръщането на магнитното поле. Смятам че ТПУ-то пряко си
взаимодейства с гравитацията.  Едуард Ледскалнин също има много добра теория за ТПУ и електромагнетизма като цяло. http://www.leedskalnin.com/
Направих негвия експеримент, с електромагнит без захранване и работи безупречно, затова мисля че може да му
 се вярва. http://www.leedskalnin.com/LeedskalninsPerpetualMotionHolder.html